Hamilelikte Mantar Yiyebilir misiniz?

Mantarlar, mantarların meyve veren organlarıdır ve insanlık tarihi boyunca hem mutfak hem de tıbbi amaçlar için yaygın olarak kullanılmıştır   , 

Bununla birlikte, hamile kişilerde mantarla ilgili zehirlenme veya beyin değişiklikleri riskleri hakkında bazı endişeler vardır. Birçok insanın mantarlara, özellikle halüsinojenik olan psilosibin (sihirli) mantarlara karşı olumsuz algıları vardır.

Bu makale mantarların besleyici faydalarını açıklıyor, hamilelikte hangilerinin tüketilmesinin güvenli olduğunu ve hangilerinden kaçınılması gerektiğini açıklıyor ve mantarların hazırlanması ve pişirilmesiyle ilgili ipuçlarını paylaşıyor.

Mantarların beslenme profili ve sağlığa faydaları

Mantarlar diyet yağları ve kalorileri açısından düşük olsa da, B vitaminleri ve mineraller açısından zengindirler ve hem antioksidan hem de anti-inflamatuar özelliklere sahiptirler  

Dahası, iyi bağırsak sağlığını desteklemek için prebiyotik görevi görürler 

Ortalama olarak, yarım fincan (84 gram) mutfak mantarı   ,  , 

  • Karbonhidrat: 19 gram
  • Protein: 2.9 gram
  • Yağlar: 0.4 gram
  • Niasin: Önerilen günlük değerin (DV) %21’i
  • Riboflavin: %22 DV
  • Selenyum: %27 DV

İstiridye mantarları kalori, protein ve diyet lifi bakımından diğer türlere göre biraz daha yüksektir, ancak bunlar zayıf bir selenyum kaynağıdır  

Güneş ışığı veya UV lambası gibi ultraviyole (UV) radyasyona maruz kalan mantarlar, bol ve önemli bir vejetaryen D vitamini kaynağıdır  

D vitamini, doğurganlık ve hamilelik için gereklidir ve bu sırada kemik sağlığını destekler. Bu vitamin, hamilelik sırasında olumsuz sağlık sonuçları riskinin azalmasıyla ilişkilidir

Özet

Mutfak mantarları mükemmel bir B vitamini, selenyum ve potansiyel olarak D vitamini kaynağıdır (UV ışığına maruz kalan mantarları satın alırsanız  Bu mantarlar ayrıca antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.

Hamilelikte yenebilecek mantar türleri

Kısacası mantarlar birçok besinsel fayda sağlar ve hamilelik sırasında güvenle tüketilebilir.

Mantarlar genellikle hamileyken yemek için güvenli kabul edilse de, en güvenli türleri seçmek önemlidir.

mutfak mantarları

Şiitake, portobello, istiridye, maitake, kestane, crimini ve beyaz düğme mantarları gibi mutfak mantarlarının tüketilmesi genellikle güvenlidir   , 

Gebe sıçanlarda yapılan bir araştırma, shiitake tüketiminin fetüste herhangi bir gelişimsel değişikliğe neden olmadan annedeki trigliserit düzeylerini düşürdüğünü gösterdi.

1162 gebe kadınlarda Başka bir çalışmada gebeliğin öncesi hamilelik günlük beyaz düğme mantar 100 gram tüketen en fazla 20 hafta yüksek tansiyon ve gebelik diyabeti ve gelişmekte risklerini azalttığını tespit preeklampsi 

şifalı mantarlar

Şifalı mantar chaga, hindi kuyruğu, aslan yelesi, reishi ve Cordyceps de genellikle tüketim için güvenlidir. Kan kolesterolünü düşürebilir, ülser önleyici özelliklere sahip olabilir ve genel popülasyonda bağışıklığı iyileştirebilirler   , 

Bununla birlikte, hamile insanlar arasında yapılan çalışmalar eksiktir. Hamilelik sırasında güvenlikleri konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Özet

Mutfak mantarları daha kapsamlı olarak çalışılmış olmasına rağmen, hem mutfak hem de tıbbi mantarların tüketilmesi genellikle güvenlidir. Mutfak mantarları bazı faydalar sağlayabilir ve fetüslerde gelişimsel zarara neden olduğu görülmemektedir.

Hamilelikte kaçınılması gereken mantar türleri

Sihirli (psychedelic) mantarlar

Aktif psikoaktif bileşik psilosibin içeren sihirli mantarlar, halüsinojenik ve zihin değiştirici etkileri için kullanılır.,  , 

Bazı insanlarda panik ataklara ve halüsinasyonlara – orada olmayan bir şeyi görme, hissetme veya duyma – neden olduğu bildirildi. Sihirli mantar kullanımının yalnızca diğer ilaçlarla kombine edildiğinde ölümcül olduğunu unutmamak önemlidir (, 1

Son yirmi yılda, psilosibin mantarları, potansiyel terapötik etkileri nedeniyle klinik çalışmaların ve psikiyatrik tıbbın ilgi alanı haline geldi . Klinik ortamlarda kullanıldığında anksiyete, depresyon ve madde kullanım bozukluklarının tedavisine yardımcı olabilirler (,  , 

Sihirli mantarlar hamilelik sırasında çalışılmamıştır, bu nedenle daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bununla birlikte, halüsinasyonlar ve panik ataklar yaratma yetenekleri göz önüne alındığında, hamile kadınların sihirli mantarlardan kaçınmaları tavsiye edilir  1

Yabani (yemlenmiş) mantarlar

Yabani veya toplanmış mantarlardan da genellikle hamilelik sırasında kaçınılmalıdır.

Mantar zehirlenmesi çoğunlukla yiyecek arama ile ilişkilidir. Toplayıcılar, özellikle deneyimsiz toplayıcılar, bazı mantarları yanlış tanımlayabilir ve kazara zehirli veya psikoaktif türleri tüketebilir. , 2

Çoğu toksisite vakası, genellikle 24 saat içinde düzelen gastrointestinal semptomlarla sonuçlanır, ancak bazı durumlarda toksik mantar tüketmek hastaneye yatmayı gerektirir. Bunu yapmak, zehirli mantarların amatoksin içeriği nedeniyle ölüme bile yol açabilir ( , 2

Bu nedenle, yalnızca güvenilir kaynaklardan elde ettiğiniz etiketli mutfak mantarlarını yemek en iyisidir.

Özet

Sihirli mantarlar ve yem mantarları, halüsinojenik ve toksik özelliklerinden dolayı hamilelik sırasında kaçınılmalıdır. Güvenilir kaynaklardan elde edilen etiketli mutfak mantarlarına bağlı kalmalısınız.

Yenilebilir mantar pişirmenin püf noktaları

Hamile insanlar, birkaç uyarı ile çeşitli şekillerde mutfak mantarlarının tadını güvenle çıkarabilirler.

  • Kirleri çıkarmak için yıkayın. Mantarları evde hazırlıyorsanız, onları bir kase suya koyun ve kiri çıkarmak için yıkayın, çünkü kir içindeki mikroplar yerseniz gıda kaynaklı hastalıklara neden olabilir. Ardından, onları kurulayın.
  • İyice pişirin. Az pişmiş mantarlar dermatite veya başka enfeksiyonlara neden olabilir. Gıda güvenliği kurallarına uyun ve sıcak mantar yemeklerini minimum 140 ° F (60°C) sıcaklıkta pişirin ve muhafaza edin . Bakteri üremesini ve gıda kaynaklı hastalık riskini azaltmak için bunları uygun şekilde saklayın , 23

Özet

Hamilelikte güvenli tüketim için mutfak mantarları iyice yıkanmalı ve pişirilmelidir. Gıda kaynaklı hastalıklara neden olma olasılıkları daha yüksek olduğundan, az pişmiş veya yıkanmamış mantarları tüketmekten kaçının.

Son Söz

Mutfak mantarları, iyice yıkanıp pişirildikten sonra hamilelik sırasında tüketim için güvenlidir.

Bu mantarlar birçok besinsel fayda sağlar ve zengin bir B vitamini, mineral ve potansiyel olarak D vitamini kaynağıdır.

Halüsinojenik ve toksik özellikleri nedeniyle hamileyseniz sihirli mantarlardan ve yem mantarlarından kaçınmalısınız. Önlem olarak, yalnızca güvenilir gıda kaynaklarından etiketli mutfak mantarları satın alın.