Beslenme,  Beslenme Uzmanı

Paw paw Meyvesi Nedir?

Bırakın tatmak bir yana, bir paw paw meyvesini hiç duymamış olmanız yüksek bir ihtimal.

Bunun nedeni, pawpaw’ların oldukça nadir olması ve genellikle marketlerde bulunmamasıdır. Bu bulunması zor meyveler, lezzetli ve tatlı tatları nedeniyle tercih edilir ve sağlık açısından da birkaç fayda sağlayabilirler.

Bu makale, paw paw meyvelerinin, nerede büyüdükleri, tatları ve diyetinize sağlıklı bir katkı sağlayıp sağlamadıkları dahil olmak üzere, hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklamaktadır.

Paw paw Meyvesi Nedir?
Paw paw Meyvesi Nedir?

Paw paw Meyvesi Nedir?

Pawpaw , doğu Amerika Birleşik Devletleri ve güney Kanada’ya özgü olan Asimina triloba ağacının meyvesidir . Pawpaws, çoğunlukla tropikal ve subtropikal bitkilerden oluşan Annonaceae bitki ailesinin en kuzeydeki üyesidir.

5-16 cm ve 7 cm genişliğinde olan paw paw, Kuzey Amerika’ya özgü en büyük yenilebilir meyve olarak kabul edilirler.

Tarihsel belgelere göre, “pawpaw”, Güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir kolonizasyon girişimi sırasında conquistador Hernando de Soto’nun partisinin üyeleri tarafından meyveye verilen İspanyol bir isimdir.

Bilginlerin erişebildiği bu meyvenin ilk belgelenmiş raporunun 1541’de Portekizli bir kaşiften gelmesine rağmen, yerli halkın bu keşiften çok önce paw paw yetiştirdiğini ve yemeye başladığını belirtmek önemlidir.

Yerli halk, pawpaw ağacının kabuğunu ip ve kumaş yapmak için de kullandı.

Dahası, Doğu Amerika Birleşik Devletleri’ndeki geniş dağılımı, muhtemelen kısmen Yerli Halkın onu büyütmesinden ve ticaretinden, tohumlarını istemeden bölgeye yaymasından kaynaklanmaktadır

Fosilleşmiş paw paw kalıntıları, Mississippi ve Ohio Nehirleri boyunca ve Arkansas, Indiana, Kentucky ve Mississippi dahil olmak üzere çeşitli eyaletlerdeki arkeolojik alanlarda dahil olmak üzere Kuzeydoğu Amerika Birleşik Devletleri’nin her yerinde bulundu.

ÖZET

Pawpaws , doğu Amerika Birleşik Devletleri ve güney Kanada’ya özgü olan Asimina triloba ağacının meyvesidir . Kuzey Amerika’ya özgü yenilebilir en büyük meyvelerdir ve tatlı, tropikal bir tada sahiptirler.

Paw Paw Meyvesi tat, koku ve dokusu
Paw Paw Meyvesi tat, koku ve dokusu

Paw Paw Meyvesi tat, koku ve dokusu

Paw paw, büyük, siyah, lima fasulyesi şeklinde tohumlara sahip dikdörtgen yeşil meyvelerdir.

Pawpaw, mango, muz, çilek ve ananasın tropikal bir karışımı olarak tanımlanan lezzetinden dolayı çok tercih edilir.

Bununla birlikte, hoş bir tada sahip olmayan birkaç yabani paw paw türü olduğunu belirtmek isteriz.

Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri’nde Overleese, Taytwo, Mary Johnson ve lezzet farklılıkları olabilecek Sunflower dahil olmak üzere bir dizi ticari pawpaw çeşidi yetiştirilmektedir.

Olgun paw paw meyvesinin dokusu kremsi ve muhallebi benzeri olarak tanımlanır.

Güçlü, meyvemsi ve çiçeksi bir aroması vardır ve olgun bir avokado veya şeftali gibi yumuşaktır.

Olgunlaşmamış paw paw’lar genellikle açık yeşildir ve meyve olgunlaşırken hafif sarımsı bir renge döner. Olgun meyve eti sarıdır ve pürüzsüzdür.

Bununla birlikte, renk değişiklikleri her zaman güvenilir olgunluk işaretleri değil, bu nedenle bu meyvelerin ne zaman yenmeye hazır olduğunu bilmek için diğer işaretleri de kontrol etmelisiniz.

Paw Paw meyvesinin besin içeriği

Çoğu meyve gibi, paw paw’da besleyicidir ve bir dizi vitamin ve mineral açısından zengindir.

Kentucky Eyalet Üniversitesi’nin yayınladığı Pawpaw Research Project’e göre, 100 gram kabuklu olgun pawpaw meyvesi şunları içerir;

  • Kalori : 80
  • Protein : 1.2 gram
  • Yağ : 1.2 gram
  • Karbonhidratlar : 18.8 gram
  • Lif : 2.6 gram
  • C Vitamini : Önerilen Günlük Değerin (DV) %20’si
  • Riboflavin : DV’nin %7’si
  • Potasyum : DV’nin %7’si
  • Magnezyum : DV’nin %27’si
  • Manganez : DV’nin %113’ü
  • Demir : DV’nin %39’u

100 gramlık bir porsiyon pawpaw, bir elmanın 3 katı ve bir muzun iki katı kadar C vitamini içerir. 

Ayrıca, bu meyveler mükemmel bir magnezyum ve demir kaynağıdır. Besin metabolizması, bağışıklık fonksiyonu, üreme, iskelet sağlığı ve daha fazlası için gerekli olan manganez açısından son derece zengindir.

Ancak bu analizin paw paw meyvesinin kabuğu ile yapıldığını unutmayın. Pawpaw kabuğu yenmez.

Genel olarak, pawpaw harika bir vitamin, mineral ve karbonhidrat kaynağıdır.

ÖZET

Pawpaws, C vitamini, magnezyum, demir, manganez ve potasyum gibi zengin bir besin kaynağıdır.

Paw Paw meyvesinin sağlıya yararları
Paw Paw meyvesinin sağlıya yararları

Paw Paw meyvesinin sağlıya yararları

Diyetinize paw paw dahil etmek, bir dizi sağlık yararı sağlayabilir. Ancak, tüketiminin insan sağlığı üzerindeki etkilerini vurgulayan araştırma sayısı azdır.

Birçok besin için iyi kaynak pawpaw

Birçok meyve gibi, vitamin ve mineral gibi besinler açısından zengindir. Pawpaws özellikle C vitamini, magnezyum, manganez ve demir bakımından zengin bir meyvedir.

Vücutta optimal C vitamini seviyelerini korumak, bağışıklıklığı güçlendirmek, hastalık ve enfeksiyona karşı korunmak, cilt sağlığı ve daha fazlası için tüketilebilir.

Aslında, nötrofiller olarak adlandırılan beyaz kan hücreleri, çok yüksek seviyelerde C vitamini içerir. Plazmada veya kanın sıvı kısmında bulunan ortalama C vitamini seviyelerinden yaklaşık 10-100 kat daha fazladır.

Nötrofiller, enfeksiyona neden olacak patojenleri yok ederek doğuştan gelen bağışıklık sisteminin ilk savunma hattı olarak kabul edilir.

Pawpaw ayrıca çoğu insanın yeterince tüketmediği bir mineral olan magnezyum açısından da zengindir. Optimal olmayan magnezyum seviyelerine sahip olmak, yüksek tansiyon, felç ve arter kireçlenmesi gibi belirli sağlık durumlarını geliştirme riskinizi artırabilir.

Optimum seviyeleri korumak için diyetinizde demir mineralinin olması gerekir. Paw Paw meyvesi demir açısından zengin bir meyvedir.

Koruyucu bitki bileşikleri içerir

Vitamin ve minerallere ek olarak pawpaw, antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahip epigallocatechin, epikateşin, klorojenik asit ve p-kumarik asit gibi fenolik bileşikler dahil olmak üzere çeşitli bitki bileşikleri içerir.   

Bununla birlikte, bir araştırmaya göre, meyve olgunlaştıkça antioksidan içeriği azalabiliyor.

Paw paw’lar, guava , papaya ve muz gibi tropik meyvelere benzer antioksidan seviyeleri içerirken , çok daha az sayıda çalışma, potansiyel antioksidan ve anti-inflamatuar etkilerini araştırmıştır.

Herhangi bir meyve alımını artırmak muhtemelen sağlığınıza fayda sağlayacaktır.

Pawpaws ve sağlığa nasıl fayda sağlayabilecekleri hakkında çok fazla araştırma olmamasına rağmen, genel olarak meyve tüketimini artırmak, sağlığınızı çeşitli şekillerde iyileştirebilir.

Birçok çalışma, daha fazla meyve ve sebze yemenin kalp hastalığı ve tip 2 diyabet gibi sağlık sorunları geliştirme riskinizi azaltmaya, sağlıklı bir vücut ağırlığını artırmaya, zihinsel sağlığı iyileştirmeye ve daha pek çok şeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Pawpaws’ı seviyorsanız ve bunlara erişiminiz varsa, onları diyetinize dahil etmeye çalışın. Bununla birlikte, bu meyvelerin bulunmasının zor olabileceğini ve son derece bozulabilir oldukları için, doğru tercih olmadığını da düşünmelisiniz.

ÖZET

Birçok meyve gibi, iyi bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Pawpaws özellikle C vitamini, magnezyum, manganez ve demir bakımından yüksektir. Ayrıca antioksidan ve antienflamatuar etkileri olan bitki bileşikleri içerirler.

Paw Paw Meyvesi Nasıl Yenir?

Çoğu insan için pawpaw bir beslenme seçeneği değildir. Bunun nedeni, yalnızca belirli alanlarda yetişmesi, çabuk bozulabilmesi ve mağazalarda yaygın olarak satılmamasıdır.

Ağaçlar, Indiana ve Kentucky dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’nin bazı bölgelerinde ve hatta Kanada’nın bazı bölgelerinde doğal olarak yetişir.

Doğru iklimde yaşıyorsanız ve odanız varsa, kendi meyvenizi yetiştirebilirsiniz.

Ancak, bir paw paw ağacı yetiştirmeyi planlıyorsanız, sabırlı olmanız gerekir. Bu ağaçların meyve vermeye başlaması 7 yılı buluyor.

Pawpaws’ı yerel bir yetiştiriciden veya özel bir pazardan satın alabilirsiniz . Ancak unutmayın, bu meyveler oldukça çabuk bozulur, olgunlaştıktan sonra sadece 2 gün dayanır. Bu, taşınmasını zorlaştırır. Bu nedenle onları çoğu markette bulamazsınız.

Elinize olgunlaşmamış pawpaw meyvesi geçerse, onları 2 hafta buzdolabında bekletebilir, ardından oda sıcaklığında birkaç gün olgunlaşmasına izin verebilirsiniz.

Pawpaw’ı ikiye bölebilir ve büyük tohumlarını atarak tatlı etini bir kaşıkla oyabilirsiniz.

Isı, hassas lezzetini yok ettiğinden, en iyi dondurma, mus ve şerbet gibi çok az veya hiç ısı gerektirmeyen tariflerde kullanılır.

ÖZET

Pawpaws, belirli bölgelerde bulunabilir. Onları büyütebilir veya yetiştiricilerinden satın alabilirsiniz. Çok çabuk bozulurlar, bu nedenle genellikle marketlerde bulunmazlar. Pawpaw’ların taze tadını çıkarın veya soğuk, tatlı yemeklerde kullanın.

Son Söz

Pawpaws, tropikal, tatlı bir tada sahip benzersiz, besleyici meyvelerdir.

Magnezyum, C vitamini ve manganez gibi zengin bir besin kaynağıdırlar ve bazı anti-inflamatuar ve antioksidan etkiler sunabilen çeşitli bitki bileşikleri içerirler .

Bir Paw Paw meyvesi yiyecek kadar şanslıysanız, bu son derece bozulabilir meyvelerin tadını taze olarak çıkarmak veya onları dondurma ve şerbet gibi soğuk yemeklere dahil etmek en iyisidir.

Paw Paw Meyvesi – #mamabankturkiye

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir