Farklı Havuç Çeşitleri

Farklı Havuç Çeşitleri ve Tarihi

Bu yazımızda havucun tarihçesi ve çeşitleri hakkında konuşacağız. Havuç, dünya çapında en popüler sebzelerden biri olarak kullanılan kök sebzelerden (genellikle turuncu renktedir) yaygın olarak kullanılır. Havucun kökeni ve farklı türleri İran ve Afganistan’ın sıcak ve kuru topraklarında izlenir. İlk kanıtlar MÖ 3000’e kadar gider. O zamanlar kervanla komşu Arap, Afrika ve Asya topraklarına satılmış, tüm havuçları hemen kabul etmiş ve bu ürünün yeni çeşitlerini yetiştirmeye ve yaratmaya başlamıştır.

Farklı Havuç Çeşitleri
Farklı Havuç Çeşitleri

Eski zamanlarda bile, kullanılan çeşitli havuç renkleri vardı – siyah, beyaz, kırmızı ve mor. İlginçtir ki, bugün kullandığımız turuncu renkler yoktu. Havucun eski zamanlardaki popülaritesinin en açıklayıcı işareti Mısır’dan geliyor. ölü firavunların mezarlarına yerleştirilen birçok havuç ve o döneme ait çeşitli tablolarda havuç desenleri bulunabilir. Mısır’da yetiştirilen havuçların en popüler rengi mordu ve sadece yemek için değil tıpta da kullanılıyordu.

Mısır’dan Yunanistan ve Roma’ya aktarılan MÖ ilk binyılda havuçların tıbbi özelliklerini kullanma geleneği. Acı ve yenmesi zor olan havuç birçok rahatsızlığa deva olarak kullanılırdı ve Romalılar da havuçları kaynatıp çeşitli sebzelerle birlikte yerlerdi.

13. yüzyılda havuç İran’dan Asya’ya gitti ve Japonya’ya ulaştı. Aynı zamanda, Avrupa havuçları Fransa ve Almanya’daki meyve bahçelerinde ve çiftliklerde büyümeye başladı. Bu havuçlar biraz baharatlı ama besleyiciydi ve popülariteleri hızla Avrupa’ya yayıldı.

Turuncu, Hollanda’nın kraliyet rengi olduğu için, 17. yüzyılda Hollanda’da turuncu havuç ortaya çıktı ve hızla yayıldı. Yıllarca süren seçici üremeden sonra, modifiye Hollanda havuçları daha az acı, artan tatlılık ve en azından odunsu bir çekirdek ile yetiştirildi. “Daucus carota” adı verilen bu havuç türü, Avrupa’da hızla popüler hale geldi.

Farklı Havuç Çeşitleri
Farklı Havuç Çeşitleri

Farklı Havuç Çeşitleri

Havuçlar şekil ve boyuta göre sınıflandırılır ve her çeşitte birkaç çeşit vardır. Tohum yoluyla yapılan en iyi havuç ekimi türü ve çoğu havuç ekimden 60 ila 80 gün sonra hasat edilir.

Havuç

Danvers havuçları uzun, ince bir görünüme sahiptir, biraz koni şeklindedir ve genellikle turuncu renktedir. Bu havuç türü büyümek için verimli toprağa ihtiyaç duymaz ve diğer havuç türlerine göre daha dirençlidir.

Nantes havuç

Bu havuç türü silindir şeklindedir ve ince yapraklara ve iyi tatlı ve gevrek bir tada sahip neredeyse kırmızı ete sahiptir. Nantes, adını bu tür havuç yetiştirmek için ideal koşullara sahip olan Fransa’nın Atlantik kıyılarından almıştır. Bu havuç türü diğer türlere göre daha hızlı büyür ve bu havuç türünün 40’tan fazla çeşidi olduğu tahmin edilmektedir.

imparator havuç

Çoğu yetiştirici, Imperator havuçları üretir ve genellikle marketlerde bulunur. Görünüş olarak Danvers’a çok benzer, ancak eni daha kalındır ve diğer türlere göre daha tatlıdır.

Havuç

Chantenay havuçları tipik olarak 15 ila 17 cm uzunluğundadır. Bu havuç türü saksıda dikim için iyi bir seçimdir ve hızlı büyüme özelliğine sahiptir. Bu ürünle ilgili önemli olan, doğru zamanda hasat edilmesi gerektiğidir, aksi takdirde çok kuru ve acı olacaktır.

Mini veya Minyatür havuç

Bu grup, turp veya minyatür gibi görünen türleri içerir. Kısa kökleri ve az yer ihtiyacı nedeniyle saksılarda yetiştirilebilirler. Minyatür türlerin uzunluğu yaklaşık 7 ila 10 cm arasındadır.

Farklı Havuç Çeşitleri
Farklı Havuç Çeşitleri

En çok havuç üreten ülkeler

  1. Çin 16.8 milyon ton
  2. Rusya Federasyonu 1.565.032 ton
  3. Amerika Birleşik Devletleri 1.346.080 ton
  4. Özbekistan 1.300.000 ton
  5. Polonya 834.698 ton
  6. Ukrayna 915.900 ton
  7. Türkiye 714.000 ton
  8. Fas 707.316 ton
  9. Birleşik Krallık 663.700 ton
  10. Japonya 619.000 ton

100g havuç beslenme gerçekleri

  • Kalori 35
  • Toplam yağ 0.2 g
  • Kolesterol 0 mg
  • sodyum 58 mg
  • Potasyum 235 mg
  • Toplam karbonhidrat 8.2 gram
  • 3 gram lif
  • şekerler 3.5 gr
  • Protein 0.8 gr

Havucun sağlığa faydaları

Havuç mükemmel bir A vitamini kaynağıdır. Yaklaşık yarım fincan çiğ havuç, günlük A vitamini değerinin %51’ine sahiptir. A vitamini, vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olan provitamin A karotenoidlerinden yapılır.

Araştırmalar, daha fazla havuç yemenin daha düşük kolesterol seviyeleri ile ilişkili olduğunu ve dolayısıyla kalp hastalığı riskini azalttığını göstermiştir.

100 gram havuç sadece 35 kaloriye sahip olduğundan, havuç yemek aslında daha uzun süre tok hissetmenize ve dolayısıyla kalori alımınızı azaltmanıza yardımcı olabilir. Kilo vermek istiyorsanız, diyetinize biraz havuç eklemeyi deneyin.

kuru havuç

Katkı maddesi ve tatlandırıcı içermeyen E-Elma kurutulmuş havuç , çeşitli yahni ve çorbalarda kullanım için iyi bir seçimdir ve zararlı atıştırmalıklar yerine iyi bir atıştırmalıktır. Kuru havuç, taze havuçların tüm özelliklerine sahip olmakla birlikte, taze havuçlara göre daha uzun raf ömrüne sahiptir.

Bu kurutulmuş ürünün farklı türleri vardır, ancak kuru havuç ve dilimler daha yaygındır.

Trendyol, Hepsiburada ve diğer pazaryerlerindeki mağazalarımızdan da alışveriş yapabilirsiniz.

trendyol logo69dbe8fc89fa4d5aa7a729de701665d3