Alıç’ın Sağlığa 9 Faydası

Alıç meyveleri, Crataegus cinsine ait ağaç ve çalılarda yetişen minik meyvelerdir .

Cins, Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya’da yaygın olarak bulunan yüzlerce türü içerir.

Bu besin açısından zengin meyveler, ekşi, keskin bir tada ve hafif tatlılığa sahiptir. Renkleri sarıdan koyu kırmızıya kadar değişir

Yüzlerce yıldır insanlar alıç meyvesini sindirim sorunları, kalp sorunları ve yüksek tansiyon için bitkisel bir ilaç olarak kullandılar. Aslında, dut en az MS 659’dan beri geleneksel Çin tıbbının önemli bir parçası olmuştur

İşte alıç meyvesinin 9 potansiyel sağlık faydası.

1. Antioksidanlarla yüklü

Alıç meyvesi, bitkilerde bulunan güçlü antioksidan bileşikler olan zengin bir polifenol kaynağıdır   

Antioksidanlar , yüksek seviyelerde bulunduklarında vücudunuza zarar verebilecek serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız molekülleri nötralize etmeye yardımcı olur.

Serbest radikaller bazı gıdalardan gelebilir. Ayrıca hava kirliliği ve sigara dumanı gibi çevresel toksinlere maruz kalmanın bir sonucu olarak daha yüksek seviyelerine sahip olabilirsiniz

Polifenoller, düşük risk dahil olmak üzere, antioksidan aktivitelerinden dolayı sayısız sağlık yararı ile ilişkilidir   , 

  • bazı kanserler
  • 2 tip diyabet
  • astım
  • bazı enfeksiyonlar
  • kalp sorunları
  • erken cilt yaşlanması

Hayvanlarda ve hücrelerde yapılan ilk araştırmalar umut verici olsa da, alıç meyvelerinin hastalık riski üzerindeki etkilerini değerlendirmek için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç var.

ÖZET

Alıç meyvesi, sayısız sağlık yararı ile bağlantılı olan antioksidan özelliklere sahip bitki polifenolleri içerir.

2. Antiinflamatuar özelliklere sahip olabilir

Alıç meyvesi, sağlığınızı iyileştirebilecek anti-inflamatuar özelliklere sahip olabilir.

Araştırmalar, kronik inflamasyonun tip 2 diyabet, astım ve bazı kanserler dahil olmak üzere birçok hastalıkla bağlantılı olduğunu bulmuştur.

Karaciğer hastalığı olan farelerde yapılan bir çalışmada, alıç meyvesi özütü, inflamatuar bileşiklerin seviyelerini önemli ölçüde azaltarak, karaciğer iltihabı ve hasarının azalmasına neden oldu.

Bir çalışmada, araştırmacılar, alıç yapraklarında bulunan bir bileşik olan vitexin’i solunum koşulları olan farelere verdi. Bu tedavi, iltihabı tetikleyen moleküllerin üretimini azalttı ve beyaz kan hücrelerinin iltihaplanmaya tepkisini azalttı

Hayvan ve test tüpü çalışmalarından elde edilen bu umut verici sonuçlar, ekin insanlar için anti-inflamatuar faydalar sunabileceğini düşündürmektedir. Ancak, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

ÖZET

Alıç meyvesi özütü, test tüpü ve hayvan çalışmalarında anti-inflamatuar potansiyel göstermiştir. Yine de, insanlarda araştırmaya ihtiyaç vardır.

3. Kan basıncını düşürebilir

Geleneksel Çin tıbbında, alıç meyvesi yardım etmek en sık önerilen gıdalar biridir tedavi yüksek tansiyon 

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, alıçın bir vazodilatör gibi davranabildiğini, yani daralmış kan damarlarını gevşetebildiğini ve sonuçta kan basıncını düşürebildiğini gösteriyor. ,  ,  , 

10 haftalık bir çalışma, hafif yüksek tansiyonu olan 36 kişide alıç özü almanın etkilerini inceledi.

Araştırmacılar, günde 500 mg ekstrakt alanların diyastolik kan basıncını düşürdüğünü buldular – bu, bir kan basıncı okumasının en alt sayısıdır

2006 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacılar 16 hafta boyunca her gün tip 2 diyabetli ve yüksek tansiyonlu 79 kişiye 1.200 mg alıç özü verdi. Özü alan kişiler, plasebo grubundakilere göre daha fazla kan basıncı artışı yaşadılar (

Yine de, bu bulguları desteklemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Ayrıca, özü kullanmanın meyveleri yemekle aynı şey olmadığını da not etmek önemlidir.

ÖZET

Bazı araştırmalar, alıç meyvelerinin kan damarlarını genişletmeye yardımcı olarak kan basıncını düşürebileceğini düşündürmektedir. Ancak, daha ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

4. Kan kolesterol düzeylerini düşürebilir

Bazı araştırmalar, alıç ekstraktının flavonoid ve pektin içeriği sayesinde kan kolesterol seviyelerini iyileştirebileceğini göstermektedir. Pektin , kolesterol metabolizmasında yer alan bir lif türüdür  

Dengesiz kan kolesterol seviyeleri – özellikle yüksek trigliseritler ve düşük HDL (iyi) kolesterol – aterosklerozda veya kan damarlarınızda plak oluşumunda rol oynar 

Plak birikmeye devam ederse, bir kan damarını tamamen tıkayarak kalp krizi veya felce yol açabilir.

Bir hayvan çalışmasında, iki doz alıç özü alan farelerde, özü almayan farelere kıyasla daha düşük toplam ve LDL (kötü) kolesterol ve ayrıca %28-47 daha düşük karaciğer trigliserit düzeyleri vardı

Benzer şekilde, sıçanlarda yapılan 6 haftalık bir çalışma, sıçanlara alıç meyvesi takviyeleri verildiğinde, açlık trigliseritlerinin ve LDL (kötü) kolesterol düzeylerinin önemli ölçüde azaldığını gösterdi.1

Son olarak, aterosklerozlu 64 kişide yapılan 6 aylık bir çalışma, vücut ağırlığının kilogramı başına 2.3 mg (kg başına 5 mg) dozunda alıç özü almanın karotis arterde zararlı plak birikiminin kalınlığını önemli ölçüde azalttığını buldu.

Bu araştırma umut verici olsa da, alıç ekstraktının kan kolesterolü üzerindeki etkisini değerlendirmek için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

ÖZET

Hayvanlarda ve insanlarda yapılan araştırmalar, alıç özü almanın kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç vardır.

5. Sindirime yardımcı olmak için kullanılır

İnsanlar, özellikle hazımsızlık ve mide ağrısı olmak üzere sindirim sorunlarını tedavi etmek için yüzyıllardır alıç meyveleri ve özü kullanmışlardır.

Meyveler, kabızlığı azaltarak ve prebiyotik olarak hareket ederek sindirime yardımcı olduğu kanıtlanmış lif içerir. Prebiyotikler , sağlıklı sindirimi sürdürmek için hayati önem taşıyan sağlıklı bağırsak bakterilerini besleyen ve destekleyen gıdalardır.2

Yavaş sindirimi olan kişilerde yapılan bir gözlemsel çalışma, tüketilen her bir ek diyet lifi gramının bağırsak hareketleri arasındaki sürede 30 dakikalık bir azalma ile ilişkili olduğunu buldu.2

Başka bir deyişle, insanlar ne kadar çok lif yerse, o kadar sık ​​kaka yaparlardı.

Ek olarak, bir sıçan çalışması, alıç özütünün sindirim sistemindeki yiyeceklerin bağırsak geçiş süresini önemli ölçüde azalttığını gözlemledi

Azaltılmış bağırsak geçiş süresi, yiyeceklerin sindirim sisteminde daha hızlı hareket etmesi anlamına gelir ve bu da hazımsızlığı hafifletebilir.

Ayrıca, kemirgenler üzerinde yapılan araştırmalar, alıç meyvelerindeki bileşiklerin, sindirim enzimlerinin – yani yağlı ve protein açısından zengin gıdaların sindirimi için gerekli olanların – üretimini ve aktivitesini artırabileceğini düşündürmektedir.

ÖZET

İnsanlar alıç meyvesini yüzyıllardır sindirime yardımcı olarak kullanmışlardır. Kabızlığı gidermeye ve yağlı ve protein açısından zengin gıdaları sindirmek için gereken enzimlerin üretimini artırmaya yardımcı olabilir.

6. Yaşlanma karşıtı özelliklere sahip olabilir

Alıç meyveleri, aşırı güneş veya ultraviyole ışığa maruz kalma nedeniyle kolajen bozulmasının neden olduğu erken cilt yaşlanmasını önlemeye yardımcı olabilir .

Bir test tüpü çalışması, alıç ve ginseng özü karışımının, kırışıklık oluşumunu engelleyerek ve cilt nemini artırarak yaşlanma belirtilerini önleyebileceğini buldu.2

Araştırmalar, bu etkinin alıç meyvesinin antioksidan içeriğinden kaynaklanabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, bu alandaki araştırmalar sınırlıdır ve insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.

ÖZET

Bazı araştırmalar, alıç meyvelerinin antioksidan içeriğinin bir sonucu olarak yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

7. Kaygıyı Azaltabilir

Bilim adamları, alıçları anksiyete bozuklukları için potansiyel bir yeni terapi olarak araştırıyorlar , 2 , 27

Anksiyetesi olan 264 kişide yapılan daha eski bir çalışmada, alıç özü, magnezyum ve California haşhaş çiçeği kombinasyonu, plaseboya kıyasla kaygı düzeylerini önemli ölçüde azalttı. Bununla birlikte, alıçların hangi rolü oynadığı belirsizdir

Alıç, geleneksel anti-anksiyete ilaçları ile karşılaştırıldığında daha az yan etkiye sahip görünmektedir . Bilim adamlarının, anksiyete ve depresyon gibi merkezi sinir sistemi bozuklukları için potansiyel bir tedavi olarak araştırmaya devam etmesinin bir nedeni budur

Bununla birlikte, bu çalışmalar, özel olarak meyveyi değil, çeşitli alıç ürünlerini kullanmıştır. Daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Endişenizi yönetmek için bir alıç takviyesi denemek istiyorsanız, mevcut ilaçlarınızı kullanmayı bırakmayın ve sizin için güvenli olduğundan emin olmak için önceden bir sağlık uzmanıyla tartıştığınızdan emin olun.

ÖZET

Bilim adamları, endişe için potansiyel bir tedavi olarak alıç takviyelerini araştırıyorlar. Ancak, şu anda bu amaç için onlar hakkında çok fazla araştırma yok. Alıç meyvesinin kaygı üzerindeki etkilerine dair daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

8. Kalp yetmezliğini tedavi etmek için kullanılır

Alıç meyvesi, diğer geleneksel ilaçların yanı sıra kalp yetmezliğinin tedavisinde geleneksel bağlamlarda kullanımıyla bilinir. Kalp yetmezliği , kalbin kanı gerektiği gibi pompalayamadığı bir durumdur.

Birden fazla çalışma, alıç meyvesinin kalp yetmezliği olan kişilerde ciddi yan etkiler olmaksızın yararlı etkilere sahip olabileceğini öne sürdü. , 

Çalışmalar çoğunlukla kalp fonksiyonunda ve nefes darlığı ve yorgunluk gibi kalp yetmezliği semptomlarında iyileşme olduğunu gösteriyor. , 

Araştırmacılar, alıçta bulunan flavonoidler adı verilen bileşiklerin bu faydalı etkilerin arkasında olabileceğini öne sürdüler.

Bununla birlikte, bazı kanıtlar, alıçların bazı kalp yetmezliği vakalarında zararlı olabileceğini öne sürdü. Bir çalışma, geleneksel tedavilerin yanında almanın kalp yetmezliğinin ilerleme riskini artırdığını buldu

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

ÖZET

Bazı geleneksel tıp uygulamalarında, insanlar genellikle kalp yetmezliği için diğer geleneksel ilaçların yanında alıç meyvesi alırlar. Bununla birlikte, kalp yetmezliği için geleneksel ilaçlarla birleştirildiğinde zararlı olabilir.

9. Diyetinize eklemesi kolay

Alıç meyvesini yerel bakkalınızda bulmak zor olabilir. Ancak, çiftçi pazarlarında ve özel sağlık gıda mağazalarında bulabilirsiniz.

Alıçları diyetinize birçok şekilde ekleyebilirsiniz:

  • Çiğ böğürtlenler. Çiğ alıç meyveleri ekşi, hafif tatlı bir tada sahiptir ve hareket halindeyken harika bir atıştırmalıktır. Ama tohumları yememeye çalışın. Elma tohumları gibi, toksin siyanür içerirler.
  • Çay. Hazır alıç çayı satın alabilir veya bitkinin kurutulmuş meyveleri, çiçekleri ve yapraklarını kullanarak kendiniz yapabilirsiniz.
  • Reçeller ve tatlılar. Güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri’nde insanlar genellikle alıç meyvelerini reçel, turta dolgusu ve şurup haline getirir.
  • Şarap ve sirke. Alıç meyveleri fermente edilerek lezzetli bir alkollü içeceğe (yetişkinler için) veya salata sosu yapmak için kullanabileceğiniz lezzetli bir sirkeye dönüştürülebilir.
  • Takviyeler Alıç meyvesi takviyelerini uygun bir toz, hap veya sıvı formda alabilirsiniz.

Alıç meyvesi takviyeleri genellikle meyveyi yapraklar ve çiçeklerle birlikte içerir, ancak bazıları sadece yaprak ve çiçekleri içerir.

Alıç takviyelerinin farklı markaları ve biçimleri, değişen doz önerilerine sahiptir. Tipik dozajlar günde üç kez 250-500 mg’dır. Bununla birlikte, araştırmalar henüz optimal bir etkili doz belirlememiştir

Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA), alıç gibi diyet takviyelerini, reçetesiz veya reçeteli ilaçlara göre daha az katı düzenlemeler altında düzenlediğini unutmayın.

Bu nedenle, onları her zaman saygın kaynaklardan satın aldığınızdan emin olun (

United States Pharmacopeia (USP), NSF International veya ConsumerLab gibi ek etkinliğini ve kalitesini değerlendiren bağımsız kuruluşlardan onay mührü almış ürünleri arayın.

ÖZET

Alıç meyvelerini birçok şekilde yiyebilir veya ek olarak alabilirsiniz. Bununla birlikte, uygun dozlar hala tanımlanmamıştır ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Yan etkiler ve önlemler

Alıç meyveleri almanın pek çok yan etkisi bildirilmemiştir. Var olanlar hafif ila orta arasında değişiyor gibi görünüyor.

İnsanların bildirdiği en sık görülenler terleme, baş ağrısı, uyku hali, çarpıntı, hafif kızarıklık, ajitasyon ve gastrointestinal etkilerdir

Bunlar yaşamı tehdit eden olaylar olmasa da, bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız bir sağlık uzmanıyla konuşmayı unutmayın.

ÖZET

Alıç meyveleri tüketmenin yan etkileri hafif olma eğilimindedir. Genellikle terleme, baş ağrısı, uyku hali, çarpıntı, hafif kızarıklık, ajitasyon ve gastrointestinal etkileri içerir.

Etkileşimler

Şifalı otları çeşitli hastalıklar için alternatif tedaviler olarak kullanmak, standart modern tedavilere kıyasla daha az veya daha hafif yan etkiler ve daha düşük maliyetler gibi avantajlar nedeniyle giderek daha popüler hale geldi

Bununla birlikte, bu bitkilerin kullanımı, standart ilaçların etkilerini değiştirebilecek ve mevcut ilacınızın etkilerini artırarak, azaltarak veya değiştirerek olumsuz sağlık etkilerine yol açabilecek bitki-ilaç etkileşimleri riskini artırır

Alıç meyveleri ve standart ilaçlar arasındaki olası etkileşimler üzerine yapılan araştırmalar, insanlar kalp ilaçları ile birlikte alıç meyveleri tükettiğinde potansiyel olarak zararlı bir etki olduğunu göstermektedir

Alıç meyveleri, kan sulandırıcıların, kan basıncını düşüren ilaçların ve kalp yetmezliği ilaçlarının etkisini potansiyel olarak artırabilir. , 3

Ek olarak, alıç, konjestif kalp yetmezliği ve aritmi veya kalp ritmi sorunlarını tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olan digitalis aktivitesini artırabilir. Bu, toksisite ve kalp aritmisi riskini artırabilir   , 

Kalbiniz için ilaç alıyorsanız, alıç meyvesi takviyeleri kullanmadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşun.

ÖZET

Alıç meyveleri, kalp ilaçları ile olumsuz etkileşime girebilir. Bu tür ilaçlar alıyorsanız, herhangi bir alıç meyvesi takviyesi almadan önce bir sağlık uzmanıyla konuşun.

Son Söz

Öncelikle antioksidan içeriğinin bir sonucu olarak alıç meyvesi, özellikle kalbiniz için sayısız sağlık etkisine sahip olabilir.

Araştırmalar, kan basıncını ve kan kolesterol seviyelerini düşürebileceğini ve hatta kalp yetmezliğinin tedavisine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ayrıca iltihabı azaltabilir, cilt yaşlanmasının belirtilerini azaltabilir ve sindirime yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, kalp ilaçları ile olumsuz etkileşime girebilir. Ek olarak almadan önce bir sağlık uzmanıyla konuştuğunuzdan emin olun.