Et Sağlıklı mı?

Et tartışması hem karmaşık hem de bölücüdür. Beslenme uzmanları yıllardır karışık mesajlar gönderdiler. Sohbetler sadece etin doğrudan sağlığa etkileriyle değil, aynı zamanda çevresel etkileriyle de ilgili.

Et yemek ve ondan kaçınmak için nedenler var, ancak çok az insan etin vücudumuz için ne yaptığı veya gezegeni nasıl etkilediği konusunda hemfikir olabilir. Bazı insanlar etin harika bir besin kaynağı olduğunu düşünürken, bazıları da insan sağlığına zararlı olduğunu iddia ediyor.

Etin kronik bir hastalığı iyileştirebileceğine dair her iddianın yanında, etin kalp hastalığına ve kansere neden olduğunu ima eden başka bir iddia var gibi görünüyor.

Bazı kaynaklar etin çevre dostu olduğunu söylerken, diğerleri et üretiminin ormansızlaşmaya katkıda bulunduğunu söylüyor.

Bu makale, et tartışmasını sağlık temelli bir perspektiften çözmeye ve et yemenin artılarını ve eksilerini ortaya çıkarmaya çalışmaktadır.

Farklı kültürler eti nasıl tanımlar?

Et, insanların hazırlayıp tükettiği memeliler ve kuşlar gibi hayvanların eti ve diğer yenilebilir kısımlarıdır .

Amerika Birleşik Devletleri’nde ve diğer birçok ülkede “et” terimi esas olarak memelilerin ve kuşların kas dokusunu ve yağını ifade eder. Ancak et, organlar gibi diğer yenilebilir dokuları da içerebilir.

Sakatat – özellikle karaciğer, böbrekler, beyinler ve bağırsaklar – çoğu medeniyette tarihsel olarak yenmiştir. Ancak, Batı’nın bazı bölgelerinde gözden düştü. Sakatat, dünyadaki çeşitli kültürlerde, özellikle geleneksel toplumlar arasında popülerliğini korumaktadır.

Birçok lezzet de organ bazlıdır.

Kaz ciğeri, ördek veya kaz karaciğerinden yapılan geleneksel bir Fransız spesiyalitesidir. Tatlı ekmekler, timus bezinden elde edilen etlerden oluşur ve Avrupa’da Roma döneminden beri yenir ve Menudo, Meksika’da dana midesi ( işkembe ) ve et suyu da dahil olmak üzere geleneksel bir et yemeğidir .

Günümüzde çiftliklerde et üretimi yapılmaktadır. Ticari et ürünlerinin çoğu, aynı anda yüzlerce hatta binlerce hayvanı barındırabilen devasa endüstriyel tesislerde tutulan evcil hayvanlardan elde edilir.

Ancak bazı geleneksel toplumlarda et elde etmenin tek yolu hayvanları avlamaktır.

Et genellikle pişirildikten sonra, bazen kürlendikten veya tütsülendikten sonra yenir. Genellikle biftek, pirzola, kaburga veya kızartma olarak yenir ve ayrıca toz veya öğütülmüş formlarda da bulunabilir.

Et, et suyuna daldırılabilen bir sos, çeşni veya garnitür içinde pişirilebilir veya servis edilebilir.

ÖZET

Et, yiyecek olarak tüketilen bir hayvanın eti veya organlarıdır. Dünyanın çoğu yerinde, büyük endüstriyel çiftliklerde yetiştirilen hayvanlardan gelir.

Yiyebileceğimiz et türleri

Et, geldiği hayvana ve nasıl hazırlandığına göre sınıflandırılır.

kırmızı et

Kırmızı et , demir içeriği yüksek ve yalnızca memelilerde bulunan bir protein olan miyoglobinde beyaz etten daha yüksektir. Aşağıdakiler bazı örneklerdir:

  • sığır)
  • domuz eti (domuzlar ve domuzlar)
  • Kuzu
  • Dana buzağıları)
  • keçi
  • bizon , geyik ve geyik eti (geyik) gibi oyun

Beyaz et

Beyaz et, kırmızı etin aksine pişirmeden önce ve sonra açık renkli eti ifade eder. Bu ifade, ördek eti örneğinde olduğu gibi, etleri gerçekte kırmızı görünse bile, genellikle tüm kuşları içerir . Diğer örnekler şunları içerir:

  • Tavuk
  • hindi
  • Kaz
  • bıldırcın ve sülün gibi yabani kuşlar

İşlenmiş et

” İşlenmiş et ” terimi, bir şekilde “işlenmiş” kırmızı veya beyaz etleri ifade eder. Tuzlama, sertleştirme, tütsüleme, kurutma veya diğer işlemler gibi çeşitli şekillerde korunabilir veya geliştirilebilir. Örnekler şunları içerir:

  • sosisli sandviç
  • sosis
  • domuz pastırması
  • bologna, salam ve pastrami gibi öğle yemeği (şarküteri) etleri
  • sarsıntılı

ÖZET

Et hayvanlardan elde edilir ve kaynağa bağlı olarak kırmızı veya beyaz olarak sınıflandırılır. İşlenmiş etler, lezzeti arttırmak için katkı maddeleri ile modifiye edilmiştir.

Etteki ana besin maddelerinin gözden geçirilmesi

Taze et, değerli bir yüksek kaliteli protein kaynağı olarak kabul edilir.

Bir protein, vücudunuzun ihtiyaç duyduğu 9 amino asidin (proteinin yapı taşları) tamamını yeterli miktarda içerdiğinde, biyolojik değerinin yüksek olduğu düşünülür ve tam bir protein olarak kabul edilebilir.

Pişirildikten sonra et, ağırlıkça yaklaşık %25-30 protein içerir.

3.5 ons 00 gram) pişmiş tavuk göğsü porsiyonu yaklaşık 31 gram protein içerirken, aynı porsiyon sığır eti porsiyonu 27 gram sağlar.

İşte 3.5 ons 00 gram) porsiyon yağsız sığır etinin besin içeriğine bir bakış

  • Kalori: 205
  • Protein: yaklaşık 27 gram
  • Riboflavin: Günlük Değerin (DV) %15’i
  • Niasin: DV’nin %24’ü
  • B6 Vitamini: DV’nin %19’u
  • B12 Vitamini: DV’nin %158’i
  • Demir: DV’nin %16’sı
  • Fosfor: DV’nin %19’u
  • Çinko: DV’nin %68’i
  • Selenyum: DV’nin %36’sı

Diğer kas etleri, daha az çinko içermelerine rağmen benzer besin profillerine sahiptir.

Domuz eti özellikle tiamin açısından zengindir. Örneğin, domuz pirzolası, 5,5 ons 57 gram) porsiyon başına DV’nin %78’ini sağlar

A vitamini, B12, demir ve selenyum karaciğer ve diğer organ etlerinde önemli miktarlarda bulunur. Bu etler ayrıca beyin, kas ve karaciğer sağlığı için önemli bir besin maddesi olan mükemmel kolin kaynaklarıdır. , 

ÖZET

Et, zengin bir protein kaynağı ve B12 vitamini, niasin ve selenyum dahil olmak üzere çeşitli vitamin ve minerallerdir.

Et ve kanser arasındaki potansiyel bağlantıları analiz etmek

Pişirme yöntemleri etin kanserojen etkilerini nasıl etkileyebilir?

Etleri belirli şekillerde pişirip hazırlarsanız sağlığınıza zararlı olabilir .

Et, özellikle kırmızı et pişirmek için kullanılan yüksek sıcaklıklar, kansere neden olan bileşiklerin oluşumuyla ilişkilendirilmiştir.

Etler kavurucu sıcaklıklarda pişerken, yağları dışarı sızar ve sıcak pişirme yüzeyinde birikir. Bu süreçte polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH’lar) adı verilen toksik bileşikler oluşur. PAH’lar ette birikebilir ve zamanla birikebilir  

PAH’lar kanserojen (kansere neden olan) oldukları için insan sağlığına zararlı olabilir. Bununla birlikte, dumanı azaltmak ve damlamaları hızla gidermek, PAH oluşumunu %89’a kadar azaltabilir   , 

Etleri yüksek sıcaklıklarda ızgara yapmak, kızartmak ve kavurmak, uzun süreli hayvan çalışmalarında kanserle bağlantılı olan heterosiklik aromatik aminler (HAA’lar) oluşturabilir.

Yiyecekler uzun süre pişirildiğinde HAA seviyeleri artıyor gibi görünüyor. Daha eski bir çalışmada bildirildiği gibi, eti günlerce buzdolabında saklamak veya olgunlaştırmak HAA seviyelerini yükseltebilir  

Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün bir otoritesi olan Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’na (IARC) göre, bir etin pişirme yönteminin kanser riskinizi etkileyip etkilemediğini belirlemek için yeterli kanıt yok 

Yüksek sıcaklıklarda pişirilen kırmızı et kanser riskini artırabilirken, veriler hala net olmasa da beyaz et aynı etkiye sahip olmayabilir.

Daha önceki bir çalışma, kümes hayvanı tüketiminin, kömürleşecek kadar pişirildiğinde bile kolon kanseri riskinin azalmasıyla bağlantılı olduğunu buldu. , 

Nitratlar ve kanser arasındaki bağlantıların gözden geçirilmesi

Nitratlar ve nitritler gıdalarda doğal olarak bulunabilir, ancak bunlar aynı zamanda işleme sırasında etlerin korunması da dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle eklenebilen yapay bileşenlerdir.

Nitrat genellikle zararsız olsa da, bağırsaklarınız yediğiniz nitratın bir kısmını nitrite dönüştürür.

Nitrite dönüşüm – ve sindirimi – zararlı yan etkilerle bağlantılıdır. Daha yüksek kanser riski ile ilişkilidir

Öte yandan, bazı çalışmalar nitrat dönüşüm sürecinin de nitrik oksit ürettiğini öne sürüyor . Bu bileşik, kan basıncını düzenlemeye ve kalp sağlığını geliştirmeye yardımcı olabilir

Et ürünlerindeki nitratların veya nitratların insan sağlığını nasıl etkilediğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

ÖZET

Yüksek sıcaklıklarda pişirilen et, kansere neden olan bileşiklerle ilişkilendirilmiştir. Ancak pişirme yöntemlerinin kanser riski üzerindeki etkileri belirsizdir. Nitratlar yutulduğunda, artan kanser riski ile ilişkili olabilecek nitritlere dönüştürülürler.

Et tüketimi ve kanser riski

Bazı insanlar et yemenin kanser riskini artırdığı konusunda ısrar ediyor. Ancak, bu muhtemelen yediğiniz etin türüne bağlıdır.

İşlenmiş et yemenin kansere, özellikle de kolorektal kansere yol açtığına dair ikna edici kanıtlar var. IARC, insanlarda kanseri işlenmiş et yemeyle ilişkilendiren epidemiyolojik araştırmaları gözden geçirdi

Ayrıca, kırmızı et tüketimini kolorektal kansere bağlayan güçlü ancak sınırlı kanıtlar vardır. Pankreas ve prostat kanserleri de benzer şekilde bağlantılıdır. Sonuç olarak, IARC kırmızı eti “insanlar için muhtemelen kanserojen” olarak sınıflandırır

Diğer araştırmalar, yüksek miktarda kırmızı et alımını sindirim sistemi, böbrek ve mesane kanserlerine bağlamaktadır (, , 

Et yeme ile meme kanseri arasında kesin bir bağlantı kurulmamasına rağmen, diyet meme kanseri prognozunu önemli ölçüde etkileyebilir .

Meyve, sebze ve kepekli tahıllarda yüksek ve ette düşük sağlıklı bir diyet yemek, erken evre meme kanseri sonuçlarını iyileştirebilir

Gözlemsel ve deneysel çalışmaların yakın tarihli bir incelemesi, et yemenin genotoksisite olarak bilinen doğrudan DNA hasarına neden olabileceğini düşündürmektedir. Ancak araştırmacılar, incelemedeki bazı çalışmaların kusurlu olduğunu kabul etti

Tüm kanserler arasında kolon kanseri, bir bağlantıyı belgeleyen düzinelerce çalışma ile işlenmiş ve kırmızı et alımı ile en güçlü ilişkiye sahiptir.

Genel olarak, et ve kanser arasındaki ilişkileri daha fazla araştırmak için daha yüksek kaliteli araştırmalara ihtiyaç vardır.

Kanser riskini etkileyebilecek diğer faktörler

Yüksek ısıda pişirme sırasında oluşan potansiyel olarak zararlı bileşiklere ek olarak , kırmızı ette bulunan heme demiri kolon kanseri gelişimi ile ilişkilendirilmiştir. , 2

Ayrıca, bazı bilim adamları işlenmiş etin kolonda kanser riskini artıran iltihaplanmaya neden olabileceğine inanıyor

Ancak, riski azaltmanın yolları olabilir.

Kurutulmuş kırmızı şarap, nar özü ve E vitamininin kürlenmiş ete eklenmesi , sıçanların idrar ve dışkısındaki toksik son ürün düzeylerini azaltmıştır. Dahası, bu besinlerin kemirgenlerde kanser öncesi kolon lezyonlarını iyileştirdiği bulundu

Ve bu bulgular gözlemsel olduğundan ve bazıları hayvan araştırmalarına dayandığından, bunların kırmızı etin kansere neden olduğunu kanıtlamadıklarını akılda tutmak önemlidir.

Teoriler geliştirmek için gözlemsel çalışmalar, bunları değerlendirmek için müdahale denemeleri kullanılır. Gözlemsel araştırma yalnızca bağlantıları önerir; bundan sonra, bu gözlemleri doğrulamak veya reddetmek için bir müdahale çalışmasının aşaması gelir.

Bununla birlikte, ne kadar işlenmiş et yediğinizi sınırlamak iyi bir fikirdir. Kırmızı et tüketiyorsanız daha hafif pişirin ve yakmamaya özen gösterin.

ÖZET

İşlenmiş etler kanserle bağlantılıdır ve en güçlü kanıtlar onu kolorektal kansere bağlamaktadır. Kırmızı et muhtemelen kanserojendir.

Et ve kalp hastalığı arasındaki bağlantı

Önemli sayıda büyük gözlemsel çalışma, et tüketimini daha yüksek kalp hastalığı geliştirme şansıyla ilişkilendirmiştir  , 2 , 2 , 2 , 2

43,272 erkeğin dahil olduğu son araştırmalar, işlenmemiş veya işlenmiş kırmızı et yemenin biraz artmış kalp hastalığı riski ile bağlantılı olduğunu buldu

1,2 milyondan fazla insan arasında yapılan 20 çalışmanın daha eski bir incelemesinde, araştırmacılar işlenmiş et tüketmenin kalp hastalığı riskini %42 oranında artırdığını buldu. Bununla birlikte, kırmızı et ve kalp hastalığı arasındaki bağlantıyı ortaya çıkarmadılar

Bir çalışma, kırmızı etten zengin beslenen kişilerin, beyaz et veya bitki bazlı protein ağırlıklı beslenenlere kıyasla kalp hastalığına bağlı bir bileşik olan trimetilamin N-oksit (TMAO) miktarının üç katı olduğunu buldu. (

Bununla birlikte, bu çalışmalar, yüksek miktarda et alımının kalp hastalığına neden olduğunu kanıtlamamaktadır. Sadece bir ilişki gösterirler.

Ek olarak, bazı kontrollü çalışmalar ve daha eski araştırmalar, yüksek yağlı çeşitler de dahil olmak üzere sık et tüketiminin kalp hastalığı risk faktörleri üzerinde nötr veya faydalı bir etkiye sahip olduğunu bulmuştur , 3

ÖZET

Büyük araştırmalar, işlenmiş veya işlenmemiş et tüketimini kalp hastalığına bağladı. Bazı kontrollü çalışmalar, etin nötr veya faydalı bir etkiye sahip olabileceğini göstermiştir.

Et ve tip 2 diyabet arasındaki bağlantı

Birkaç büyük çalışma, işlenmiş veya kırmızı et ile tip 2 diyabet arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir.3 , 3 , 3 , 3 , 3 , 3 , 3

Epidemiyolojik araştırmaların yakın tarihli bir meta-analizine göre et yemek, tip 2 diyabet riskini %22 artırıyor 

3 çalışmanın daha eski bir incelemesi, günde yarım porsiyondan fazla kırmızı et tüketmenin, kısmen kilo alımına bağlı olarak 4 yıl içinde diyabet geliştirme riskini %30 artırdığını buldu (

Bununla birlikte, beslenme bilimi basit olmaktan başka bir şey değildir.

Diyabet geliştirenlerin genetik veya çevresel faktörler gibi başka katkıda bulunan risk faktörlerine sahip olması muhtemeldir. Çok fazla rafine karbonhidrat yemek, yetersiz sebze tüketmek veya sürekli olarak aşırı yemek yemek de dahil olmak üzere diyet davranışları da rol oynamış olabilir.

Yukarıdakilerden herhangi biri, bu katılımcıların risk durumuna katkıda bulunmuş olabilir.

ÖZET

Bazı gözlemsel çalışmalar, kırmızı ve işlenmiş etler ile artan diyabet riski arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, bu aynı zamanda diğer diyet faktörlerine de bağlı olabilir.

Et ve kilo alımı arasındaki bağlantı

Üzerinde 1.1 milyon kişiye dahil 39 çalışmaların değerlendirilmesinin yer aldığı çok sayıda gözlemsel çalışmalar, kırmızı ve işlenmiş et yüksek alımını bağladığınız artan vücut ağırlığı (4

Bununla birlikte, et tüketimi ile kilo alımı arasındaki ilişki tam olarak net olmadığı için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Örneğin, bireysel çalışmalardan elde edilen sonuçlar büyük ölçüde değişir (4

Ayrıca, bu çalışmalar gözlemseldir ve düzenli olarak tüketilen diğer yiyecek türlerini ve miktarlarını hesaba katmazlar. Diyetin yanı sıra genetik, uyku kalitesi ve aktivite düzeyi gibi birçok faktörün kişinin kilosunu etkileyebileceğini hatırlamak da önemlidir.

170 ülkenin obezite oranlarıyla ilgili bir araştırma, etin mevcudiyetinin, tümü artan vücut ağırlığına önemli ölçüde katkıda bulunan zenginlik, kalori tüketimi, kentleşme seviyeleri ve fiziksel hareketsizlik için ayarlama yapıldıktan sonra oranlardaki değişimin %50’sini açıkladığını buldu ( 43 

Başka bir deyişle, yüksek et mevcudiyeti, artan obezite prevalansı ile ilişkili olabilir.

Kırmızı et sıklıkla kilo alımı ile bağlantılı olmasına ve beyaz et olmamasına rağmen, kontrollü bir çalışma, 3 ay boyunca sığır eti, domuz eti veya tavuk yemeye atanan aşırı kilolu kişiler arasında kilo değişikliklerinde bir fark bulamadı (4

Prediyabetli kişilerde yapılan bir başka araştırma , hayvansal veya bitkisel proteine ​​dayalı diyetler tüketenler arasında kilo kaybı ve vücut kompozisyonu iyileştirmelerinin benzer olduğunu buldu.4

Her iki durumda da, et tüketilip tüketilmediğine bakılmaksızın, bitki ağırlıklı veya bitki bazlı bir diyet tüketmenin sağlıklı kiloları desteklediği görülüyor.

Bitki ağırlıklı bir diyet, özellikle taze meyve ve sebzeler olmak üzere, minimum düzeyde veya hiç işlenmemiş tam gıdalar açısından zengin olmalıdır.

Ancak bu, etin çok yönlü bir diyete sığmayacağı anlamına gelmez.

Örneğin, yakın tarihli bir meta-analiz , bütün gıdaları merkeze alan, eti içeren ve tahılları ve işlenmiş gıdaları hariç tutan Paleolitik ( paleo ) diyetin insanların kilo vermesine, bel çevresini küçültmesine ve kronik hastalıkları yönetmesine yardımcı olabileceğini ortaya koydu.4

Paleo diyeti, birçok savunucunun Paleolitik çağda insanların yeme alışkanlıkları olduğuna inandığı şeyi takip eden bir diyet alt kümesidir. Yağsız etleri, balıkları, meyveleri, sebzeleri, kuruyemişleri ve tohumları içerir – geçmişte avlanmış veya toplanmış olabilecek yiyecekler.

Bununla birlikte, sağlık avantajlarını doğrulamak için daha fazla sayıda katılımcıyla ve daha uzun sürelerle daha randomize klinik çalışmalara ihtiyaç vardır.

Bitki bazlı, paleo veya başka bir diyet planına geçmeyi düşünüyorsanız, önce bir sağlık uzmanıyla konuştuğunuzdan emin olun. İhtiyacınız olan besinleri almanızı ve yiyeceklerle sağlıklı bir ilişki kurmanızı sağlarken yeni yeme alışkanlıklarını keşfetmenize yardımcı olabilirler.

Ve unutmayın, hiç kimsenin diyet modeli veya tercihi, herkes için mutlaka “en sağlıklı” veya takip edilmesi gereken en iyi şey değildir.

ÖZET

Bazı gözlemsel çalışmalar, kırmızı ve işlenmiş et alımını daha yüksek ağırlıklarla ilişkilendirmiş olsa da, daha sağlam araştırmalara ihtiyaç vardır.

Protein açısından zengin besinler yemenin faydaları

Balık, yumurta, soya ve baklagiller ile birlikte et, belirli sağlık yararları sağlayabilen yüksek proteinli bir besindir:

  • Azaltılmış iştah ve artan metabolizma. Çok sayıda çalışma, yüksek proteinli diyetlerin metabolik hızı artırdığını, açlığı azalttığını ve tokluğu desteklediğini göstermiştir.4 , 4 , 4
  • Kas kütlesinin tutulması. Daha yüksek protein alımı, artan kas kütlesi ile bağlantılıdır ( , 5 , 5 , 5
  • Daha güçlü kemikler. Protein kemik sağlığı için önemli bir besindir . Gıda kaynaklarının koruyucu bir etkisi olduğu ve nihayetinde kırılma riskini azalttığı görülüyor (5
  • Daha iyi demir emilimi. Et, vücudunuzun bitkilerden hem olmayan demirden daha iyi emdiği hem demiri içerir. Bununla birlikte, bazı gıdalar bitki kaynaklarından hem olmayan demirin emilimini destekleyebilir.5

ÖZET

Protein açısından zengin besinlerin kas ve kemik sağlığı, iştah, metabolizma ve demir emilimi için faydaları vardır.

Çevresel ve etik hususlar

Et önemli bir besin kaynağıdır. Yine de, bu protein kaynağının aşırı tüketiminin çevre üzerinde olumsuz etkileri olabileceği açıktır .

Hayvancılık, sera gazı emisyonları , ormansızlaşma, su kirliliği ve su kıtlığı dahil olmak üzere çeşitli çevresel faktörler üzerinde zararlı bir etkiye sahiptir (5 , 5

Her durumda, sığırlar için otlak yönetiminin karbon depolaması üzerindeki etkisi belirsizdir. Bazı uzmanlar bunun meralarda karbon depolamasını artırmaya yardımcı olabileceğini iddia ediyor. Yine de, genel etkinin küçük olması bekleniyor ( 58 

Ek olarak, et pazarlarında çok sayıda virüs keşfedildiği için et tüketimi – özellikle yabani et – viral enfeksiyonlarla bağlantılıdır (5

Bazı insanlar, beslenme ihtiyaçlarını karşılamak için başka seçenekler varken hayvanların yemek için öldürülmesi gerektiğine inanmadıkları için et yememeyi tercih ederler.

Diğerleri, hayvanların bazen fabrika çiftlikleri olarak adlandırılan büyük endüstriyel komplekslerde yetiştirilmesine karşı çıkıyor.

Bu çiftliklerin çoğu aşırı kalabalık ve hayvanların hareket etmesi için yeterli egzersiz, güneş ışığı veya alan bırakmıyor. Antibiyotikler, antibiyotik direncine neden olabilecek enfeksiyonu önlemek için hayvanlara sıklıkla verilir (

Birçok hayvana, büyümelerini hızlandırmak için östrojen, progesteron ve testosteron gibi steroid hormonları verilir. Bu, ek sağlık ve etik kaygılar doğurur (6 , 6

Fabrika çiftçiliğinin çevresel etkileri, özellikle yetiştirme ve kesim sırasında üretilen atıklar ve tahıl bazlı et üretiminin yüksek maliyeti de eleştirilmiştir.6 , 6 , 6

Neyse ki, alternatifler var. Sen olabilir küçük çiftlikler desteklemek zam hayvanlar merhametli, iyi tarım uygulamaları, önlemek antibiyotikleri veya hormonları ve yem hayvanları doğal diyetler takip ettiğini.

ÖZET

Etin aşırı tüketimi yüksek bir çevresel etkiye sahiptir ve et viral enfeksiyonlarla bağlantılıdır. Bazı insanlar gıda için hayvanların öldürülmesine ve endüstriyel çiftliklerdeki insanlık dışı koşullara karşı çıkıyor.

Faydaları en üst düzeye çıkarma ve olumsuz etkileri en aza indirme

Et yerseniz, aşağıdakileri aklınızda bulundurun:

  • İşlenmemiş ürünleri seçin. İşlenmemiş etler , ticari olarak işlenmiş etlerden daha az kanserle ilişkilendirilmiştir.
  • Organ etlerini bir deneyin. Yüksek besin içeriğinden yararlanmak için diyetinizin tamamlayıcısı olarak sakatatları keşfedin.
  • Yüksek ısıda pişirmeyi en aza indirin. Izgara yapıyorsanız, mangal yapıyorsanız veya başka bir yüksek ısı yöntemi kullanıyorsanız, damlamaları hemen silin ve aşırı pişirmeyi veya kömürleşmeyi önleyin.
  • İşlenmemiş, bitki bazlı gıdalar tüketin. Bitki bazlı diyetler, azaltılmış kronik hastalık riski ile ilişkilidir. Ayrıca çevresel açıdan daha sürdürülebilir ve daha ucuzdurlar.
  • Küçük, yerel çiftliklerden organik et seçin . Bu daha çevre dostu bir seçenektir ve birçok insanın etik bakış açısıyla daha uyumludur.
  • Otla beslenmiş sığır eti seçin. Tahıl yerine doğal ot diyeti tüketen sığırlar, sağlıklı omega-3 yağ asitlerinde daha yüksek et üretir. Ayrıca, daha eski kanıtlar, mera ile beslenen sığırlarda daha yüksek seviyelerde antioksidan olduğunu göstermektedir (6 , 6

ÖZET

Faydaları en üst düzeye çıkarmak ve riski en aza indirmek için işlenmemiş eti düşünün, yüksek ısıda pişirmekten kaçının, diyetinize bitkisel yiyecekleri dahil edin ve mümkün olduğunda organik veya otla beslenenleri seçin.

Son Söz

Et, binlerce yıldır insan beslenmesinin temelini oluşturuyor. Vücut için sağlık yararları sağlayan zengin bir protein kaynağıdır.

Yine de işlenmiş etler kanserle bağlantılıdır ve kolorektal kanser araştırmaları en ikna edici kanıtları ortaya koymaktadır.

Etin yüksek sıcaklıklarda işlenmesi ve pişirilmesi, kansere neden olan kimyasalların üretimi ile ilişkilendirilmiştir. Farklı pişirme yöntemlerinin kanser riski üzerindeki etkileri henüz net değil.

Dahası, et yemek kalp hastalığı, diyabet ve kilo alımı ile bağlantılı olabilir. Ancak, bu öncelikle gözlemsel çalışmalara dayanmaktadır.

Son olarak, aşırı et tüketiminin viral enfeksiyonlarla bağlantısının yanı sıra yüksek bir çevresel etkisi vardır.