Armut hakkında bilinmesi gerekenler

Armut, lifli bir merkeze sahip hafif, tatlı bir meyvedir. Armut, temel antioksidanlar, bitki bileşikleri ve diyet lifi açısından zengindir. Tüm bu besinleri yağsız, kolesterolsüz, 100 kalorili bir pakette toplarlar. İşte armut hakkında 3 temel bilgi;

Dengeli, besleyici bir diyetin parçası olarak armut tüketmek kilo vermeyi destekleyebilir ve kişinin kanser , diyabet ve kalp hastalığı riskini azaltabilir .

Bu yazıda armutun besinsel dökümünü ve olası faydalarına derinlemesine bir bakış sunuyoruz. Ayrıca, diyete daha fazla armutun nasıl dahil edileceğine dair ipuçları veriyoruz ve bunları tüketmenin bazı potansiyel sağlık risklerini listeliyoruz.

Armut Hakkında Temel Bilgiler

Armut Hakkında Temel Bilgiler
Armut Hakkında Temel Bilgiler

Armut Hakkında ve Faydaları

Her türlü meyve ve sebzeyi tüketmek, çeşitli sağlık koşullarının riskini azaltabilir. Armut bir istisna değildir.

Önemli miktarda lif ve diğer gerekli besinleri sağlarlar ve kalp hastalığı, diyabet ve belirli bağırsak rahatsızlıkları riskini azaltmaya yardımcı olabilirler.

Aşağıdaki bölümlerde, armutların sağlayabileceği belirli sağlık yararlarına bakıyoruz.

armut 1000x1000 1
Armut Hakkında Temel Bilgiler

Armut Lif Sağlar

Hastalık Önleme ve Sağlığı Geliştirme Ofisi, lif için bir Yeterli Alım (AI) kılavuzu geliştirmiştir.

50 yaş altı erkeklerin tüketmesini tavsiye ediyorlar. 30,8 ila 33,6 (g) yaşa bağlı olarak günlük. 50 yaşın altındaki kadınlar için önerilen alım, yaşa bağlı olarak günde 25.2 ila 28 g’dır.

50 yaşın üzerindeki yetişkinler için tavsiye, erkekler için günde 28 gr ve kadınlar için günde 22.4 gr’dır.

Meyve ve sebze alımını artırmak, lif alımını artırmanın oldukça kolay bir yoludur. Örneğin, sadece bir orta boy armut, 50 yaşın altındaki kadınlar için günlük AI’nın yaklaşık %24’ü olan 6 g lif sağlar.

Armut, bağırsak bakterilerini besleyen ve bağırsak sağlığını iyileştiren pektin adı verilen çözünür bir lif içerir.

Aslında, Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA), yeterli lif alımının sağlıklı bağırsak fonksiyonunu desteklediğini ve yemekten sonra tokluk hissini artırabileceğini öne sürüyor . Ayrıca bir kişinin kalp hastalığı riskini azaltabilir ve toplam kolesterol seviyelerini düşürebilir .

Bir kişi öğünler arasında atıştırma isteğini daha az hissedeceğinden, öğünlerden sonra artan dolgunluk kilo kaybını destekleyebilir.

Ayrıca, 2013 yılında İnsanlarda yapılan çalışmaların çoğu, diyet lifinin bağışıklık sistemini ve iltihabı düzenlemede rol oynayabileceğini buldu . Ayrıca kardiyovasküler hastalık, diyabet, kanser ve obezite gibi iltihaplanma ile ilgili durumların riskini de azaltabilir.

armut deveci 1200x1200 1
Armut Hakkında Temel Bilgiler

Divertiküloz tedavisi

Divertikülit , divertiküloz adı verilen kalın bağırsağın astarındaki şişkin keseler enfeksiyon ve iltihap geliştirdiğinde ortaya çıkar.

2014 yılında prospektif çalışmada Birleşik Krallık’ta 690.075 kadının lif alımının divertikülozis riskini azaltabilicei tespit edildi. Bununla birlikte, çalışma yazarları, farklı lif kaynaklarının divertiküloz riski üzerinde farklı etkileri olduğunu açıklığa kavuşturmaktadır.

Yine de, 2012’den önceki bir çalışmada lif alımının semptomlara neden olmayan mevcut divertiküloza karşı hiçbir etkisi olmadığını buldu.

Fiberin divertiküloz riskini hangi mekanizma ile azalttığı da net değildir. Bu alanda daha fazla araştırma gereklidir.

3 Yas Asili Santa Maria Armut Fidani 1
Armut Hakkında Temel Bilgiler

Detoksifikasyonu teşvik etmek

Safra ve dışkıdaki toksinlerin günlük atılımı için düzenli, yeterli bağırsak hareketleri çok önemlidir.

Armutlar yüksek su içeriğine sahiptir. Bu, dışkıyı yumuşak tutmaya yardımcı olur ve sindirim sistemini toksinlerden arındırır.

Serbest radikallerle savaşmak

Armut yüksek düzeyde içeren antioksidanlar dahil olmak üzere, vitamin C, vitamin K, ve bakır . Bu kimyasallar serbest radikallerin etkilerine karşı, hücreleri neden olabilecekleri hasardan korur.

Vücut yiyecekleri enerjiye dönüştürdüğünde serbest radikaller gelişir ve kanser büyümesine katkıda bulunabilir.Beslenme

USDA FoodData Central veritabanına göre, bir orta boy armut yaklaşık 178 g ağırlığındadır ve şunları içerir:

  • 101 kalori
  • 0.249 gr yağ
  • 17,4 g şeker ve 5,52 g lif dahil 27,1 g karbonhidrat
  • 1 gr protein

Armut ayrıca aşağıdakiler de dahil olmak üzere temel vitamin ve mineralleri sağlar:

Ayrıca daha az miktarda sağlarlar:

  • kalsiyum
  • Demir
  • magnezyum
  • riboflavin
  • B-6 vitamini
  • folat

Armut, özellikle kırmızı kabuklu olanlar ayrıca karotenoidler, flavonoidler ve antosiyaninler içerir. Bunlar, çeşitli sağlık yararları sunan ve aynı zamanda antioksidan görevi gören bitki bileşikleridir.Türler

Dünyada 3.000’den fazla armut türü vardır. Boyut, şekil, tatlılık ve gevreklik bakımından farklılık gösterirler.

Daha yaygın olan armut türlerinden bazıları şunlardır:

  • Yeşil Anjou
  • Kırmızı Anjou
  • Bartlett
  • kırmızı bartlett
  • bosc
  • çizgi roman
  • forelle
  • concorde
  • sekel
  • Starkrimson

Armutları diyetlerine dahil etmeye başlamak isteyenler yerel bir manavdan zevklerine en uygun armut türünü sormalıdır.Diyet ipuçları

Armutlar ağaçtayken olgunlaşmazlar. En iyi lezzet için, armutları birkaç gün boyunca ılık, güneşli bir yerde veya armutun boynu basınç uygulayana kadar olgunlaşmaya bırakın.

Soğutma, olgunlaşma sürecini durdurur.

Kayıtlı diyetisyenlerin geliştirdiği bu sağlıklı ve lezzetli tariflerden bazılarını deneyin:

  • baharatlı armut pişmiş yulaf ezmesi
  • armut yağı
  • zencefil armut quinoa parçalamak
27020005 d69d93 1650x1650 1
Armut Hakkında Temel Bilgiler

Armut ayrıca meyve suları ve smoothie’lerde çok iyi çalışır. İnsanlar çiğ olarak da yiyebilirler.Riskler

Armut dahil birçok meyve, glikozdan daha fazla miktarda fruktoz içerir. Bu onları yüksek bir FODMAP yemeği yapar .

FODMAP “fermente olabilen oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve polioller” anlamına gelir. Bunların hepsi fermente edilebilir kısa zincirli karbonhidrat formlarıdır. Bu tür karbonhidratlarda düşük bir diyet, FODMAP’e duyarlı insanlar için yaygın sindirim semptomlarını azaltabilir.

Örneğin, FODMAP’lerde yüksek bir diyet irritabl bağırsak sendromu (IBS) olan bazı kişilerde gaz, şişkinlik, ağrı ve ishali arttırabilir. Bu nedenle IBS’li kişiler armutu diyete dahil etmeden önce bir diyetisyenle konuşmalıdır.

Bir kişinin genel yeme düzeni, hastalıkların önlenmesinde ve iyi bir sağlığa kavuşmasında en önemli beslenme faktörüdür. Bireysel gıdalara konsantre olmaktansa, çeşitli bir diyet yemek daha iyidir.

Bununla birlikte, armutlar dengeli bir diyetin parçası olarak güçlü bir etkiye sahip olabilir.

Trendyol, Hepsiburada ve diğer pazaryerlerindeki mağazalarımızdan da alışveriş yapabilirsiniz.

trendyol logo69dbe8fc89fa4d5aa7a729de701665d3