Hellim Nedir?

Hellim, tipik olarak keçi, koyun veya inek sütünden yapılan yarı sert bir peynirdir. Keskin tadı ve sert, çiğnenebilir dokusu ile bilinir.

Kıbrıs’ta yüzlerce yıldır seviliyor ve son zamanlarda popülaritesi arttı. Bugün, genellikle Yunan restoranlarının menülerinde yer alır ve çoğu süpermarketin peynir bölümlerinde bulunabilir.

Diğer birçok peynir çeşidinden daha yüksek bir erime noktasına sahip olduğu için, şeklini kaybetmeden fırınlanabilir, ızgara yapılabilir veya kızartılabilir. Bu nedenle, tipik olarak pişmiş olarak servis edilir, bu da kendine özgü tuzlu tadını arttırır ve dışını biraz gevrek yapar.

Kendi başına veya taze meyve, domates, kızarmış susam tohumu veya – benim kişisel favorim – bal gibi diğer malzemelerle birlikte servis edebilirsiniz.

Bu makale, Hellim’in beslenmesini, yararlarını ve olumsuz yanlarını ve ayrıca onu diyetinize eklemenin bazı basit yollarını gözden geçirmektedir

Beslenme

Hellim’in besin profili, onu nasıl hazırladığınıza bağlı olarak biraz değişebilse de, her porsiyon iyi miktarda protein ve kalsiyum sağlar.

28 gramlık bir Hellim porsiyonu aşağıdaki besinleri içerir

  • Kalori: 110
  • Karbonhidrat: 0 gram
  • Protein: 7 gram
  • Yağ: 9 gram
  • Kalsiyum: Günlük Değerin (DV) %25’i
  • Sodyum: DV’nin %15’i

Kalsiyum özellikle kas fonksiyonunda, sinir iletiminde, kemik sağlığında ve hormon salgılanmasında önemli bir rol oynar.

Bu arada protein, uygun büyüme ve gelişmeyi destekler ve kas büyümesini, bağışıklık fonksiyonunu ve kilo yönetimini destekler.

Peynir kızartma veya eğer her porsiyon yağ ve kalori içeriği artırabilir unutmayın yağda pişirin .

ÖZET

Hellim, protein ve kalsiyum da dahil olmak üzere önemli besinlerin iyi bir kaynağıdır. Tam yağ ve kalori içeriği, onu nasıl hazırladığınıza bağlıdır.

Faydalar

Hellim çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilebilir.

Protein açısından zengin

Hellim harika bir protein kaynağıdır ve 7 gramı 28 gramlık bir porsiyonda paketler.

Protein, hormon üretimi, bağışıklık fonksiyonu ve doku onarımı dahil olmak üzere sağlığınızın birçok yönü için gereklidir.

Diyetinizde yeterince protein aldığınızda, egzersiz yapmak kas büyümesini ve gücünü artırabilir. Protein ayrıca kilo kaybı sırasında yağsız vücut kütlesini korumanıza yardımcı olabilir  

Ek olarak, egzersiz yaptıktan sonra protein tüketmek, iyileşme süresini azaltmak ve ilerlemenizi artırmak için kas iyileşmesini teşvik edebilir

Kemik sağlığını destekler

Diğer süt ürünleri gibi Hellim de kemik sağlığı için önemli olan bir mikro besin olan kalsiyum bakımından yüksektir.

Kalsiyum, kemiklerinize güç ve yapı sağlar. Aslında, vücudunuzdaki kalsiyumun yaklaşık %99’u kemiklerinizde ve dişlerinizde depolanır

Araştırmalar, daha fazla kalsiyum almanın kemik yoğunluğunu artırabileceğini ve özellikle D vitamini ile kombine edildiğinde kemik kırılma riskini azaltabileceğini gösteriyor  

Örneğin, bir inceleme, düzenli olarak süt ürünleri tüketmenin kadınlarda kemik mineral yoğunluğunu 2 yılda %1.8’e kadar artırabileceğini kaydetti. Hatta daha düşük kemik kırığı riskiyle bağlantılı olabilir

Şeker hastalığına karşı koruyabilir

Bazı araştırmalar, Hellim gibi süt ürünleri tüketmenin tip 2 diyabete karşı koruma sağlayabileceğini bulmuştur .

30 çalışmanın bir incelemesi, düzenli süt tüketimini azaltılmış göbek yağı ve vücut ağırlığı ile ilişkilendirdi. İnceleme ayrıca, süt ürünlerinin insülin duyarlılığını geliştirdiğini ve bu da vücudun kan şekeri seviyelerini düzenleme yeteneğini artırabileceğini kaydetti

Bir başka büyük derlemede, düzenli süt alımını önemli ölçüde daha düşük tip 2 diyabet geliştirme riskiyle ilişkilendiren benzer bulgular vardı

Hellimdeki protein ve yağ, midenizin boşalmasını da yavaşlatabilir, bu da yemeklerden sonra kan şekeri seviyenizi dengelemeye yardımcı olabilir  

ÖZET

Hellim, her ikisi de kemik sağlığını geliştirebilecek protein ve kalsiyum bakımından yüksektir. Araştırmalar ayrıca yüksek yağlı süt ürünlerinin daha düşük tip 2 diyabet riski ile bağlantılı olabileceğini gösteriyor.

Potansiyel dezavantajlar

Hellim, sodyumda nispeten yüksektir ve her porsiyonda 350 mg içerir. Referans olarak, Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı yetişkinlerin günde 2.000 mg’dan az almalarını önermektedir  14

Sağlık uzmanları genellikle yüksek tansiyonu olan kişilerin sağlıklı tansiyon düzeylerini yükseltmek için tuz alımını azaltmalarını önerir (

Ayrıca, bazı insanlar tuzun etkilerine karşı daha duyarlı olabilir. Bu bireylerde, yüksek miktarda alım, su tutma ve şişkinlik gibi sorunlara yol açabilir (

Ham hellim orta düzeyde kalori içerirken, genellikle kızartılmış veya yağda kaplanmış olarak tüketilir. Bu, kalori içeriğini önemli ölçüde artırabilir ve potansiyel olarak kilo alımına katkıda bulunabilir.

Aynı zamanda, yüksek miktarlarda tüketildiğinde LDL (kötü) kolesterol düzeylerinin artmasına katkıda bulunabilecek bir yağ türü olan doymuş yağda da yüksektir

Bu nedenle, dengeli bir diyetin yanı sıra ılımlı bir şekilde Hellim’in tadını çıkarmak önemlidir.

Hellim, süt içermeyen veya vegan bir diyet uygulayanlar için uygun değildir.

Bazı çeşitler hayvandan elde edilen peynir mayası kullanılarak üretildiğinden, vejetaryenler de içerik etiketini dikkatlice kontrol etmelidir. Bu bileşen inek, koyun ve keçi gibi geviş getiren hayvanların midelerinde üretilir ve vejetaryen dostu değildir.

ÖZET

Hellim genellikle sodyum, doymuş yağ ve kalorilerde yüksektir. Vegan veya süt içermeyen bir diyet uygulayanlar için uygun değildir. Bazı türler de vejetaryen beslenmeye uygun değildir.

Hellim nasıl yapılır

Hellim keçi , koyun veya inek sütünden yapılabilir .

İşlem, sütün ısıtılmasını ve sütü pıhtılaştırmak için kullanılan bir madde olan peynir mayası eklemeyi içerir. Bu, lor ve peynir altı suyunu doğal olarak ayırır.

Pıhtılar daha sonra tülbent kaplı bir süzgeç kullanılarak süzülür ve bir kalıba preslenir.

Lorlar sertleştikten sonra tuzlu peynir altı suyunda haşlanır ve buzdolabında salamura edilir.

ÖZET

Hellim keçi, koyun veya inek sütünden yapılır. Üretim süreci, pıhtıları ve peynir altı suyunu ayırmak için süte peynir mayası eklemeyi, pıhtıları boşaltmayı, bir kalıba preslemeyi ve ardından onları haşlamayı ve salamurayı içerir.

Hellim keyfi nasıl yapılır?

Hellim derin, lezzetli bir tada sahiptir ve onu hazırlayabilir ve birçok yönden tadını çıkarabilirsiniz.

Peyniri biraz zeytinyağında kızartmak, dokusunu ve tuzlu lezzetini artırabilir.

Ayrıca güzel bir renk ve canlı bir dış görünüm elde etmek için her tarafını 2-3 dakika ızgara yapabilirsiniz.

Alternatif olarak, bir tavada peynirin üzerine biraz yağ gezdirmeyi, üzerine bazı otlar serpmeyi ve lezzetli bir meze veya yemeğinize eşlik etmesi için 350°F 75°C) sıcaklıkta 10-15 dakika fırınlamayı deneyin.

Hellim ayrıca şişler, salatalar, sandviçler, köriler, paniniler ve pizzalar dahil olmak üzere çeşitli başka yemeklerde de işe yarar .

ÖZET

Hellim tuzlu, zengin bir tada ve sıkı bir dokuya sahiptir. Kızartılabilen, ızgara yapılabilen veya fırınlanabilen ve çeşitli tariflere dahil edilebilen çok yönlü bir malzemedir.

Hellim için ikameler

Yerel süpermarkette Hellim bulmakta zorlanıyorsanız, bunun yerine kullanabileceğiniz başka peynir türleri de vardır.

Örneğin queso para freir, yüksek erime noktası, sert dokusu ve hafif tadı sayesinde kızartmalarda sıklıkla kullanılan bir Latin Amerika peyniri türüdür.

Kefalotyri, Yunanistan ve Kıbrıs’tan benzer bir seçenektir. Hellimden biraz daha sert olduğu ve daha tuzlu bir tada sahip olduğu için kefalotiriyle değiştirmeden önce tariflerinizi buna göre ayarlamanız gerekebilir.

Paneer da Hint peynir olarak bilinen, aynı zamanda yüksek erime noktası ve hafif lezzet bazı yemekler sayesinde hellim yerine kullanılabilir.

Hellim için diğer olası ikameler şunları içerir:

  • beyaz peynir
  • Beyaz peynir
  • soya peyniri
  • saganaki
  • pancar peyniri
  • manuri
  • anari
  • provolon

ÖZET

Hellim yerine queso para freir, kefalotyri ve paneer gibi birçok peynir türü kullanılabilir.

Hellim saklanması

Açılmamış hellim buzdolabında 1 yıla kadar dayanabilir.

Açtıktan sonra hava geçirmez bir kapta tuzlu suda saklayın veya parşömen kağıdına veya mumlu kağıda sarın. Buzdolabında saklayın.

Hellim ayrıca hava geçirmez bir kapta saklanabilir ve 6 aya kadar dondurulabilir. Kullanmaya hazır olduğunuzda, tariflerinize eklemeden önce bir gece buzdolabında çözdürün.

ÖZET

Hellim buzdolabında veya derin dondurucuda saklanabilir. Kalitesini en üst düzeye çıkarmak için mumlu kağıda veya parşömen kağıdına sarın veya tuzlu suda hava geçirmez bir kapta saklayın.

Son Söz

Aslen Kıbrıs’tan gelen hellim peyniri popüler bir süt ürünüdür. Sert dokusu ve eşsiz lezzetli tadı dünya çapında beğenilmektedir.

Her porsiyonda iyi miktarda protein ve kalsiyum sağladığı göz önüne alındığında, onu diyetinize eklemek kemik sağlığınızı iyileştirebilir ve tip 2 diyabete karşı koruma sağlayabilir .

Yağ ve kalori alımında aşırıya kaçmamak için ılımlı bir şekilde tadını çıkarmayı unutmayın – özellikle peyniri yağda kızartmayı seçerseniz.

Hellim çok yönlüdür ve kızartılabilir, fırınlanabilir veya ızgara yapılabilir ve çok çeşitli yemeklere dahil edilebilir.