Organik Muz Geleneksel Muzlardan Daha mı İyi?

Muz dünyadaki en popüler meyvelerden biridir   ,  , 

Enerji ve besinlerle dolu olmasının yanı sıra, bu tropikal meyve günün her saatinde uygun bir atıştırmalıktır.

Çoğu zaman, marketlerde ve marketlerde organik ve geleneksel olarak yetiştirilen veya organik olmayan muzları yan yana görürsünüz. Benzer görünüyorlar, bu yüzden farklı olup olmadıklarını ve organik muzların daha iyi olup olmadığını merak edebilirsiniz.

Bu makale, hangi türü seçeceğinize karar verebilmeniz için organik ve geleneksel olarak yetiştirilen muzları karşılaştırmaktadır.

Muz kalori ve beslenme

Organik olsun ya da olmasın, muzlar kalori, protein ve yağ bakımından düşüktür. Ayrıca, iyi bir karbonhidrat, lif, doğal şeker ve birçok vitamin ve mineral kaynağıdırlar.

Ortalama olarak 26 gram muzun besin değeri aşağıdaki gibidir;

  • Kalori: 112
  • Protein: 1.4 gram
  • Yağ: < 1 gram
  • Karbonhidrat: 28.8 gram
  • Lif: 3.3 gram
  • Şeker: 15.4 gram
  • B6 Vitamini: Günlük Değerin %27’si
  • C Vitamini: Günlük Değerin %12’si
  • Bakır: Günlük Değerin %11’i
  • Potasyum: Günlük Değerin %10’u
  • Magnezyum: Günlük Değerin %8’i
  • Riboflavin: Günlük Değerin %7’si
  • Folat: Günlük Değerin %6’sı

Muzların karbonhidrat içeriği diğer bazı meyvelerden daha yüksektir, ancak olgunluklarına bağlı olarak değişse de glisemik indeksi (GI) yaklaşık 50 civarındadır.

GI seviyeleri 0-100 arasında değişir ve belirli bir yiyeceğin kan şekerinizi nasıl etkilediğini gösterir. GI ne kadar yüksekse, yiyecek kan şekeri seviyenizi o kadar çok yükseltir.

Muz nispeten düşük bir GI’ye sahip olduğundan, karmaşık karbonhidratlarla dolu olduğundan ve bol miktarda lif içerdiğinden, diyabet gibi altta yatan metabolik sorunları olmayan kişilerde tipik olarak büyük kan şekeri artışlarına neden olmazlar.

Organik ve geleneksel muzlar

Organik muzlar temelde geleneksel olanlarla aynıdır. Sadece farklı üretim yöntemleri kullanılarak yetiştirilirler. Bu nedenle, çoğunlukla aynı besinleri içerirler.

Yine de sınırlı araştırma, belirli besin miktarlarının iki tür arasında değişebileceğini öne sürüyor. Örneğin, bir çalışma, bazı organik muzların çinko açısından geleneksel muzlardan daha yüksek olduğunu buldu.

Bunun yanı sıra, aralarındaki besin farklılıklarını araştıran çok fazla araştırma yoktur. Bu nedenle, organik muzların geleneksel olarak yetiştirilen muadillerinden daha fazla besin maddesine sahip olduğu iddia edilemez.

Hem geleneksel hem de organik muzların beslenme profili de çiftlikler arasında farklılık gösterebilir. Büyüme sırasında toprak, rakım ve sıcaklık gibi faktörler meyvenin nihai bileşimini etkileyebilir.

ÖZET

Hem organik hem de geleneksel muzlar, lif, enerji artırıcı karbonhidratlar, vitaminler ve minerallerle dolu besleyici meyvelerdir. Organik muzların geleneksel muzlardan daha fazla besin maddesine sahip olduğu iddiasını destekleyen çok fazla araştırma yok.

Muzun sağlığa faydaları

Tüm şekil, boyut ve üretim yöntemlerindeki muzlar , aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok sağlık yararına sahiptir :

  • Biyoaktif bileşikler açısından zengindir. Antioksidanlar, polifenoller, karotenoidler ve fitosteroller, muzdaki sağlığı geliştirebilecek ve hastalıkları önlemeye yardımcı olabilecek biyoaktif bileşiklerden sadece birkaçıdır.
  • Kalp sağlığını destekleyin. Muzdaki potasyum, magnezyum ve lif, potansiyel olarak kan basıncını düşürmek ve kalp hastalığı riskini azaltmak için birlikte çalışır.
  • Kilo vermeye yardımcı olabilir. Muzların kalorisi düşük olmakla kalmaz, lifleri sağlıklı sindirimi destekler ve daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olabilir. Bu etkiler kilo verme çabalarınızı destekleyebilir.

Konuyla ilgili araştırma eksikliği nedeniyle, organik muzların bu faydaları geleneksel olanlardan daha olası olup olmadığı bilinmiyor.

Bazı araştırmalar, organik gıdaların kalori ve besin maddeleri açısından organik olmayan gıdalara benzediğini öne sürüyor.

Bu arada, diğer araştırmalar, organik gıdaların obeziteyi önlemek ve kanser, kısırlık, alerji, hamilelik sırasında yüksek tansiyon ve diğer durumların risklerini azaltmak için daha iyi olabileceğini bulmuştur.

Bununla birlikte, bu çalışmaların çoğu gözlemseldir. Bu, başka birçok faktörün rol oynayabileceği ve herhangi bir spekülasyona dayalı faydaların basitçe organik ürün yemeye atfedilemeyeceği anlamına gelir.

Sonuç olarak, organik muzların belirli sağlık sonuçlarıyla ilişkilendirilip ilişkilendirilemeyeceğini belirlemek için insanlarda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

ÖZET

Hem organik hem de geleneksel muzlar, besinler ve sağlıklı bitki bileşikleri ile doludur. Kalp sağlığını, sindirim sağlığını ve kilo kaybını destekleyebilirler. Yine de organik muzların sağlığınız için daha iyi olup olmadığı bilinmiyor.

Hangi tür en iyisidir?

Organik muzları ve geleneksel muzları karşılaştırırken, öncelikle sağlık ve beslenme farklılıklarını göz önünde bulundurabilirsiniz.

Bununla birlikte, ikisi arasında önemli beslenme farklılıkları olup olmadığı belirsiz olduğundan, bunun yerine göz önünde bulundurmak isteyebileceğiniz birkaç faktör daha var:

  • Maliyet. Organik muzlar, geleneksel muzlardan daha pahalı olma eğilimindedir, ancak fiyatlar mağazaya ve dünyanın neresinde bulunduğunuza göre değişiklik gösterir.
  • Çevre. Birçok insan çevresel nedenlerle organik gıdaları tercih eder. Geleneksel muz çiftlikleri, organik çiftliklere kıyasla çevredeki hava, toprak ve su kalitesine daha zararlı olabilir.
  • İşçi hakları. Organik çiftliklerde çalışanlarla karşılaştırıldığında, geleneksel muz tarlalarındaki çalışanlar, pestisit maruziyeti, solunum koşulları, yorgunluk, gastrointestinal rahatsızlık ve daha fazlası açısından daha büyük risk altındadır.
  • Kimyasallar. Organik muzların geleneksel muzlara kıyasla daha az pestisit , ağır metal ve diğer tarımsal kimyasalları içermesi mümkündür.

Sonuçta, hangi türü seçeceğiniz size kalmış. Organik muzların potansiyel olarak daha yüksek maliyetini karşılayabilirseniz, daha fazla çevresel fayda sağlayabilir, işçi hakları için daha iyi olabilir veya geleneksel muadillerinden daha az kimyasal içerebilirler.

ÖZET

Beslenmeleri benzer olsa da, organik ve geleneksel muzlar diğer yönlerden farklıdır. Hangi seçeneğin size daha uygun olduğuna karar vermek için maliyeti, çevresel etkileri ve işçi haklarını göz önünde bulundurabilirsiniz.

Organik muzlar nasıl anlaşılır?

Tipik olarak, organik ve geleneksel muzlar, marketlerde ve manavlarda açıkça etiketlenir.

Mağazadaki bir işaretle tanımlanmıyorlarsa, herhangi bir çıkartmaya veya plastik sargıya daha yakından bakın. Çoğu zaman, bunlar meyvenin organik olup olmadığını açıkça belirtir.

Muz da dahil olmak üzere organik ürünleri tanımlamanın başka bir yolu da etiket veya çıkartma üzerindeki fiyat arama (PLU) koduna bakmaktır. PLU kodları 4-5 sayı içerir ve ürünleri tanımlamak için kullanılır.

Bir PLU kodu 9 rakamıyla başlıyorsa, ürün muhtemelen organiktir .

ÖZET

Organik muzlar genellikle etiketler, sargılar veya işaretler ile etiketlenir. Meyve organik ise 9 rakamı ile başlayan meyve etiketi üzerindeki PLU kodunu da kontrol edebilirsiniz.

Son Söz

Birçok insan organik gıdaların geleneksel gıdalardan daha sağlıklı olup olmadığını merak ediyor ancak bu sorunun cevabı her zaman net değil.

Hangi türün daha sağlıklı olabileceğini destekleyen çok fazla kanıt olmadığı için muz için de durum böyledir. Bununla birlikte, hem organik hem de geleneksel olarak yetiştirilen muzlar besleyici meyvelerdir.

Çevresel etkiler, kullanılan kimyasallar veya işçi haklarındaki farklılıklar nedeniyle bazı insanlar organik muzları tercih edebilir, ancak karar tamamen size kalmış.

Sonuç olarak, her türden taze muz kullanışlıdır, sağlığa yararları vardır ve diyetinize eklenmesi kolaydır.

Bizi Takip Edin