Elma Sirkesinin 7 Yan Etkisi

Elma sirkesi doğal bir toniktir. Ithas çeşitli sağlık yararları insanlarda bilimsel çalışmalar destekledikleri görülmektedir.

Bununla birlikte, insanlar güvenliği ve olası yan etkileri hakkında da endişelerini dile getirdiler.

Bu makale, elma sirkesinin olası yan etkilerine bir göz atıyor ve elma sirkesinin nasıl güvenli bir şekilde tüketileceğine dair talimatlar sağlıyor.

Elma sirkesi nedir?

Elma sirkesi, elma ile mayanın karıştırılmasıyla elde edilir.

Maya, elmalardaki şekeri alkole dönüştürür. Bakteriler daha sonra karışıma eklenir ve alkolü asetik aside fermente eder

Asetik asit, elma sirkesinin %5-6’sını oluşturur. “Zayıf asit” olarak sınıflandırılır, ancak konsantre olduğunda hala oldukça güçlü asidik özelliklere sahiptir.

Asetik aside ek olarak sirke, su ve eser miktarda diğer asitler, vitaminler ve mineraller içerir

Hayvanlarda ve insanlarda yapılan çeşitli araştırmalar, asetik asit ve elma sirkesinin yağ yakımını ve kilo kaybını destekleyebileceğini, kan şekerini düşürdüğünü, insülin duyarlılığını artırdığını ve kolesterol düzeylerini iyileştirdiğini bulmuştur. ,  ,  , 

Ne yazık ki, elma sirkesinin günlük kullanımını destekleyen insan çalışmaları eksiktir ve daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır

ÖZET

Elma sirkesi, kilo vermeye ve daha düşük kan şekeri ve daha sağlıklı kolesterol seviyeleri gibi sağlık yararlarına katkıda bulunabilecek asetik asitten yapılır.

Elma sirkesinin 7 yan etkisi

Ne yazık ki, elma sirkesinin bazı yan etkilere neden olduğu bildirilmiştir.

Bu, özellikle büyük dozlarda tüketildiğinde geçerlidir.

Küçük miktarlar genellikle iyi ve sağlıklı olsa da, çok fazla tüketmek zararlı ve hatta tehlikeli olabilir.

1. Gecikmiş mide boşalması

İnsanlarda yapılan küçük araştırmalar, elma sirkesinin, yiyeceklerin mideden ayrılma ve alt sindirim sistemine girme oranını azaltabileceğini öne sürdü. Bu, besinlerin kan dolaşımına emilimini yavaşlatabilir.

Bununla birlikte, bu etki semptomları kötüleştirebilir. gastroparezi diyabetle yaşayan insanları etkileyen yaygın bir durum .

Gastroparezide midedeki sinirler düzgün çalışmaz, bu nedenle yiyecekler midede çok uzun süre kalır ve normal hızda boşalmaz.

Gastroparezi belirtileri mide ekşimesi, şişkinlik ve mide bulantısını içerir. Hem tip 1 diyabeti hem de gastroparezisi olan kişiler için, insülini öğünlerle zamanlamak çok zordur çünkü yiyeceklerin sindirilmesinin ve emilmesinin ne kadar süreceğini tahmin etmek zordur.

Kontrollü bir çalışma, tip 1 diyabet ve gastroparezi olan 10 hastayı inceledi.

2 yemek kaşığı 0 mL) elma sirkeli su içmek, sade su içmeye kıyasla yiyeceklerin midede kalma süresini önemli ölçüde artırdı

Elma sirkesinin kan şekeri üzerindeki etkisini daha iyi anlamak için daha yeni araştırmalara ihtiyaç var.

ÖZET

Araştırmalar, elma sirkesinin yiyeceklerin mideden çıkma hızını yavaşlatabileceğini gösteriyor. Bu, gastroparezi semptomlarını kötüleştirebilir ve tip 1 diyabetli kişiler için kan şekeri yönetimini daha zor hale getirebilir.

2. Sindirim yan etkileri

Elma sirkesi bazı insanlarda rahatsız edici sindirim semptomlarına neden olabilir.

İnsan ve hayvan çalışmaları, elma sirkesi ve asetik asidin iştahı azaltabileceğini ve tokluk hissini artırarak kalori alımında doğal bir azalmaya yol açtığını bulmuştur  

Bununla birlikte, kontrollü bir çalışma, bazı durumlarda hazımsızlık nedeniyle iştah ve gıda alımının azalabileceğini düşündürmektedir .

25 gram (0.88 ons) elma sirkesi içeren bir içecek tüketen insanlar, özellikle sirke tatsız bir içeceğin parçası olduğunda daha az iştah bildirdiler, ancak aynı zamanda önemli ölçüde daha fazla mide bulantısı hissettiler.

ÖZET

Elma sirkesi iştahı azaltmaya yardımcı olabilir, ancak özellikle hoş olmayan bir tada sahip bir içeceğin parçası olarak tüketildiğinde mide bulantısına da neden olabilir.

3. Düşük potasyum seviyeleri ve kemik kaybı

Elma sirkesinin kan potasyum seviyeleri ve kemik sağlığı üzerindeki etkileri konusunda şu anda kontrollü bir çalışma bulunmamaktadır.

Bununla birlikte, uzun bir süre boyunca alınan yüksek dozlarda elma sirkesine atfedilen düşük kan potasyumu ve kemik kaybıyla ilgili bir vaka raporu vardır.

28 yaşında bir kadın 6 yıl boyunca her gün su ile seyreltilmiş 250 ml elma sirkesi tüketmiştir.

Düşük potasyum seviyeleri ve kan kimyasında diğer anormallikler ile hastaneye yatırıldı ( 11 

Ayrıca kadına, kırılgan kemiklere neden olan ve gençlerde nadiren görülen bir durum olan osteoporoz teşhisi kondu.

Kadını tedavi eden doktorlar, günlük yüksek dozda elma sirkesinin, kanındaki asiditeyi tamponlamak için kemiklerinden minerallerin sızmasına neden olduğuna inanıyor.

Ayrıca yüksek asit seviyelerinin yeni kemik oluşumunu azaltabileceğini de belirtmişlerdir.

Tabii ki, bu durumda elma sirkesi miktarı çoğu insanın bir günde tüketeceğinden çok daha fazlaydı – ayrıca, bunu yıllarca her gün yaptı.

ÖZET

Düşük potasyum seviyeleri ve muhtemelen çok fazla elma sirkesi içmenin neden olduğu osteoporoz ile ilgili bir vaka raporu vardır.

4. Diş minesinin aşınması

Asitli yiyecek ve içeceklerin diş minesine zarar verdiği gösterilmiştir

Alkolsüz içecekler ve meyve suları daha geniş çapta incelenmiştir, ancak bazı araştırmalar sirkedeki asetik asidin diş minesine de zarar verebileceğini göstermektedir.

Bir laboratuvar çalışmasında, yirmi yaş dişlerindeki mine, pH seviyeleri 2,7-3,95 arasında değişen farklı sirkelere daldırıldı. Sirke, 4 saat sonra dişlerden %1-20 oranında mineral kaybına neden oldu

Daha da önemlisi, bu çalışma ağızda değil, tükürüğün asitliği tamponlamaya yardımcı olduğu ve bir kişinin 4 saat boyunca ağzında sirke tutmadığı bir laboratuvarda yapıldı. Bununla birlikte, büyük miktarlarda sirkenin diş erozyonuna neden olabileceğine dair bazı kanıtlar var.

Bir vaka çalışması ayrıca, 15 yaşındaki bir kızın şiddetli diş çürümesine, kilo vermeye yardımcı olarak günde 1 fincan 37 mL) seyreltilmemiş elma sirkesi tüketmesinin neden olduğu sonucuna varmıştır 

ÖZET

Sirkedeki asetik asit diş minesini zayıflatabilir ve mineral kaybına ve diş çürümesine neden olabilir.

5. Boğaz yanıkları

Elma sirkesi yemek borusu (boğaz) yanıklarına neden olma potansiyeline sahiptir.

Çocuklar tarafından yanlışlıkla yutulan zararlı sıvıların gözden geçirilmesi, sirkeden elde edilen asetik asidin boğaz yanıklarına neden olan en yaygın asit olduğunu buldu.

Araştırmacılar, sirkenin “güçlü bir yakıcı madde” olarak kabul edilmesini ve çocukların açamayacağı kaplarda saklanmasını önerdiler.

Elma sirkesinin kendisinden kaynaklanmış boğaz yanığı vakası yoktur.

Bununla birlikte, bir vaka raporunda, elma sirkesi tabletinin bir kadının boğazına takıldıktan sonra yanıklara neden olduğu bulundu. Kadın, olaydan sonra 6 ay boyunca ağrı ve yutma güçlüğü yaşadığını söyledi (

ÖZET

Elma sirkesindeki asetik asit, çocuklarda boğaz yanıklarına neden olmuştur. Bir kadın, yemek borusuna elma sirkesi tableti yerleştikten sonra boğazında yanma yaşadı.

6. Cilt yanıkları

Güçlü asidik yapısı nedeniyle elma sirkesi cilde uygulandığında da yanıklara neden olabilir.

Bir vakada, 14 yaşındaki bir kız çocuğu, internette gördüğü bir protokole dayanarak iki ben çıkarmak için birkaç damla elma sirkesi uyguladıktan sonra burnunda erozyonlar geliştirdi

Bir diğerinde, birden fazla sağlık sorunu olan 6 yaşındaki bir erkek çocuk, annesinin bacak enfeksiyonunu elma sirkesi ile tedavi etmesinin ardından bacakta yanıklar geliştirdi ( 18 

Elma sirkesinin cilde uygulanmasının neden olduğu yanıklarla ilgili çevrimiçi birkaç anekdot raporu da vardır.

ÖZET

Benleri ve enfeksiyonları elma sirkesi ile tedavi etme girişimlerine yanıt olarak cilt yanıklarının meydana geldiğine dair raporlar var.

7. İlaç etkileşimleri

Birkaç ilaç elma sirkesi ile etkileşime girebilir:

  • Diyabet ilacı. İnsülin veya insülin uyarıcı ilaçlar alan ve sirke tüketen kişiler, tehlikeli derecede düşük kan şekeri veya potasyum seviyeleri yaşayabilir.
  • Digoksin (Lanoxin  Bu ilaç kan potasyum seviyenizi düşürür. Elma sirkesi ile birlikte almak potasyumunuzu çok fazla düşürebilir.
  • Bazı idrar söktürücü ilaçlar. Bazı idrar söktürücü ilaçlar vücudunuzun potasyum salgılamasına neden olur. Potasyum seviyelerinin çok düşmesini önlemek için bu ilaçları çok miktarda sirke ile tüketmeyin.

ÖZET

İnsülin, digoksin ve bazı diüretikler dahil olmak üzere bazı ilaçlar elma sirkesi ile etkileşime girebilir.

Elma sirkesi nasıl güvenle tüketilir?

Çoğu insan, aşağıdaki genel yönergeleri izleyerek makul miktarda elma sirkesini güvenle tüketebilir:

  • Alımını sınırla. Küçük bir miktarla başlayın ve kişisel toleransınıza bağlı olarak suda seyreltilmiş olarak günde maksimum 2 yemek kaşığı 0 mL) kadar kademeli olarak çalışın.
  • Dişinizin asetik aside maruz kalmasını en aza indirin. Sirkeyi suyla seyreltmeyi ve bir kamışla içmeyi deneyin.
  • Ağzını çalkala. Aldıktan sonra suyla durulayın. Diş minesinin daha fazla hasar görmesini önlemek için dişlerinizi fırçalamadan önce en az 30 dakika bekleyin.
  • Gastropareziniz varsa bundan kaçınmayı düşünün. Elma sirkesinden kaçının veya miktarı su veya salata sosu içinde 1 çay kaşığı (5 mL) ile sınırlayın.
  • Alerjilerin farkında olun. Elma sirkesine alerji nadirdir, ancak alerjik bir reaksiyon yaşarsanız hemen almayı bırakın ve doktorunuzu arayın.

ÖZET

Elma sirkesini güvenle tüketmek için günlük alımınızı sınırlayın, seyreltin ve belirli koşullarınız varsa kaçının.

Son Söz

Elma sirkesi çeşitli sağlık yararları sağlayabilir.

Bununla birlikte, güvende kalmak ve yan etkileri önlemek için tükettiğiniz miktarı izlemek ve nasıl aldığınıza dikkat etmek önemlidir.

Az miktarda sirke iyi olsa da, daha fazlası daha iyi değildir ve hatta zararlı olabilir.

Elma Sirkesi’nin Sağlığa Faydaları

Elma sirkesi popüler bir ev ilacıdır. İnsanlar yüzyıllardır yemek pişirme ve tıpta kullandılar.

Birçok kişi, çok çeşitli sağlık şikayetlerini giderebileceğini iddia ediyor, ancak araştırmanın ne söylediğini merak ediyor olabilirsiniz.

Elma sirkesi, antimikrobiyal ve antioksidan etkileri de dahil olmak üzere çeşitli sağlıklı özelliklere sahiptir.

Dahası, kanıtlar, muhtemelen sağlık yararları sunabileceğini öne sürüyor, örneğin:

  • kilo vermeye yardımcı
  • kolesterolü düşürmek
  • kan şekeri seviyelerini düşürmek
  • diyabet semptomlarını iyileştirmek

Bununla birlikte, çok az araştırma mevcuttur ve alternatif bir tedavi olarak önerilmeden önce daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Bu makale, elma sirkesinin sağlığa olası 6 faydasının arkasındaki kanıtlara bakıyor.

1. Sağlıklı maddelerde yüksek

Elma sirkesi iki aşamalı bir işlemle yapılır

İlk olarak, üretici ezilmiş elmaları, şekerleri fermente eden ve onları alkole dönüştüren mayaya maruz bırakır.

Ardından, bakteri eklemek alkolü daha da fermente ederek, sirkedeki ana aktif bileşik olan asetik aside dönüştürür.

Asetik asit sirkeye güçlü ekşi kokusunu ve tadını verir. Araştırmacılar, elma sirkesinin sağlığa faydalarından bu asidin sorumlu olduğuna inanıyor. Elma sirkesi %5-6 asetik asittir

Organik, filtre edilmemiş elma sirkesi, ürüne bulanık bir görünüm veren proteinler, enzimler ve dost bakterilerden oluşan anne adı verilen bir madde de içerir.

Bazı insanlar, şu anda bunu destekleyecek herhangi bir çalışma olmamasına rağmen, sağlık yararlarının çoğundan annenin sorumlu olduğuna inanmaktadır.

Elma sirkesi pek çok vitamin veya mineral içermezken, az miktarda potasyum sunar . Kaliteli markalar ayrıca bazı amino asitler ve antioksidanlar içerir.

ÖZET

Elma sirkesi, elmaların şekerini fermente ederek yapılır. Bu onları sirkedeki ana aktif bileşen olan ve sağlık yararlarından sorumlu olabilecek asetik aside dönüştürür.

2. Zararlı bakterileri öldürmeye yardımcı olabilir

Sirke, bakteriler de dahil olmak üzere patojenleri öldürmeye yardımcı olabilir

İnsanlar geleneksel olarak sirkeyi temizlemek ve dezenfekte etmek, tırnak mantarı, bit, siğil ve kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanmışlardır.

Modern tıbbın babası Hipokrat, 2.000 yıldan daha uzun bir süre önce yaraları temizlemek için sirke kullandı.

Sirke aynı zamanda bir gıda koruyucusudur. Araştırmalar, E. coli gibi bakterilerin yiyeceklerin içinde büyümesini ve bozulmasını engellediğini gösteriyor    , 

Yemeğinizi korumanın doğal bir yolunu arıyorsanız elma sirkesi yardımcı olabilir.

Anekdot raporları ayrıca seyreltilmiş elma sirkesinin cilde uygulandığında sivilceye yardımcı olabileceğini öne sürüyor , ancak bunu doğrulamak için güçlü bir araştırma yok gibi görünüyor.

ÖZET

Sirkedeki ana madde olan asetik asit, zararlı bakterileri öldürebilir veya çoğalmalarını önleyebilir. Dezenfektan ve doğal koruyucu olarak kullanım geçmişine sahiptir.

3. Kan şekeri düzeylerini düşürmeye ve diyabeti yönetmeye yardımcı olabilir

Bugüne kadar sirkenin en inandırıcı uygulamalarından biri, tip 2 diyabetin tedavisine yardımcı olmaktır .

Tip 2 diyabet, insülin direncinin neden olduğu yüksek kan şekeri seviyeleri veya insülin üretememe ile karakterizedir

Bununla birlikte, bazı araştırmacılar yüksek kan şekeri düzeylerinin yaşlanmanın ve çeşitli kronik hastalıkların ana nedeni olduğuna inandığından, diyabeti olmayan kişiler de kan şekeri düzeylerini normal aralıkta tutmaktan yararlanabilirler.

Kan şekeri seviyelerini düzenlemenin en etkili ve en sağlıklı yolu rafine karbonhidrat ve şekerden kaçınmaktır, ancak elma sirkesinin de faydalı bir etkisi olabilir.

Araştırmalar, sirkenin kan şekeri ve insülin seviyeleri için aşağıdaki faydaları sağladığını gösteriyor:

  • Küçük bir çalışma, sirkenin yüksek karbonhidratlı bir yemek sırasında insülin duyarlılığını %19-34 oranında artırabileceğini ve kan şekerini ve insülin yanıtını önemli ölçüde azaltabileceğini öne sürüyor ( 7 
  • 5 sağlıklı insanda yapılan küçük bir çalışmada, sirke 50 gram beyaz ekmek yedikten sonra kan şekerini %31,4 oranında düşürmüştür.
  • Diyabetli kişilerde yapılan küçük bir araştırma, yatmadan önce 2 yemek kaşığı elma sirkesi tüketmenin ertesi sabah açlık kan şekerini %4 oranında azalttığını bildirdi ( 9 
  • İnsanlarda yapılan çok sayıda başka çalışma, sirkenin insülin işlevini iyileştirebileceğini ve yemeklerden sonra kan şekeri düzeylerini düşürebileceğini gösteriyor  

Ulusal Tamamlayıcı ve Bütünleştirici Sağlık Merkezleri (NCCIH), insanların tıbbi tedaviyi kanıtlanmamış sağlık ürünleriyle değiştirmemesinin çok önemli olduğunu söylüyor

Şu anda kan şekerini düşürücü ilaçlar alıyorsanız, herhangi bir tür sirke alımını artırmadan önce doktorunuzla konuşun.

ÖZET

Elma sirkesi, insülin duyarlılığını iyileştirmede ve yemeklerden sonra kan şekeri tepkilerini düşürmede büyük umut vaat ediyor.

4. Kilo Kaybına Yardımcı Olabilir

Şaşırtıcı bir şekilde, araştırmalar sirkenin insanların kilo vermesine yardımcı olabileceğini gösteriyor .

Birkaç insan çalışması, sirkenin tokluk hissini artırabileceğini göstermektedir. Bu, daha az kalori yemeye ve kilo vermeye yol açabilir.

Örneğin, bir araştırmaya göre, sirkeyi yüksek karbonhidratlı bir yemekle birlikte almak, tokluk hissini artırdı ve katılımcıların günün geri kalanında 200-275 daha az kalori yemesine neden oldu  

Ayrıca, obezitesi olan 175 kişide yapılan bir araştırma, günlük elma sirkesi tüketiminin göbek yağının azalmasına ve kilo kaybına yol açtığını gösterdi ( 15 

  • 1 yemek kaşığı  5 mL) almak 2,6 pound ,2 kg) kaybına neden oldu
  • 2 yemek kaşığı  0 mL) almak 3,7 pound ,7 kg) kaybına neden oldu

Bununla birlikte, bu çalışmanın 3 ay sürdüğünü, bu nedenle vücut ağırlığı üzerindeki gerçek etkilerin oldukça mütevazı göründüğünü unutmayın.

Bununla birlikte, tek tek gıdaları veya bileşenleri basitçe eklemek veya çıkarmak, ağırlık üzerinde nadiren gözle görülür bir etkiye sahiptir. Uzun süreli kilo kaybı, yardımcı ve destekleyici diyet ve yaşam tarzı alışkanlıklarının benimsenmesiyle sağlanır.

Genel olarak, elma sirkesi tokluğu artırarak, kan şekerini düşürerek ve insülin seviyelerini düşürerek kilo kaybına katkıda bulunabilir.

Elma sirkesi yemek kaşığı başına sadece yaklaşık üç kalori içerir ki bu çok düşüktür.

ÖZET

Araştırmalar, sirkenin tokluk hissini artırabileceğini ve daha az kalori almanıza yardımcı olabileceğini ve bunun da kilo kaybına yol açabileceğini gösteriyor.

5. Hayvanlarda kalp sağlığını iyileştirir

Kalp hastalığı önde gelen ölüm nedenlerinden biridir (

Birkaç biyolojik faktör, kalp hastalığı riskiniz ile bağlantılıdır.

Araştırmalar, sirkenin bu risk faktörlerinden birkaçını iyileştirebileceğini gösteriyor. Bununla birlikte, çalışmaların çoğu hayvanlar üzerinde yapılmıştır.

Bu hayvan çalışmaları, elma sirkesinin kolesterol ve trigliserit düzeylerini ve ayrıca diğer bazı kalp hastalığı risk faktörlerini düşürebileceğini düşündürmektedir. ,  , 1

Sıçanlarda yapılan bazı araştırmalar, sirkenin kalp hastalığı ve böbrek sorunları için önemli bir risk faktörü olan kan basıncını düşürdüğünü de göstermiştir. , 2

Bununla birlikte, sirkenin insanlarda kalp sağlığına fayda sağladığına dair iyi bir kanıt yoktur. Araştırmacıların herhangi bir güçlü sonuca varmadan önce daha fazla çalışma yapması gerekiyor.

ÖZET

Birkaç hayvan çalışması, sirkenin kan trigliseritlerini, kolesterolü ve kan basıncını azaltabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, insanlarda kalp hastalığı riskinde azalmaya yol açtığına dair güçlü bir kanıt yoktur.

6. Cilt Sağlığını Artırabilir

Elma sirkesi, kuru cilt ve egzama gibi cilt rahatsızlıkları için yaygın bir çaredir 

Cilt doğal olarak hafif asidiktir. Topikal elma sirkesi kullanmak cildin doğal pH’ını yeniden dengelemeye yardımcı olarak koruyucu cilt bariyerini iyileştirebilir

Öte yandan, alkali sabunlar ve temizleyiciler egzamayı tahriş ederek semptomları daha da kötüleştirebilir ( 23 

Antibakteriyel özellikleri göz önüne alındığında, elma sirkesi teorik olarak egzama ve diğer cilt koşullarıyla bağlantılı cilt enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilir.

Bazı insanlar yüz yıkamada veya tonerde seyreltilmiş elma sirkesi kullanır . Buradaki fikir, bakterileri öldürebilmesi ve lekeleri önleyebilmesidir.

Bununla birlikte, egzamalı 22 kişide yapılan bir çalışma, elma sirkesinin cilt bariyerini iyileştirmediğini ve cilt tahrişine neden olduğunu bildirdi

Özellikle hasarlı cilt üzerinde yeni çözümler denemeden önce doktorunuzla konuşun. Yanıklara neden olabileceğinden cilde seyreltilmemiş sirke uygulamaktan kaçının

ÖZET

Elma sirkesi doğal olarak asidiktir ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu, cilt bariyerini iyileştirmeye ve enfeksiyonları önlemeye yardımcı olabileceği anlamına gelir. Bununla birlikte, bu çözümün ne kadar güvenli ve etkili olduğunu bilmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Dozaj ve nasıl kullanılır

Elma sirkesini diyetinize dahil etmenin en iyi yolu onu yemek pişirirken kullanmaktır. Salata sosları ve ev yapımı mayonez gibi yiyeceklere basit bir ektir .

Bazı insanlar ayrıca suda seyreltmeyi ve içecek olarak içmeyi sever. Yaygın dozajlar, büyük bir bardak su içinde karıştırılarak günde 1–2 çay kaşığı (5–10 mL) ila 1-2 çorba kaşığı 5–30 mL) arasında değişir.

Küçük dozlarla başlamak ve büyük miktarlarda almaktan kaçınmak en iyisidir. Çok fazla sirke, diş minesinin aşınması ve potansiyel ilaç etkileşimleri dahil olmak üzere zararlı yan etkilere neden olabilir .

Bazı diyetisyenler, “anne” içeren organik, filtresiz elma sirkesi kullanmanızı tavsiye ediyor.

Bragg, mevcut olan en popüler marka seçeneklerinden biri gibi görünüyor. internet üzerindendiğer çeşitler

Elma sirkesinin doğru dozu hakkında daha fazla bilgiyi buradan okuyun .

ÖZET

Elma sirkesi için yaygın bir dozaj, yemek pişirmede veya bir bardak su ile karıştırılarak günde 1 çay kaşığı ile 2 yemek kaşığı 0-30 mL) arasında değişir.

ÖZET

Birçok web sitesi ve doğal sağlık hizmeti savunucuları, elma sirkesinin enerjiyi artırmak ve hastalıkları tedavi etmek de dahil olmak üzere olağanüstü sağlık yararları olduğunu iddia ediyor.

Ne yazık ki, sağlık yararları hakkındaki çoğu iddiayı destekleyecek çok az araştırma var.

Bununla birlikte, bazı araştırmalar, bakterileri öldürmek, kan şekeri seviyelerini düşürmek ve kilo kaybını teşvik etmek gibi bazı faydalar sunabileceğini öne sürüyor.

Aşırı miktarda almadığınız sürece elma sirkesi güvenli görünüyor.

Aynı zamanda, doğal bir saç kremi, cilt bakım ürünü ve temizlik maddesi de dahil olmak üzere, sağlıkla ilgili olmayan çeşitli kullanımları vardır .