Gluten Duyarlılığı Gerçek mi?; Eleştirel Bir Bakış

2013’te yapılan bir ankete göre, Amerikalıların üçte biri aktif olarak glütenden kaçınmaya çalışıyor.

Ancak glüten intoleransının en şiddetli şekli olan çölyak hastalığı, insanların sadece %0.7-1’ini etkiler.

Çölyak dışı glüten duyarlılığı olarak adlandırılan başka bir durum sağlık camiasında sıklıkla tartışılır ancak sağlık profesyonelleri arasında oldukça tartışmalıdır.

Bu makale, endişelenmeniz gerekip gerekmediğini belirlemek için glüten duyarlılığına ayrıntılı bir bakış sunmaktadır.

Gluten Duyarlılığı Gerçek mi?; Eleştirel Bir Bakış
Gluten Duyarlılığı Gerçek mi?; Eleştirel Bir Bakış

glüten nedir?

Gluten buğday, kavuzlu buğday, çavdar ve arpada bulunan bir protein ailesidir. Gluten içeren tahıllar arasında en çok tüketilen buğdaydır.

İki ana protein glüteni gliadin ve glütenin vardır. Un su ile karıştırıldığında, bu proteinler , yapışkana benzer bir kıvamda yapışkan bir ağ oluştururlar.

Gluten adı, bu tutkal benzeri özelliklerden gelir.

Gluten, hamuru elastik yapar ve ısıtıldığında içindeki gaz moleküllerini hapsederek ekmeğin kabarmasını sağlar. Aynı zamanda tatmin edici, çiğnenebilir bir doku sağlar.

ÖZET

Gluten, buğday da dahil olmak üzere birçok tahıldaki ana proteindir. Ekmek yapımında onu çok popüler yapan belirli özelliklere sahiptir.

Gluten ile ilgili bozukluklar

Birkaç sağlık durumu buğday ve glüten ile ilgilidir.

Bunların arasında en en ciddi biçimi olan gluten intoleransı, bir çölyak hastalığı..

Gluten intoleransı olan kişilerde bağışıklık sistemi yanlışlıkla gluten proteinlerinin yabancı istilacılar olduğunu düşünür ve onlara saldırır.

Bağışıklık sistemi ayrıca bağırsak duvarındaki ciddi zararlara neden olabilecek doğal yapılarla da savaşır. Vücudun kendisine saldırması, glüten intoleransı ve çölyak hastalığının otoimmün hastalıklar olarak sınıflandırılmasının nedenidir.

Çölyak hastalığının ABD nüfusunun %1’ini etkilediği tahmin edilmektedir. Yükselişte gibi görünüyor ve bu durumdaki insanların çoğu buna sahip olduklarını bilmiyorlar.

Ancak çölyak dışı glüten duyarlılığı, çölyak hastalığı ve glüten intoleransından farklıdır.

Aynı şekilde çalışmasa da semptomları genellikle benzerdir.

Buğday alerjisi olarak bilinen başka bir durum nispeten nadirdir ve muhtemelen dünya çapındaki insanların %1’inden azını etkiler.

Glütene karşı olumsuz reaksiyonlar, glüten ataksisi (bir tür serebellar ataksi), Hashimoto tiroiditi, tip 1 diyabet , otizm, şizofreni ve depresyon dahil olmak üzere birçok başka durumla bağlantılıdır.

Gluten bu hastalıkların ana nedeni değildir, ancakOnlara sahip olanlar için semptomları daha da kötüleştirir. Çoğu durumda, glütensiz bir diyetin yardımcı olduğu gösterilmiştir, ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

ÖZET

Çeşitli sağlık koşulları buğday ve glüten içerir. En yaygın olanları buğday alerjisi, çölyak hastalığı ve çölyak dışı glüten duyarlılığıdır.

Gluten duyarlılığı nedir?

Son yıllarda, glüten duyarlılığı hem bilim adamları hem de halk tarafından büyük ilgi gördü.

Basitçe söylemek gerekirse, glüten duyarlılığı olan kişiler glüten içeren tahılları yedikten sonra semptomlar yaşarlar ve glütensiz bir diyete olumlu yanıt verirler – ancak çölyak hastalığı veya buğday alerjisi yoktur.

Gluten duyarlılığı olan kişilerde genellikle, çölyak hastalığının önemli bir özelliği olan hasarlı bağırsak astarı yoktur.

Yine de, glüten duyarlılığının nasıl çalıştığı bilimsel olarak net değil.

Artan kanıtlar, bazı insanlarda sindirim rahatsızlığına neden olabilen bir karbonhidrat ve lif kategorisi olan FODMAP’lerin dahil olduğunu göstermektedir.

Güvenilir bir laboratuvar testi glüten duyarlılığını belirleyemediğinden, genellikle diğer olasılıkları ortadan kaldırarak bir teşhis konur.

Bu, glüten duyarlılığı için önerilen bir tanı tablosudur:

  1. Gluten alımı, sindirimle ilgili veya sindirimle ilgili olmayan ani semptomlara neden olur.
  2. Glutensiz bir diyette semptomlar hızla kaybolur.
  3. Glutene yeniden giriş, semptomların yeniden ortaya çıkmasına neden olur.
  4. Çölyak hastalığı ve buğday alerjisi ekarte edilmiştir.
  5. Kör bir gluten testi tanıyı doğrular.

Kendi bildirdiği glüten duyarlılığı olan kişilerde yapılan bir çalışmada, yalnızca %25’i tanı kriterlerini karşılamıştır.

Gluten duyarlılığı olan kişiler şişkinlik, gaz, ishal, mide ağrısı, kilo kaybı, egzama, eritem, baş ağrısı, yorgunluk, depresyon ve kemik ve eklem ağrısı gibi çok sayıda semptom bildirmiştir.

Gluten duyarlılığının – ve çölyak hastalığının – genellikle cilt problemleri ve nörolojik bozukluklar dahil olmak üzere sindirim veya gluten ile ilişkilendirilmesi zor olabilecek çeşitli gizemli semptomları olduğunu unutmayın.

Gluten duyarlılığının yaygınlığına ilişkin veriler eksik olsa da, çalışmalar küresel popülasyonun % 0,5-6’sının bu duruma sahip olabileceğini düşündürmektedir.

Bazı araştırmalara göre, glüten duyarlılığı en çok yetişkinlerde ve kadınlarda erkeklere göre çok daha yaygın.

ÖZET

Glüten duyarlılığı, çölyak hastalığı veya buğday alerjisi olmayan kişilerde glüten veya buğdaya karşı olumsuz reaksiyonları içerir. Ne kadar yaygın olduğuna dair iyi bir veri yok.

Gluten duyarlılığı yanlış bir adlandırma olabilir

Çeşitli araştırmalar, glütene duyarlı olduklarına inanan çoğu insanın glütene hiç tepki vermediğini gösteriyor.

Bir çalışma, buğday gibi glüten içeren bir tahıl yerine izole glüten vermeden önce, irritabl bağırsak sendromu (IBS) ve kendi bildirdiği glüten duyarlılığı olan 37 kişiyi düşük FODMAP diyetine koydu.

İzole glütenin katılımcılar üzerinde diyet etkisi yoktu.

Çalışma, bu bireylerin varsayılan glüten duyarlılığının FODMAP’lere karşı daha büyük bir duyarlılık olduğu sonucuna varmıştır .

Bu özel karbonhidrat türünde yalnızca buğday yüksek olmakla kalmaz, aynı zamanda FODMAP’ler de IBS semptomlarını tetikler.

Başka bir çalışma bu bulguları destekledi. Kendi bildirdiği glüten duyarlılığı olan kişilerin glütene değil, buğdaydaki bir FODMAP kategorisi olan fruktanlara tepki verdiğini ortaya çıkardı.

FODMAP’lerin şu anda kendi kendine bildirilen glüten duyarlılığının ana nedeni olduğuna inanılsa da, glüten tamamen göz ardı edilmemiştir.

Bir çalışmada, FODMAP’ler, glütene duyarlı olduklarına inanan kişilerde semptomların ana tetikleyicisiydi. Bununla birlikte, araştırmacılar, glütenle tetiklenen bağışıklık reaksiyonunun duruma katkıda bulunduğunu öne sürdüler.

Bununla birlikte, birçok bilim adamı buğday duyarlılığı veya buğday intoleransı sendromunun glüten duyarlılığından daha doğru etiketler olduğunu iddia ediyor.

Dahası, bazı araştırmalar modern buğday türlerinin einkorn ve kamut gibi eski çeşitlerden daha ağırlaştırıcı olduğunu öne sürüyor.

ÖZET

FODMAP’ler – glüten değil – çölyak dışı glüten duyarlılığında sindirim sorunlarının nedeni olabilir. Bazı bilim adamları, buğday hassasiyetinin bu durum için daha uygun bir isim olduğuna inanmaktadır.

Son Söz

Gluten ve buğday bazı insanlar için iyidir, ancak diğerleri için değildir.

Buğday veya glüten içeren ürünlere olumsuz tepki veriyorsanız, bu gıdalardan uzak durabilirsiniz . Ayrıca belirtilerinizi bir sağlık uzmanıyla görüşmek isteyebilirsiniz.

Glutenden uzak durmaya karar verirseniz, doğal olarak glutensiz olan bütün gıdaları seçin . Paketlenmiş glütensiz ürünlerden uzak durmak en iyisidir, çünkü bunlar genellikle yüksek oranda işlenir.

Bizi Takip Edin