Kurutulmuş meyvelerin kalitesi için 7 fiziksel test

Kurutulmuş meyvelerin kalitesi nasıl anlaşılır?

Kurutulmuş meyvelerin kalitesi nasıl anlaşılır?
Kurutulmuş meyvelerin kalitesi nasıl anlaşılır?

Kurutulmuş meyvelerin kalitesi ve sağlığı, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyal test yöntemleri kullanılarak belirlenir. Kuru meyveler renk, koku, tat, canlı zararlı miktarı, ölü zararlı miktarı, kuru meyve ambalajındaki dış madde miktarı, hasar, bulaşma ve meyvelerin olgunlaşmamış olmasına göre sınıflandırılır. Bu nedenle, bu testler için standart yöntemleri seçtik ve örnek olarak İran Uluslararası Standardı No. 3612 ile bir adet kuru meyve, kurutulmuş elma seçtik. Diğer kuru meyveler için fiziksel test yöntemleri benzerdir.

Renk, koku ve tadın belirlenmesi

Elma meyvesinin rengine ve cinsine göre kurutma işleminden önce ayıklanmalı ve farklı renkler ayrılmalıdır. Ayrıca kurutulmuş meyvelerin kurutulduktan sonra tazeliğinde ve kokusunda farklılık varsa bunlar ayrılmalıdır. Kurutulmuş meyvelerin tadı ve kokusu, kalitelerini arttırmak için kurutma işleminden sonra test edilir.

Kurutulmuş meyveyi kontrol edin. Kurutulmuş meyve doğal kokusuna, tadına ve aromasına sahip olmalıdır. Fermantasyon tadı veya herhangi bir garip koku olmamalıdır.

Kuru meyveler doğal bir renge sahip olmalıdır. Kurutulmuş meyvenin rengi birleşik ve cinsi ile orantılı olmalıdır. Kurutulmuş meyvenin şekli de birleşik ve aynı büyüklükte olmalıdır.

Kuru meyvelerde canlı zararlıların belirlenmesi

Canlı zararlılar, hem mahsulün büyümesi sırasında hem de hasattan sonra saldıran ve hasara neden olan heksapoda, akarlar, mantarlar ve bakteriler gibi herhangi bir canlıyı içerir. Bu zararlılar üründe canlı iseler canlı zararlılar olarak adlandırılırlar. Bitkiler ve meyveler onların besin kaynağıdır ve çoğaltılabilir.

Kurutulmuş meyve zararlılarının belirlenmesi

Haşerelerin gözle görülebilen tüm zararlarına, kemirgenlerin ölü böcekler, hekzapodların vücut parçaları, atıklar ve vücut kılları gibi zararlılar denir.

Dış konuların belirlenmesi

Kabuk parçaları, kabuklar, küçük dallar, toprak, kum, çakıl vb. gibi kuru meyve dışındaki her türlü maddeye dış madde denir. Kuyruk ve tohumlar kuru meyvenin dış maddesi olarak kabul edilmez. Bu test için bir kuru meyve numunesi seçip tartabiliriz. Sonra tüm dış maddeleri ayırın ve onları da tartın. Dış maddenin ağırlığının numunenin toplam ağırlığına oranı, dış maddenin yüzdesini gösterir. Değerin sıfıra ne kadar az ve yakınsa kuru meyvenin o kadar kaliteli olduğunu gösterir.

Kurutulmuş meyvelerin kalitesindeki hasarın belirlenmesi

Kurutulmuş meyvenin bir kısmı doğal, mekanik ve biyolojik faktörlerden (acı siyah noktalar ve mantar dokusu gibi) zarar görmüşse derhal sağlıklı kısımdan uzaklaştırılmalıdır. Kırıklar da hasar olarak kabul edilir ve kırık parçalar sağlıklı kısımdan uzaklaştırılmalıdır. Kurutulmuş meyvenin tamamı tartıldıktan sonra kırık ve hasarlı kısım da ayrılarak tartılır. Kurutulmuş meyvenin bütün kısmına bu kırık ağırlık oranı, hasar yüzdesi olarak bildirilmelidir.

Kuru Meyveler
Kuru Meyveler

Kurutulmuş meyvelerin kalitesi için kirliliğin belirlenmesi

Kuru meyve kirliliği, yüzeyinin toprak, döküntü, saman, ağaç yaprakları, ölü böcekler ve çıplak gözle görülebilen ve kolayca çıkarılamayan herhangi bir dış madde ile kirlenmesidir.

Olgunlaşmamışlığın belirlenmesi

Kurutulmuş meyvenin olgunlaşmamışlığı, herhangi bir nedenle meyvenin yeterince gelişmemesi ve dilimleme sonucunda daha az etli olması, doğal bir renk, şekil, tat ve dolayısıyla istenilen kalitede olmaması durumunu içerir.

Trendyol, Hepsiburada ve diğer pazaryerlerindeki mağazalarımızdan da alışveriş yapabilirsiniz.

trendyol logo69dbe8fc89fa4d5aa7a729de701665d3