Mamey Meyvesinin 6 Eşsiz Sağlık Faydası

Bilimsel adıyla da bilinen Puteria sapota , mamey sapote , Meksika ve Orta Amerika’da bulunan bir ağaç türüdür.

Yumuşak, kremsi bir dokuya, canlı portakal rengine ve genellikle tatlı patates, balkabağına ve kayısıya kıyasla benzersiz bir tada sahip büyük meyveler üretir.

Bu tropik meyve, lezzetli ve tadını çıkarmanın kolay olmasının yanı sıra inanılmaz derecede besleyicidir ve çeşitli potansiyel sağlık yararları ile ilişkilendirilebilir.

İşte mamay meyvesinin en önemli 6 faydası.

1. Besinler açısından zengin

Mamey meyvesi oldukça besleyicidir ve her porsiyonda önemli miktarda lif, vitamin ve mineral barındırır.

Bir fincan 75 gram) çiğ mamay meyvesi :

  • Kalori: 217
  • Protein: 2.5 gram
  • Fat: 1 gram
  • Karbonhidrat: 56 gram
  • Lif: 9.5 gram
  • B6 Vitamini: Günlük Değerin (DV) %74’ü
  • C Vitamini: DV’nin %45’i
  • Bakır: DV’nin %41’i
  • E Vitamini: DV’nin %25’i
  • Potasyum: DV’nin %17’si
  • Riboflavin: DV’nin %16’sı
  • Niasin: DV’nin %16’sı
  • Manganez: DV’nin %16’sı
  • Pantotenik asit: DV’nin %14’ü
  • Demir: DV’nin %8’i

Mamey meyvesi, protein metabolizmasında, beyin fonksiyonunda, bağışıklık sağlığında ve daha fazlasında yer alan suda çözünür bir vitamin olan B6 vitamini açısından özellikle yüksektir  .

Aynı zamanda, iltihaplanma ve hücre hasarına karşı koruyan bir mikro besin olan iyi bir C vitamini kaynağıdır .

Ayrıca, mamey meyvesi vücudunuzun kırmızı kan hücreleri ve bağ dokusu üretmesi için ihtiyaç duyduğu bakırla yüklüdür.

2. Sindirim sağlığını destekleyebilir

Her bir kapta 75 gram) 9,5 gram lif bulunan, diyetinize mamay meyvesi eklemek, sindirim sisteminizin sorunsuz çalışmasını sağlamanın harika bir yoludur .

Lif, vücutta sindirilmeden yavaşça hareket eder ve geçişlerini kolaylaştırmak için dışkıya hacim eklenmesine yardımcı olur .

Araştırmalar, lif alımını artırmanın bağırsak hareketlerinin sıklığını artırabileceğini ve kabızlığı önlemek için dışkı kıvamını iyileştirebileceğini gösteriyor    , 

Ayrıca, yüksek lifli bir diyetin ardından, sindirim sistemi zarındaki küçük keselerin iltihaplanması ile karakterize bir durum olan hemoroid veya divertikülit gibi diğer sorunlara karşı koruma sağlayabilir.

3. Cildin sağlıklı kalmasına yardımcı olur

Zengin besin içeriği nedeniyle mamay meyvesi, cildinizin parlak ve pürüzsüz kalması için vücudunuzun ihtiyaç duyduğu birçok vitamin, mineral ve antioksidanı sağlayabilir.

Özellikle cildin elastikiyetini artıran ve yaşlanma belirtilerini yavaşlatan bir protein türü olan kolajen sentezini uyaran C vitamini bakımından yüksektir. , 

C vitamini ayrıca yara iyileşmesini hızlandırabilir, iltihabı azaltabilir ve ultraviyole (UV) kaynaklı cilt hasarına karşı koruma sağlayabilir (

Ek olarak, mamay meyvesi, antioksidan içeriği nedeniyle cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak bulunan bir mikro besin olan harika bir E vitamini kaynağıdır .

E vitamini genellikle yara iyileşmesini hızlandırmak, akneyi azaltmak ve atopik dermatit ve sedef hastalığı gibi durumları tedavi etmek için kullanılır.

4. Anemiye karşı korur

Anemi , vücudun kırmızı kan hücresi üretme yeteneğini etkileyen ve zayıflık, yorgunluk, kırılgan tırnaklar ve nefes darlığı gibi semptomlara neden olan bir durumdur ( 11 

Mamey meyvesi, vücudunuzun demir, bakır ve B6 vitamini de dahil olmak üzere kırmızı kan hücreleri üretmesi için ihtiyaç duyduğu çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengindir .

Bu temel mikro besinlerden herhangi birinin eksikliği , vücudunuzdaki sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin sayısını azaltabilir ve bu da anemiye neden olabilir ( , 1 , 1

Bu nedenle, çok yönlü bir diyetin parçası olarak mamay meyvesinin tadını çıkarmak, kansızlığı önlemeye yardımcı olmak için ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri almanızı sağlayabilir.

5. Kalp sağlığını iyileştirebilir

Her porsiyonunda bol miktarda lif, potasyum ve antioksidan bulunan mamay meyvesi, kalp sağlığı üzerinde güçlü bir etkiye sahip olabilir.

Lif özellikle faydalıdır. Kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan kolesterol seviyelerini önemli ölçüde azaltabilir  

Dahası, 18 çalışmanın gözden geçirilmesi, daha fazla lif yemenin – özellikle meyvelerden gelen liflerin – daha düşük bir kalp hastalığı geliştirme şansı ile bağlantılı olabileceğini buldu .

Mame meyvesinde bulunan bir diğer mineral olan potasyum da sıvı dengesini ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.

Mamey meyvesi gibi besin açısından yoğun gıdaların tadını çıkararak diyetinize yeterince potasyum almak, yüksek tansiyonu önlemeye ve kalp hastalığına karşı korunmaya yardımcı olabilir .

Ayrıca mamay meyvesi, oksidatif stresi azaltan, iltihabı hafifleten ve kalp hastalıklarını önleyen antioksidanlar açısından zengindir. ,  )

6. Bağışıklığı geliştirir

Mamey meyvesi, bağışıklık fonksiyonunu artırabilecek bir antioksidan olan mükemmel bir C vitamini kaynağıdır .

Aslında araştırmalar, C vitamininin iltihabı azaltarak, zararlı serbest radikalleri nötralize ederek, sindirim sistemi bariyerini güçlendirerek ve bağışıklık hücrelerinin üretimini teşvik ederek bağışıklığı iyileştirebileceğini gösteriyor.

Bazı araştırmalar, C vitamininin soğuk algınlığının süresini kısaltabileceğini ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarını önleyebileceğini öne sürüyor.

Bununla birlikte, çoğu çalışma, gıda kaynaklarından ziyade C vitamini takviyelerine odaklanmaktadır . Bu nedenle, mamay meyvesi gibi C vitamini içeren gıdaların bağışıklığı nasıl etkileyebileceği konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Bununla birlikte, mamay meyvesi, E vitamini, B6 vitamini ve bakır dahil olmak üzere bağışıklık hücrelerinin üretiminde yer alan diğer birçok besin maddesini içerir  2 , 2

Alt çizgi

Mamey meyvesi, eşsiz tadı ve dokusu ile bilinen tropikal bir besindir.

Her porsiyonda doyurucu dozda lif, bakır ve B6 ve C vitaminleri sağlamanın yanı sıra, çeşitli sağlık yararları sunabilir.

Özellikle diyetinize mamay meyvesi eklemek, bağışıklık fonksiyonunu güçlendirmeye, düzenliliği artırmaya, kansızlığı önlemeye ve kalbinizin ve cildinizin sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir.