Lotus’un 5 Eşsiz Sağlık Faydası

Lotus ( Nelumbo nucifera ), Asya’da yetiştirilen bir su bitkisidir.

Birçok Asya ülkesinde mutfak kullanımı vardır ve bitkinin parçaları ve özleri binlerce yıldır geleneksel tıpta kullanılmaktadır.

Bugün, araştırmalar olası faydalarını keşfetmeye devam ediyor. Örneğin, lotustaki bazı bileşiklerin antioksidan ve antienflamatuar etkileri olabilir ( 1 

İşte nilüferin 5 olası faydası ve dikkate alınması gereken önlemler.

lotus nedir?

Lotus, bilimsel olarak Nelumbo nucifera olarak bilinir . Ayrıca kutsal nilüfer ve Hint nilüferi olarak da adlandırılır.

Dünyanın birçok yerinde, ancak özellikle Hindistan ve Güneydoğu Asya da dahil olmak üzere Asya’da yetiştirilmektedir. Suda yetişir ve genellikle yaprakları ve yeşil yaprakları olan bir kase şekline sahip nilüferlerle karıştırılır. Çiçekleri beyaz, pembe, kırmızı veya mavi olabilir.

Lotus bitkisi, Asya’da 7.000 yıldır yiyecek olarak yenir. Sapı ve kökleri genellikle çorbalara ve patates kızartmasına eklenir, ancak yaprakları, çiçekleri ve tohumları da yemek pişirmek için kullanılır ( 1 , , 

Lotus çiçekleri Asya’da popüler süs bitkileridir. Budizm ve Hinduizm’de uzun ömürlülüğü, saflığı ve güzelliği sembolize ederler ve kutsal lotus takma adının arka planını verirler.

Ek olarak, sapları, tohumları, yaprakları ve çiçekleri geleneksel tıp müstahzarlarında uzun süredir kullanılmaktadır. Lotus, diğer rahatsızlıkların yanı sıra ishal, enfeksiyon, öksürük, yüksek tansiyon ve ateşi tedavi etmek için kullanıldı ( 1 ,

Lotus, kurutulmuş kök, çaylar , tozlar, kapsüller ve özler dahil olmak üzere birçok müstahzar halinde bulunur.

Bugün, olası sağlık yararları için incelenmiştir. Araştırmacılar, flavonoidler ve alkaloidler dahil olmak üzere bitkide bulunan faydalı bileşiklerin bolluğuyla özellikle ilgileniyorlar ( 4 

ÖZET

Lotus, esas olarak Asya’da yetiştirilen bir su bitkisidir. Gıda, süs bitkisi ve geleneksel tıpta kullanılır.

1. Antioksidan özelliklere sahiptir

Lotus bitkisi, antioksidan görevi görebilecek birçok flavonoid ve alkaloid bileşiği içerir ( 4 

Antioksidanlar, serbest radikaller olarak bilinen reaktif molekülleri nötralize etmeye yardımcı olur. Serbest radikaller vücudunuzda birikirse, hücrelere zarar veren ve hastalık gelişimine katkıda bulunan oksidatif strese neden olabilirler.

Lotustaki bazı antioksidan bileşikler arasında kaempferol, kateşin, klorojenik asit ve kersetin bulunur . Lotusun antioksidan aktivitesinin en çok tohumlarında ve yapraklarında yoğunlaştığı görülmektedir. ,  , 

Lotus tüketmenin insan sağlığına etkileri konusunda sınırlı araştırma olsa da, bu antioksidan bileşiklerin oksidatif stresten kaynaklanan hastalıklara karşı koruma sağlayabileceği düşünülüyor.

Özellikle antikanser etkileri olabilir, Alzheimer hastalığına karşı koruma sağlayabilir ve karaciğer hasarını önleyebilirler   , 

Bir test tüpü çalışması, bitkinin polen üreten kısmı olan yaprakların, yaprakların ve erciklerin güçlü antioksidan aktiviteye sahip olduğunu ve Alzheimer hastalığında yer alan enzimleri inhibe ettiğini buldu.

Yine de, potansiyel faydalarını daha iyi anlamak için nilüferin antioksidan ve hastalıkları önleyici etkileri üzerine daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

ÖZET

Lotus bitkisinin birçok kısmı antioksidanlarla yüklüdür. Bazı araştırmalar, bu bileşiklerin oksidatif stresle ilişkili hastalıklara karşı koruma sağlayabileceğini öne sürüyor, ancak daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç var.

2. Enflamasyonla Savaşabilir

Lotustaki bileşikler ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahip olabilir.

Kronik inflamasyon , uzun süreli enfeksiyon, zararlı maddelere maruz kalma, kötü beslenme, sigara içme ve egzersiz eksikliğinden kaynaklanabilir. Zamanla, iltihaplanma dokulara zarar verebilir ve tıkanmış arterler ve kalp hastalığı, kanserler ve diyabet gibi hastalıklara katkıda bulunabilir  

Vücudunuzdaki inflamatuar süreçler, makrofajlar olarak bilinen hücreleri içerir. Makrofajlar, bağışıklık tepkilerini işaret eden küçük proteinler olan proinflamatuar sitokinler salgılarlar. , 

Araştırmalar, nilüferdeki kuersetin ve kateşin gibi bazı bileşiklerin bu inflamatuar yolakları önlemeye veya hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor .

Lotusun hem yapraklarından hem de tohumlarından elde edilen özler, bu anti-inflamatuar özellikleri sergileyebilir ( 14 

Bir test tüpü çalışması, lotus yaprağı ekstrelerinin tümör nekroz faktörü-α (TNF-α), interlökin 6 (IL-6), nitrik oksit (NO) ve prostaglandin E 2 (PGE 2 ) dahil olmak üzere proinflamatuar bileşikleri inhibe edebileceğini buldu. ) .

Fare hücrelerini kullanan başka bir test tüpü çalışması, hem lotus tohumu hem de yaprak özlerinin proinflamatuar genlerin ekspresyonunu azalttığını buldu ( 14 

Bu sonuçlar, nilüfer bitkisinin bazı kısımlarının iltihapla savaşmaya yardımcı olduğunu öne sürse de, insanlarda yapılan çalışmalara ihtiyaç vardır.

ÖZET

Lotus yapraklarındaki ve tohumlarındaki bileşiklerin inflamatuar süreçleri baskıladığı gösterilmiştir. Ancak bu etkiyi insanlarda gösterip göstermeyecekleri henüz bilinmiyor.

3. Bir antibakteriyel ajan görevi görür

Lotus, ağzınızdaki bakterilere karşı da dahil olmak üzere antibakteriyel etkileri için incelenmiştir.

Lotusun antibakteriyel özellikleri nasıl sergilediği net değil, ancak içerdiği birçok faydalı bileşik muhtemelen bir rol oynuyor.

Çalışmalar, nilüfer yaprağı özünün çürüklere ve diş eti enfeksiyonlarına neden olan bakteri türleriyle savaşabileceğini gösteriyor . Bu nedenle, diş macunu ve diğer ağız hijyeni ürünlerinde bir bileşen olarak potansiyele sahiptir  

Ancak, bu çalışmaların test tüplerinde yapıldığını belirtmek önemlidir. Oral enfeksiyonları tedavi etmek için lotus kullanma potansiyelini daha iyi anlamak için insanlarda araştırma yapılması gerekiyor.

ÖZET

Lotus tohum kabuklarından ve yapraklarından elde edilen özler, diş sorunlarına neden olabilen bakteriler de dahil olmak üzere bakterilere karşı antimikrobiyal etkilere sahiptir. Yine de, bu özellikleri insanlarda kullanıp kullanmayacakları belli değil.

4. Kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir

Hayvan çalışmaları, lotustaki bileşiklerin kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Yüksek kan şekeri diyabetli bireylerde yaygın olabilir ve komplikasyonlara yol açabilir.

Bir çalışma, nilüfer yaprağı ekstresinin diyabetli tavşanlarda kan şekeri seviyelerini standart bir diyabet ilacından önemli ölçüde daha fazla azalttığını buldu ( 17 

Başka bir çalışma, nilüfer tohumu özü alan farelerin kan şekeri düzeylerinin düştüğünü gösterdi .

Ek olarak, gestasyonel diyabetli sıçanlarda yapılan araştırmalar , lotus yaprağından elde edilen bir tür karbonhidrat olan polisakkaritin, açlık kan şekeri düzeylerini düşürdüğünü buldu.

Belirsiz kalmasına rağmen, lotus özlerinin diyabet önleyici etkilerinin içerdikleri antioksidanlardan kaynaklanabileceği tahmin ediliyor .

Nilüfer üzerine yapılan araştırmaların çoğu gibi, bitkinin kan şekeri üzerindeki etkisi söz konusu olduğunda daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç olduğunu unutmayın.

ÖZET

Hayvan çalışmaları umut verici bir şekilde lotus özlerinin kan şekerini düşürmeye yardımcı olabileceğini düşündürmektedir. Bu nedenle, özellikle insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, diyabet yönetimi için potansiyele sahiptir.

5. Gıdalarda çeşitli kullanımları vardır

Lotus’un olası sağlık yararları göz önüne alındığında, besin içeriğini artırmak için tariflerinizin çoğuna ekleyebilirsiniz.

Çoğu durumda, gıdalara nilüfer eklemek, onları normal gıdalardan , sağlık üzerinde olumlu etkileri olan bileşenler içeren fonksiyonel gıdalara dönüştürebilir .

Örneğin bilim adamları, kaliteyi veya kabulü düşürmeden lif ve antioksidan içeriğini artırmak için sosislere lotus sapı tozu eklemeyi denediler .

Benzer şekilde, sağlığı geliştirici özellikler eklemek için çerezlerde buğday yerine nilüfer tohumu unu kullanılmıştır. Bir çalışma, bu unla yapılan kurabiyelerin iyi tolere edildiğini ve katılımcılar arasında yüksek düzeyde kabul edilebilir olduğunu buldu ( 23 

Lotusun fonksiyonel gıdalarda kullanımı araştırılmaya devam ediyor.

Taze nilüferi ayrıca patates kızartması ve çorba gibi ev yemeklerinde de kullanabilirsiniz.

ÖZET

Lotus, sağlık yararlarını artırmak için gıdalara olası bir katkı olarak araştırılıyor. Taze nilüferleri ev yemeklerinde de kullanabilirsiniz.

Dozaj ve önlemler

Lotus’un birçok müstahzarı için standartlaştırılmış dozajlar yoktur.

Lotus kökü Asya yemeklerinde kullanıldığında olduğu gibi, gıdalarda tipik olarak kullanılan miktarlarda nilüfer yemek genellikle güvenli kabul edilir.

Lotus tozları, kapsülleri ve özleri için dozajlar çok çeşitlidir. Öneriler, günde 1-2 gram lotus kapsülünden 15 grama kadar lotus kökü tozuna kadar değişir.

Lotus müstahzarlarının güvenliği konusunda da araştırma eksikliği var. Herhangi bir nilüfer takviyesi denemeden önce sağlık uzmanınıza danışın. İlaç alıyorsanız, olası etkileşimleri sorun.

Hamile veya emziren kişiler, bu popülasyonlardaki olası yan etkileri bilinmediğinden, nilüfer takviyesi almaktan kaçınmalıdır.

ÖZET

Yemek pişirmede nilüferin kullanılması güvenli kabul edilir, ancak diğer nilüfer müstahzarlarının ve takviyelerinin güvenliği hakkında sınırlı bilgi vardır. Lotusu denemeden önce bir sağlık uzmanına danışın ve hamileyseniz veya emziriyorsanız lotus takviyelerinden kaçının.

Lotus bitkisinin Asya mutfağında ve geleneksel tıpta uzun bir kullanım geçmişi vardır.

Antioksidan ve antibakteriyel etkiler de dahil olmak üzere sağlık yararları sergileyen birçok bileşik içerir . Bununla birlikte, bu bitkinin tüketilen kısımlarının veya takviyelerinin insan sağlığına nasıl fayda sağlayabileceğini daha iyi anlamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Bir nilüfer takviyesi denemeyi merak ediyorsanız, güvenlik ve yan etkileri büyük ölçüde bilinmediğinden, bunu önce bir sağlık uzmanıyla görüşün. Bununla birlikte, yemek pişirmede nilüferin kullanılması genellikle güvenli kabul edilir.