Hamile iken Mantar Yenir mi?

Mantarlar, mantar köklerinin meyve veren organlarıdır ve insanlık tarihi boyunca hem mutfak hem de tıbbi amaçlar için yaygın olarak kullanılmıştır.

Bununla birlikte, hamile kişilerde mantarla ilgili zehirlenme veya beyin değişiklikleri riskleri hakkında bazı endişeler var. Birçok insanın mantarlara, özellikle halüsinojenik olan psilosibin (sihirli) mantarlara karşı olumsuz algıları vardır.

Bu makale mantarların besleyici faydalarını açıklıyor, hamilelikte hangilerinin tüketilmesinin güvenli olduğunu ve hangilerinden kaçınılması gerektiğini açıklıyor ve mantarların hazırlanması ve pişirilmesiyle ilgili ipuçlarını paylaşıyor.

Mantarın Sağlığa Faydaları

Mantarlar diyet yağları ve kalorileri açısından düşük olsa da, B vitaminleri ve mineraller açısından zengindirler ve hem antioksidan hem de anti-inflamatuar özelliklere sahiptirler.

Dahası, iyi bağırsak sağlığını desteklemek için prebiyotik görevi görürler.

Ortalama olarak, yarım fincan (84 gram) mutfak mantarının besin değerleri aşağıdaki gibidir.

  • Karbonhidrat: 19 gram
  • Protein: 2.9 gram
  • Yağlar: 0.4 gram
  • Niasin: Önerilen günlük değerin (DV) %21’i
  • Riboflavin: %22 DV
  • Selenyum: %27 DV

İstiridye mantarları kalori, protein ve diyet lifi bakımından diğer türlere göre biraz daha yüksektir, ancak bunlar zayıf bir selenyum kaynağıdır.

Güneş ışığı veya UV lambası gibi ultraviyole (UV) radyasyona maruz kalan mantarlar, bol ve önemli bir bitkisel D vitamini kaynağıdır.

D vitamini, doğurganlık ve hamilelik için gereklidir ve bu sırada kemik sağlığını destekler. Bu vitamin, hamilelik sırasında olumsuz sağlık sonuçları riskinin azalmasıyla ilişkilidir.

ÖZET

Mutfak mantarları mükemmel bir B vitamini, selenyum ve potansiyel olarak D vitamini kaynağıdır.  Bu mantarlar ayrıca antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.

Gebelikte Mantar Yemek Güvenli mi?

Kısacası mantarlar birçok besinsel fayda sağlar ve hamilelik sırasında güvenle tüketilebilir.

Mantarlar genellikle hamileyken yemek için güvenli kabul edilse de, en güvenli türleri seçmek önemlidir.

Mutfak mantarları

Şiitake, portobello, istiridye, maitake, kestane, crimini ve beyaz düğme mantarları gibi mutfak mantarlarının tüketilmesi genellikle güvenlidir.

Gebe sıçanlarda yapılan bir araştırma, shiitake tüketiminin fetüste herhangi bir gelişimsel değişikliğe neden olmadan annedeki trigliserit düzeylerini düşürdüğünü gösterdi.

1162 gebe kadınlarda Başka bir çalışmada ise, gebelik öncesi günlük 100 gram beyaz düğme mantar tüketildiğinde, yüksek tansiyon ve gebelik diyabeti riskinin düştüğü gözlemlendi.

Şifalı mantarlar

Şifalı mantar chaga, hindi kuyruğu, aslan yelesi, reishi ve Cordyceps de genellikle tüketim için güvenlidir. Kan kolesterolünü düşürebilir, ülser önleyici özelliklere sahip olabilirler ve genel popülasyonda bağışıklığı iyileştirebilirler.

Bununla birlikte, hamile insanlar arasında yapılan çalışmalar eksiktir. Hamilelik sırasında güvenlikleri konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Özet

Mutfak mantarları daha kapsamlı olarak çalışılmış olmasına rağmen, hem mutfak hem de tıbbi mantarların tüketilmesi genellikle güvenlidir. Mutfak mantarları bazı faydalar sağlayabilir ve fetüslerde gelişimsel zarara neden olduğu görülmemektedir.

Gebelikte yenmemesi gereken mantarlar

Sihirli (psychedelic) mantarlar

Aktif psikoaktif bileşik psilosibin içeren sihirli mantarlar, halüsinojenik ve zihin değiştirici etkileri için kullanılır.

Bazı insanlarda panik ataklara ve halüsinasyonlara neden olduğu bildirildi. Sihirli mantar kullanımının yalnızca diğer ilaçlarla kombine edildiğinde ölümcül olduğunu unutmamak önemlidir.

Son yirmi yılda, psilosibin mantarları, potansiyel terapötik etkileri nedeniyle klinik çalışmaların ve psikiyatrik tıbbın ilgi alanı haline geldi. Klinik ortamlarda kullanıldığında anksiyete, depresyon ve madde kullanım bozukluklarının tedavisine yardımcı olabilirler.

Sihirli mantarlar hamilelik sırasında çalışılmamıştır, bu nedenle daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bununla birlikte, halüsinasyonlar ve panik ataklar yaratma yetenekleri göz önüne alındığında, hamile kadınların sihirli mantarlardan kaçınmaları tavsiye edilir.

Yabani (yemlenmiş) mantarlar

Yabani veya toplanmış mantarlardan da genellikle hamilelik sırasında kaçınılmalıdır.

Mantar zehirlenmesi çoğunlukla yiyecek arama ile ilişkilidir. Toplayıcılar, özellikle deneyimsiz toplayıcılar, bazı mantarları yanlış tanımlayabilir ve kazara zehirli veya psikoaktif türleri tüketebilirler.

Çoğu toksisite vakası, genellikle 24 saat içinde düzelen gastrointestinal semptomlarla sonuçlanır, ancak bazı durumlarda toksik mantar tüketmek hastaneye yatmayı gerektirir. Zehirli mantarların tüketilmesi amatoksin içeriği nedeniyle ölüme bile yol açabilir.

Bu nedenle, yalnızca güvenilir kaynaklardan elde ettiğiniz, etiketli mutfak mantarlarını yemek en iyisidir.

Özet

Sihirli mantarlar ve yem mantarları, halüsinojenik ve toksik özelliklerinden dolayı hamilelik sırasında kaçınılmalıdır. Güvenilir kaynaklardan elde edilen etiketli mutfak mantarlarına bağlı kalmalısınız.

Mantar Nasıl Pişirilir?

Hamile insanlar, birkaç uyarı ile çeşitli şekillerde mutfak mantarlarının tadını güvenle çıkarabilirler.

  • Kirleri çıkarmak için yıkayın. Mantarları evde hazırlıyorsanız, onları bir kase suya koyun ve kiri çıkarmak için yıkayın, çünkü içindeki mikropları yerseniz gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir. Ardından, onları kurulamayı unutmayın.
  • İyice pişirin. Az pişmiş mantarlar dermatite veya başka enfeksiyonlara neden olabilir. Gıda güvenliği kurallarına uyun ve sıcak mantar yemeklerini minimum 140 ° F (60°C) sıcaklıkta pişirin ve muhafaza edin . Bakteri üremesini ve gıda kaynaklı hastalık riskini azaltmak için bunları uygun şekilde saklayın.

Özet

Hamilelikte güvenli tüketim için mutfak mantarları iyice yıkanmalı ve pişirilmelidir. Gıda kaynaklı hastalıklara neden olma olasılıkları daha yüksek olduğundan, az pişmiş veya yıkanmamış mantarları tüketmekten kaçının.

Son Söz

Mutfak mantarları, iyice yıkanıp pişirildikten sonra hamilelik sırasında tüketim için güvenlidir.

Bu mantarlar birçok besinsel fayda sağlar ve zengin bir B vitamini, mineral ve potansiyel olarak D vitamini kaynağıdır.

Halüsinojenik ve toksik özellikleri nedeniyle hamileyseniz sihirli mantarlardan ve yem mantarlarından kaçınmalısınız. Önlem olarak, yalnızca güvenilir gıda kaynaklarından etiketli mutfak mantarları satın alın.

Hamile iken Mantar Yenir mi? – #mamabankturkiye