Balın 7 Eşsiz Sağlık Faydası

Bal, bal arılarının bitki nektarından yaptığı şuruplu bir sıvıdır. Tatlılığı ve lezzet derinliği ile dünya çapında sevilir, birçok yiyecek ve tarifte kullanılır.

Balın kokusu, rengi ve tadı, yapıldığı çiçek türüne göre değişir, bu nedenle sayısız çeşidi vardır.

Balın bir dizi potansiyel sağlık faydası vardır ve birçok ev ilaçları ve alternatif tıp tedavilerinde rol oynar.

İşte balın 7 eşsiz sağlık faydası.

1. Çeşitli besinler içerir

Bir yemek kaşığı 0 gram) bal :

  • Kalori: 61
  • Yağ: 0 gram
  • Protein: 0 gram
  • Karbonhidrat: 17 gram
  • Lif: 0 gram
  • Riboflavin: Günlük Değerin (DV) %1’i
  • Bakır: DV’nin %1’i

Bal esasen saf şekerdir, yağsızdır ve sadece eser miktarda protein ve lif içerir. Küçük miktarlarda bazı besin maddeleri içerir, ancak çoğu insan tipik olarak önemli bir vitamin ve mineral kaynağı olması için yeterince bal tüketmez.

Yine de balın polifenoller olarak bilinen sağlığı geliştirici bitki bileşikleri açısından zengin olduğunu belirtmekte fayda var .

ÖZET

Bal öncelikle şekerden oluşur, az miktarda vitamin ve mineral sağlar ve sağlığı geliştirici bitki bileşikleri açısından zengindir.

2. Antioksidanlar açısından zengin

Minimum düzeyde işlenmiş, ısıtılmamış ve taze olan yüksek kaliteli bal, birçok önemli biyoaktif bitki bileşiği ve flavonoidler ve fenolik asitler gibi antioksidanlar içerir. Daha koyu çeşitler, daha hafif çeşitlerden daha fazla antioksidan sunma eğilimindedir .

Antioksidanlar, vücudunuzdaki hücrelerde birikebilen ve hasara neden olabilen reaktif oksijen türlerini (ROS) nötralize etmeye yardımcı olur. Bu hasar erken yaşlanma, tip 2 diyabet ve kalp hastalığı gibi durumlara katkıda bulunabilir .

Bu nedenle, balın sağlık yararlarının çoğu, antioksidan içeriğine atfedilir.

ÖZET

Bal, fenolik asitler ve flavonoidler dahil olmak üzere bir dizi antioksidan içerir.

3. Kan şekeri seviyeleri için normal şekerden daha iyidir

Kan şekeri yönetimi söz konusu olduğunda bal, normal şekere göre bazı küçük faydalar sağlayabilir.

Bal, diğer şeker türleri gibi kan şekerinizi yükseltse de içerdiği antioksidanlar metabolik sendrom ve tip 2 diyabete karşı korunmaya yardımcı olabilir .

Araştırmacılar balın iltihabı azaltan ve kan şekeri regülasyonunu iyileştiren bir hormon olan adiponektin düzeylerini artırabileceğini bulmuşlardır.

Ayrıca, günlük bal alımının tip 2 diyabetli kişilerde açlık kan şekeri düzeylerini iyileştirebileceğine dair bazı kanıtlar da var

Bununla birlikte, şeker hastalığı olan kişiler için bal rafine şekerden biraz daha iyi olsa da, yine de ölçülü olarak tüketilmelidir .

Bazı bal türlerinin sade şurupla seyreltilebileceğini bilmek de önemlidir. Bal tağşişi çoğu ülkede yasa dışı olmasına rağmen, yaygın bir sorun olmaya devam etmektedir .

ÖZET

Bal, kan şekeri yönetimi ile ilgili bazı koruyucu etkiler sunabilir, ancak yine de özellikle tip 2 diyabetli kişiler tarafından ölçülü olarak tüketilmelidir.

4. Kalp sağlığını iyileştirebilir

Bal ayrıca kalp hastalıklarını önlemeye yardımcı olabilir.

Bir incelemeye göre bal, kan basıncını düşürmeye, kandaki yağ seviyelerini iyileştirmeye, kalp atışınızı düzenlemeye ve sağlıklı hücrelerin ölümünü önlemeye yardımcı olabilir – tüm faktörler kalp fonksiyonunuzu ve sağlığınızı iyileştirebilir .

40 yaşın üzerindeki 4500’den fazla kişiyi içeren bir gözlemsel çalışma, orta düzeyde bal alımını kadınlar arasında daha düşük yüksek tansiyon riski ile ilişkilendirdi .

Ayrıca, fareler üzerinde yapılan bir araştırma umut verici bir şekilde balın kalbi oksidatif stresten korumaya yardımcı olduğunu gösterdi .

Ek olarak, ham bal tipik olarak, arıların özsu üreten ağaçlardan ve benzer bitkilerden ürettiği bir reçine türü olan propolis içerir. Propolis, kolesterol ve trigliserit düzeylerini iyileştirebilir .

Hepsi söylendiği gibi, bal ve kalp sağlığı üzerinde uzun vadeli bir insan çalışması mevcut değil . Balın kalp sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

ÖZET

Bal, düşük kan basıncı ve kan yağ seviyeleri dahil olmak üzere kalp sağlığı üzerindeki faydalı etkilerle ilişkilendirilmiştir. Yine de, konuyla ilgili daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç var.

5. Yanık ve yara iyileşmesini destekler

Topikal bal tedavisi, eski Mısır’dan beri yaraları ve yanıkları iyileştirmek için kullanılmıştır. Uygulama bugün hala yaygındır.

Bal ve yara bakımı üzerine yapılan 26 çalışmanın gözden geçirilmesi, balın ameliyattan sonra enfeksiyon kapmış kısmi kalınlıktaki yanıkları ve yaraları iyileştirmede en etkili olduğunu buldu.

Bal ayrıca, amputasyona yol açabilen ciddi komplikasyonlar olan diyabetle ilişkili ayak ülserleri için de etkili bir tedavidir.

Diyabetle ilişkili ayak ülseri olan kişileri içeren bir çalışma, yara tedavisi olarak bal ile %43.3 başarı oranı bildirmiştir. Başka bir çalışmada, topikal bal, katılımcıların diyabetle ilişkili ülserlerinin etkileyici bir şekilde %97’sini iyileştirdi .

Araştırmacılar, balın iyileştirici güçlerinin antibakteriyel ve antienflamatuar etkilerinden geldiğini teorize ediyor.

Dahası, sedef hastalığı ve uçuk lezyonları dahil diğer cilt rahatsızlıklarının tedavisine yardımcı olabilir , 1

Manuka balı özellikle yanıkların tedavisinde etkilidir. Ancak ciddi bir yanığınız varsa derhal tıbbi yardım almalısınız .

ÖZET

Cilde uygulandığında bal, yanıklar, yaralar ve diğer birçok cilt rahatsızlığı için etkili bir tedavi planının parçası olabilir. Özellikle diyabetle ilişkili ayak ülserlerinde etkilidir.

6. Çocuklarda öksürüğü bastırmaya yardımcı olabilir

Öksürük, üst solunum yolu enfeksiyonu olan çocuklar için yaygın bir sorundur. Bu enfeksiyonlar hem çocuklar hem de ebeveynler için uyku ve yaşam kalitesini etkileyebilir.

Bununla birlikte, yaygın öksürük ilaçları her zaman etkili değildir ve yan etkileri olabilir. İlginç bir şekilde bal, etkili bir tedavi seçeneği olduğunu gösteren kanıtlarla birlikte iyi bir alternatif olabilir .

Çocuklarda bal ve öksürük üzerine yapılan çeşitli çalışmaların bir incelemesi, balın öksürük semptomları için difenhidraminden daha etkili göründüğünü buldu. Ayrıca öksürük süresini azaltmaya yardımcı olabilir .

Başka bir inceleme, öksürüğü olan çocukların yanı sıra ebeveynleri arasında da uyku kalitesini artırabileceğini kaydetti. Ayrıca, bazı öksürük ilaçlarının aksine balın herhangi bir yan etkisi yoktur .

Ancak botulizm riskinden dolayı 1 yaşın altındaki çocuklara asla bal vermeyin .

ÖZET

1 yaşından büyük çocuklar için bal, doğal ve güvenli bir öksürük kesici görevi görebilir. Bazı araştırmalar, bazı öksürük ilaçlarından bile daha etkili olduğunu gösteriyor.

7. Diyetinize eklemesi kolay

Balın diyetinize eklenmesi kolaydır.

Baldan küçük bir antioksidan artışı elde etmek için, onu normalde şeker kullandığınız herhangi bir şekilde kullanabilirsiniz. Sade yoğurt, kahve veya çayı tatlandırmak için mükemmeldir. Ayrıca yemek pişirme ve fırınlamada da kullanabilirsiniz.

Evde çare olarak, doğrudan küçük yanıklara veya yaralara uygulanabilir veya öksürük için ağızdan verilebilir.

Botulizm riskinden dolayı 1 yaşın altındaki bebeklere bal vermemeniz gerektiğini unutmayın .

Ayrıca balın bir şeker türü olduğunu unutmayın, bu nedenle onu tüketmek kan şekeri seviyenizin yükselmesine neden olacaktır  

Ayrıca, özellikle uzun bir süre boyunca sürekli olarak büyük miktarlarda bal yemek, kilo alımına katkıda bulunabilir ve tip 2 diyabet veya kalp hastalığı gibi hastalık riskinizi artırabilir. Bu nedenle, düşük ila orta düzeyde bir alıma bağlı kalın  

ÖZET

Yoğurt veya içecekleri tatlandırmak için, birçok tarifte bir bileşen olarak veya küçük yaralar ve öksürük için evde çare olarak bal kullanabilirsiniz. Bal şeker olduğu için alımınızı sınırlamaya çalışın.

Alt çizgi

Bal, içerdiği antioksidanlar ve propolis gibi faydalı bileşikler sayesinde çeşitli potansiyel sağlık yararları sunar.

Şekere harika bir alternatiftir, ancak vücudunuzda hala şeker gibi davrandığı için yalnızca ölçülü olarak tüketin.

Ayrıca, botulizm riski ile ilişkili olduğu için 1 yaşın altındaki çocukların bal yememesi gerektiğini bilin.