Mekanik Yumuşak Diyet Nedir? Bilmen gereken her şey

Mekanik yumuşak diyet, yutma güçlüğü gibi çiğneme ve yutma güçlüğü çeken kişiler içindir.

Bu diyetteki insanlar, daha küçük parçalara bölünmüş veya daha yumuşak yiyecekleri yerler çünkü bu yiyecekler daha kolay ve daha güvenlidir.

Size mekanik bir yumuşak diyet verildiyse veya sahip olan birini tanıyorsanız, bunun ne anlama geldiğini ve sağlıklı ve güvenli olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz.

Bu makale, mekanik yumuşak diyet, kime yaradığı, faydaları ve bazı güvenlik hususları hakkında bilmeniz gereken her şeyi size anlatmaktadır.

Mekanik yumuşak diyet nedir?

Mekanik yumuşak diyet, çiğnenmesi veya yutulması zor olan gıdaları kısıtlayan, dokusu değiştirilmiş bir diyettir. Amerika Birleşik Devletleri’nde Ulusal Disfaji Diyetinin 2. Seviyesi olarak kabul edilir   

Yiyecekler daha küçük, daha yumuşak ve çiğnenmesi daha kolay hale getirmek için püre haline getirilebilir, ince doğranmış, harmanlanabilir veya öğütülebilir. Çiğneme gerektirmeyen yiyecekleri içeren saflaştırılmış bir diyetten farklıdır .

Diyetin amacı, yiyecekleri daha güvenli hale getirmek ve bir kişinin beslenme ihtiyaçlarını karşılamasına yardımcı olmaktır. Kilo verme diyeti olarak tasarlanmamıştır. Çoğu gıdaya, güvenli bir şekilde tüketilebildikleri sürece diyette izin verilir .

Yiyecekleri evde hazırlayabilir veya mekanik yumuşak diyete uygun hazır yemekler satın alabilirsiniz.

2015 itibariyle, Uluslararası Disfaji Diyet Standardizasyon Girişimi (IDDSI), çeşitli tıbbi durumlara ve boğulma riskine dayalı olarak derinlemesine öneriler ve seviyeler sağlayan kılavuzlar sunmaktadır. Bu seviyeler ( 4 

  • Seviye 1-3 (değişen sıvı kıvamları)
  • Seviye 4 (püre haline getirilmiş yiyecek)
  • Seviye 5 (kıyılmış ve nemli yiyecek)
  • Seviye 6 (yumuşak ve ısırık büyüklüğünde yiyecek)
  • Seviye 7 (çiğnemesi kolay yiyecek)

IDDSI yönergelerine göre mekanik bir yumuşak diyet, seviye 5 (kıyılmış ve nemli) olarak kabul edilecektir. Bununla birlikte, diyetin bazı varyasyonları mevcuttur. Bu tür bir diyeti sizin için reçete ettiyse, ayrıntıları bir sağlık uzmanıyla tartışabilirsiniz  4

ÖZET

Mekanik yumuşak diyet, çiğneme ve yutma güçlüğü çeken insanlar için dokusu değiştirilmiş bir diyet türüdür. Yiyecekler, daha güvenli yemeyi sağlamak için püre haline getirilebilir, öğütülebilir, ince doğranmış veya karıştırılabilir.

Kimin için?

Kayıtlı bir diyetisyen gibi bir tıp uzmanı, aşağıdaki durumlarda sizin için mekanik bir yumuşak diyet reçete edebilir  

  • çiğneme zorluğu (örneğin, tam oturmayan takma dişler, eksik dişler, diş veya ağız cerrahisinden iyileşme , genel halsizlik)
  • yutma güçlüğü (örneğin, yutma güçlüğü; ağız, boyun veya boğaz ameliyatından sonra iyileşme; genel halsizlik)
  • Başınız, boynunuz veya mide bölgeniz için, sindirim rahatsızlığına veya ağzınızda veya boğazınızda ağrıya neden olabilecek radyasyon tedavisi görüyorsanız
  • ameliyattan veya uzun süreli hastalıktan sonra daha önce sıvı bir diyetteydi ve yavaş yavaş katı gıdalara yeniden başlıyor
  • ağzınızın bazı kısımlarını hareket ettirmek veya hissetmekte zorlanıyorsanız (diliniz veya dudaklarınız gibi)

Durumunuza bağlı olarak, bir sağlık uzmanı birkaç gün veya hafta boyunca geçici olarak mekanik yumuşak bir diyet reçete edebilir. Disfajisi olanlar gibi diğer durumlarda, uzun süreli olarak reçete edebilirler.

Bir sağlık uzmanı tavsiye etmedikçe, çoğu insanın mekanik yumuşak bir diyet izlemesine gerek yoktur.

ÖZET

Disfaji, ameliyattan sonra iyileşme, genel halsizlik veya bir ağız sağlığı sorunu (örneğin, tam oturmayan takma dişler, eksik dişler) nedeniyle yiyecekleri güvenli bir şekilde çiğneme veya yutma güçlüğü çekiyorsanız, bir sağlık uzmanı mekanik yumuşak bir diyet önerebilir.

yenecek yiyecekler

Bir yiyecek çiğnemeyi ve yutmayı daha güvenli ve kolay hale getirdiği sürece diyete dahil edilebilir. İzin verilen gıda örnekleri şunları içerir:

  • Meyve ve sebzeler: Bazı sebzeler (avokado gibi) olduğu gibi yenebilecek kadar yumuşak olmasına rağmen, yemenin güvenli olması için soyma, ince doğrama, ezme, pişirme ve/veya harmanlama gerekebilir.
  • Tahıllar: sıcak tahıllar (yulaf ezmesi, yulaf lapası, irmik ve Buğday Kreması), yumuşak ekmek (kızartmaktan kaçının), ince kesilmiş makarna, pişmiş pirinç, rafine tahıllar (örneğin beyaz ekmekler) ve benzeri yiyecekler
  • Et, kümes hayvanları, balık: yumuşak etler (örneğin konserve ton balığı, kıyma), ince traşlanmış et ve mekanik olarak değiştirilmiş diğer etler (ancak çiğnenmeleri zor olabileceğinden, et kesimlerindeki yağı ve kılları her zaman çıkarın)
  • Süt ürünleri: Süt, süt tozu, süzme peynir, yumuşak peynirler, rendelenmiş ve rendelenmiş peynirler, yoğurt, dondurma ve diğer yumuşak süt ürünleri
  • Yumurtalar: Çoğu pişirme yöntemi kabul edilebilir – ancak haşlanmış yumurta yiyorsanız, yumurta salatası gibi ince kıyıldıklarından veya püre haline getirildiklerinden emin olun.
  • Bitki bazlı proteinler: tofu (ipek, normal, sert), pişmiş fasulye , fasulye püresi, soya sütü, humus, fıstık ezmesi ve diğer ürünler
  • Yağlar: tereyağı, margarin ve tüm bitki bazlı yağlar (örneğin, zeytin, susam, hindistancevizi)
  • Tatlılar: fındık, şeker, meyve veya diğer sert yiyecek parçaları içermeyen herhangi bir yumuşak kek, pasta, kurabiye veya diğer tatlılar (örneğin, muhallebi, dondurma, Jöle)
  • Diğer gıdalar: protein tozları (peynir altı suyu veya bitki bazlı), sıvı besin takviyeleri (örneğin, Emin, Boost), güveçler, büyük et parçaları içermeyen çorbalar, çekirdeksiz reçeller, et suyu, sos, soslar, çeşniler ve diğer ürünler
  • İçecekler: katı gıda parçaları içerenler hariç tüm içecekler (hamurlu meyve suları dahil)

Yiyecekler karamel gibi çiğnenmesi zor veya dişlere kolayca yapışmamalıdır. Et ürünleri için, yumuşaklığı artırmak için haşlama, yavaş pişirme veya kaynatma gibi nemli ısıda pişirme yöntemlerini kullanın.

Ayrıca, kesilmesi veya doğranması gereken yiyecekler 1/2 inçten ,5 cm) büyük olmayan parçalar halinde kesilmelidir .

Çoğu insan yukarıda bahsedilen yiyecekleri tolere edebilirken, bazı kişilerin bir sağlık uzmanının tavsiyesine göre belirli yiyeceklerden kaçınması gerekebilir.

ÖZET

Mekanik yumuşak diyete dahil olan yiyecekler yumuşak ve küçük olmalı ve minimum çiğneme gerektirmelidir.

Kaçınılması gereken yiyecekler

Bazı yiyecekler güvenli değildir ve mekanik yumuşak diyet için uygun değildir. Bunlar şunları içerebilir:

  • Meyve ve sebzeler: çiğ veya tavada kızartılmış sebzeler, çekirdekli veya çekirdekli meyveler, soyulmamış meyve ve sebzeler, kuru meyveler (örneğin, kuru üzüm, kayısı), bütün meyveler (örneğin, üzüm, zeytin), koçanında mısır, çiğ hindistancevizi, ve kızarmış sebzeler (örneğin, patates kızartması)
  • Tahıllar: sert veya gevrek ekmek (örneğin, ekşi maya, balkabağı, çavdar), kızarmış ekmek, karabuğday (kasha), yumurtalı erişte, sarımsaklı ekmek, granola, müsli, kraker, melba tost, rendelenmiş buğday, az pişmiş makarna, patlamış mısır, sert taco kabukları, ve diğerleri
  • Etler, kümes hayvanları, balık: sert et parçaları (örneğin, biftek, sarsıntılı, domuz pirzolası), kemikli et veya kümes hayvanları (örneğin, tavuk kanadı), sosisli sandviç, sosis, kabuklu deniz ürünleri, kızarmış et veya balık ve diğerleri
  • Süt ürünleri: sert peynirler (ör. çedar, Parmesan, İsviçre), kuru meyve veya kuruyemişli yumuşak peynirler ve daha fazlası
  • Bitki bazlı proteinler: fındık, tohumlar, ekstra sıkı tofu, seitan, gevrek fıstık ezmesi ve diğerleri
  • Tatlılar: cips, simit, patlamış mısır, şeker , sert kurabiye, meyan kökü, herhangi bir yapışkan tatlı (örn. karamel. şekerleme), şekerlenmiş fındık, turta kabuğu ve daha fazlası
  • Diğer yiyecekler: çekirdekli reçeller (örneğin, ahududu reçeli), sakız, şekerleme, mekanik olarak değiştirilemeyen yiyecekler vb.

Bir yiyeceğin güvenli olup olmadığından emin değilseniz, kayıtlı bir diyetisyen gibi mekanik yumuşak diyetlerde uzmanlaşmış bir sağlık uzmanıyla konuşun.

ÖZET

Mekanik yumuşak bir diyet yapıyorsanız, sert, büyük veya çiğnenmesi zor olan veya daha yumuşak veya daha küçük hale gelmesi için mekanik olarak değiştirilemeyen yiyeceklerden kaçınmalısınız.

Mekanik yumuşak diyetin potansiyel faydaları

Mekanik bir yumuşak diyetin faydalarının çoğu, yiyecekleri güvenli bir şekilde tüketebilme yeteneğinden gelir.

Belirli rahatsızlıkları olan veya kolayca çiğneyip yutamayan kişiler, çiğneme ve yutma güçlüğü, enerji eksikliği veya başka nedenlerle beslenme ihtiyaçlarını karşılayamayabilirler.

Bu nedenle, mekanik bir yumuşak diyet, bir kişinin boğulma riski olmadan sağlıklı yiyecekler yemesine yardımcı olabilir. Çiğnemek ve yutmak onlar için yorucu olabileceğinden, çok zayıf veya enerjisiz insanlar için de yararlıdır   

Ayrıca boğulma riski altında olanlar için bir rahatlık, güvenlik ve özerklik duygusu yaratabilir. Bunlar, doku modifiye diyetler gerektiren kişilerde oldukça yaygın olan yetersiz beslenmeyi önlemede önemli faktörlerdir    ,  , 

Son olarak, mekanik bir yumuşak diyet, bir kişinin hastalık veya ameliyattan iyileştikçe sağlığına kavuşmasına yardımcı olabilir ve sıvı ve katı gıda diyeti arasında bir geçiş görevi görebilir  

ÖZET

Mekanik yumuşak diyetler, çiğneme ve yutma güçlüğü çekenler için yemeyi daha güvenli ve kolay hale getirir.

Mekanik yumuşak bir diyet uygulamak için genel ipuçları

Size mekanik bir yumuşak diyet verildiyse, geçişi olabildiğince sorunsuz hale getirmeye yardımcı olacak bazı yararlı ipuçları burada.

Doğru araçları kullanın

Doğru mutfak aletlerine sahip olmak , yemek hazırlamayı hızlandırmaya yardımcı olabilir. Kullanmak isteyebileceğiniz bazı araçlar şunlardır:

  • keskin mutfak bıçakları (ör. şef bıçağı)
  • bir blender veya mini blender (örneğin, NutriBullet, Magic Bullet)
  • an immersion blender
  • bir mutfak robotu
  • süzgeç (meyve ve sebzeleri süzmenizi sağlar)
  • bir gıda öğütücü (örneğin, bebek maması öğütücü)

Koşullarınıza bağlı olarak, tek porsiyonluk yemekler hazırlamak için daha küçük cihazlar (mini blender veya daldırma blender gibi ) kullanmak isteyebilirsiniz .

Alternatif olarak, hafta boyunca yemek için büyük partiler hazırlayabilirsiniz.

Besin Güvenliği

Yiyecekleri hazırlarken, gıda güvenliğini uyguladığınızdan emin olun.

Buna ellerinizi yıkamak, çapraz kontaminasyondan kaçınmak , yiyecekleri uygun sıcaklıklarında pişirmek ve yiyecekleri buzdolabında veya derin dondurucuda saklamak dahildir.

Ayrıca, tüm ekipmanın kullanımdan önce ve sonra uygun şekilde temizlendiğinden ve sterilize edildiğinden emin olun .

Önceden planlamak

Dışarıda bir restoranda veya bir etkinlikte yemek yiyeceğinizi biliyorsanız, önceden plan yapmak önemlidir.

Bir restoranda yemek yerken yöneticiden veya şeften ihtiyaçlarınıza göre yemek hazırlamasını isteyebilirsiniz. Çoğu durumda, sizin için güvenli olduklarından emin olmak için gıda maddelerini seve seve püre haline getirir veya ince ince doğrarlar. Ayrıca yiyecekleri nemlendirmek için ek sos veya sos isteyebilirsiniz.

Bir etkinliğe gidiyorsanız, ev sahibine hangi yiyeceklerin mevcut olacağını ve blender, mutfak robotu veya diğer ekipmanları gerektiği gibi kullanıp kullanamayacağınızı önceden sorun. Bu araçlar sizin için uygun olmayacaksa, kendinizinkini getirip getiremeyeceğinizi sorun.

Aksi takdirde, kendi yemeklerinizi getirmek ve gerekirse mikrodalgada ısıtmak isteyebilirsiniz.

Bir sağlık uzmanıyla çalışın

Birkaç günden daha uzun süre mekanik yumuşak diyet uygulayacaksanız, beslenme ihtiyaçlarınızı karşıladığınızdan emin olmak için bu diyette uzmanlaşmış bir sağlık uzmanıyla konuşmak isteyebilirsiniz .

Çoğu hastane ve sağlık merkezinde, sorularınızı yanıtlayabilecek ve size rehberlik edebilecek kayıtlı bir diyetisyen veya konuşma dili patoloğu bulunur.

Bazı durumlarda, doğru besinleri aldığınızdan emin olmak için takviyeler de önerebilirler .

Diğer ipuçları

İşte diğer bazı yararlı ipuçları :

  • Bir yiyeceğin kıvamının doğru olup olmadığından emin değilseniz, önce bir arkadaşınızdan veya aile üyenizden onu denemesini isteyin.
  • Ağzınızı nemli tutmak, çiğneme ve yutmaya yardımcı olmak ve dehidrasyonu önlemek için sıvıları içtiğinizden emin olun .
  • Kendinizi iyi hissetmiyorsanız veya yemeğinizi hazırlayamayacak kadar zayıf hissediyorsanız, bir arkadaşınızdan veya aile üyenizden yardım isteyin. Bu mümkün değilse, mikrodalgada hazır hazır yemek bulundurmak iyi bir fikir olabilir.
  • Ek beslenme için smoothie’lere, yoğurtlara, içeceklere, çorbalara veya diğer yiyeceklere protein tozu , süt, besin tozları veya diğer kalori veya protein açısından zengin bileşenler eklemeyi deneyin .

ÖZET

Önceden plan yaparak, sizin için güvenli olan doğru yiyecekleri yediğinizden emin olabilirsiniz.

Alt çizgi

Çiğneme veya yutma güçlüğü çekiyorsanız, size mekanik yumuşak bir diyet reçete edilebilir. Yumuşak ve küçük olan ve minimum çiğneme gerektiren yiyecekleri içerir.

Bu diyet, yutma güçlüğü veya ağız sağlığı sorunları (örneğin, tam oturmayan takma dişler, eksik dişler) veya ameliyattan sonra iyileşenler gibi, aksi takdirde yiyecekleri çiğnemekte veya yutmakta güçlük çekenler için daha güvenli beslenmeye yardımcı olur. Kilo verme diyeti anlamına gelmez.

Çoğu gıda, mekanik olarak değiştirilebildikleri (püre haline getirilebildikleri, harmanlanabildikleri veya ince doğranmış) veya minimum çiğneme ile tüketilebilecek kadar yumuşak oldukları sürece diyette kabul edilir.