Plantainler vs. Muz: Fark Nedir?

Muz, birçok ev tipi meyve sepetinin temelini oluşturur. Plantainler olsa da, iyi bilinmemektedir.

Bir muzla muzu karıştırmak çok kolay çünkü çok benziyorlar.

Ancak, bir tarifte muz yerine muz koyacak olursanız, çok farklı tadıyla şaşırabilirsiniz.

Bu makale, en yaygın mutfak kullanımlarından bazıları da dahil olmak üzere, muzlar ve plantainler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları gözden geçirecektir.

Muz ve plantain benzerdir, ancak tat ve kullanım açısından birkaç önemli farklılıkları vardır.

Muz nedir?

Muz, Musa cinsine ait çeşitli iri, otsu bitkiler tarafından üretilen yenen meyveler için kullanılan bir terimdir . Botanik olarak konuşursak, muz bir tür duttur ( 1 

Muz aslen Güneydoğu Asya’daki Malay Takımadalarındandır. Muzlar tipik olarak uzun, ince bir şekle sahiptir ve kalın bir kabukla kaplıdır.

Birçok farklı muz türü vardır. Bununla birlikte, Batı kültürlerinde “muz” terimi genellikle tatlı, sarı çeşidi ifade eder.

Dış kabuk yeşil, sert ve olgunlaşmamışken soyulması zordur.

Muz olgunlaştıkça, kabuk parlak sarıya, ardından koyu kahverengiye dönüşür. Ayrıca soyulması giderek daha kolay hale gelir.

Muz çiğ olarak yenebilir ve yenilebilir eti olgunlaştıkça daha tatlı, daha koyu ve daha yumuşak hale gelir. Ayrıca olgunlaştıklarında, genellikle tatlılarda pişirilebilirler. Yeşil olduklarında, patates püresi gibi kaynatılıp püre haline getirilebilir ve yenebilir.

Plantainler

Plantainler ve muzlar genetik olarak benzerdir, ancak plantainler öncelikle pişmiş olarak yenir.

Muz gibi, plantainler de aslen Güneydoğu Asya’dandır. Ancak, şimdi Hindistan, Mısır, Endonezya ve Amerika’nın tropikal bölgeleri de dahil olmak üzere tüm dünyada yetiştirilmektedir.

Plantainler genellikle muzdan daha büyük ve daha serttir, daha kalın bir cilde sahiptir. Yeşil, sarı veya çok koyu kahverengi olabilirler.

Plantainler muzdan daha nişastalıdır ve yeşilken çok tatlı değildir. Olgunlaştıklarında daha tatlıdırlar ve pişirildiğinde daha tatlı hale gelirler. Plantainler kaynatılabilir, fırınlanabilir veya kızartılabilir.

ÖZET

Muz ve plantain, aynı bitki ailesinden gelen meyvelerdir. Birbirlerine benzeseler de, çok farklı lezzet profillerine sahipler.

Çok ortak noktaları var

Botanik sınıflandırmalarının yanı sıra, plantainler ve muzlar arasındaki en belirgin benzerliklerden biri görünüşleridir.

Ancak ortak yönleri burada bitmiyor. Aslında, bazı beslenme ve sağlığı geliştirici nitelikleri de paylaşırlar.

İkisi de çok besleyici

Hem plantainler hem de muzlar, potasyum , magnezyum, C vitamini, lif ve antioksidan bileşikler dahil olmak üzere çeşitli hayati besinlerin iyi bir kaynağıdır    , 

Aşağıda 100 gram (kabaca 1/2 fincan) muz ve plantain için beslenme bilgisi verilmiştir:

MuzPlantainler
kalori89122
karbonhidratlar23 gram32 gram
Lif3 gram2 gram
Potasyum358 mg487 mg
Magnezyum27 mg36 mg
C vitamini9 mg18 mg

Her ikisi de sağlıklı kompleks karbonhidrat kaynaklarıdır. Plantainler 100 gramlık porsiyon başına yaklaşık 32 gram karbonhidrat içerirken, muzlar yaklaşık 23 gram içerir. Ancak bu miktar, meyvenin olgunluğuna bağlı olarak değişebilir   , 

Temel fark, muzlardaki karbonhidratların çoğunun şekerlerden gelmesi, muzlardaki karbonhidratların ise nişastadan gelmesidir.

Benzer sayıda kalori içerirler: 100 gramlık porsiyon başına 89-122 kalori. Ne de önemli bir yağ veya protein kaynağı  

Bazı sağlık yararları olabilir

Muz ve plantainler benzer besin bileşimlerine sahip olduklarından, aynı sağlık yararlarından bazılarını sağlayabilirler.

Bazı araştırmalar, plantain ve muzlardaki biyoaktif bileşiklerin anti-inflamatuar ve antioksidan etkilere sahip olabileceğini göstermektedir.

Her iki meyve de, birçok insanın yeterince alamadığı bir mineral olan yüksek düzeyde potasyum içerir. Yeterli potasyum alımı kan basıncını düşürmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir  

Her iki meyve de lif içeriği nedeniyle sindirim sağlığını geliştirmede rol oynayabilir  .

Ek olarak, hem plantainler hem de muzlar , sindirim sağlığının desteklenmesinde rol oynayan yüksek miktarda dirençli nişasta içerir . Ayrıca kan şekeri yönetimini ve insülin duyarlılığını iyileştirebilir  10,  )

ÖZET

Muz ve plantainler, çeşitli vitaminler, mineraller ve lif içeren besin içerikleri bakımından çok benzerdir. Ayrıca potansiyel sağlık yararlarını da paylaşırlar.

Mutfak kullanımları benzer

Muz ve plantain arasındaki temel fark, mutfakta nasıl kullanıldıklarıdır, ancak bazı kültürlerde ikisi arasında net bir dil ayrımı yoktur.

Bir muz bazen “pişirme muzu” olarak adlandırılırken, daha tatlı çeşidi “tatlı muz” olarak sınıflandırılır.

Muzla yemek pişirmek

Olgun muzlar tatlı olduğu için genellikle pişmiş tatlılarda ve turtalar, kekler ve hızlı ekmekler gibi fırınlanmış ürünlerde kullanılırlar.

Ayrıca meyve salatasının bir parçası olarak veya bir tatlı veya yulaf lapası olarak çiğ olarak da yenirler. Hatta çikolataya batırılabilir veya fındık ezmesi ile kızarmış ekmek üzerine sürülebilirler .

Yeşil muzlar yumuşayıncaya kadar haşlanarak tüketilebilir. Patates püresi gibi püre haline getirildiğinde çok lezzetli oluyorlar.

Plantain ile yemek pişirme

Plantainler, Orta ve Güney Amerika ve Karayipler’deki yemeklerde daha yaygındır. Gana ve Nijerya gibi Afrika ülkelerinin mutfağında da bulunabilirler.

Mofongo, ana bileşen olarak plantain püresi ile yapılan popüler bir Porto Riko yemeğidir. Jamaika, Küba ve Dominik Cumhuriyeti gibi Karayip ülkelerinde, kızarmış ve yemekle birlikte servis edilen olgun plantainleri bulabilirsiniz.

Yeşil ve çiğ olduklarında nişastalı ve serttirler ancak olgunlaştıkça yumuşarlar. Muzlardan çok daha kalın bir cilde sahiptirler.

Plantainler muzdan daha az şekere sahiptir ve genellikle lezzetli bir garnitür olarak veya ana yemeğin bir parçası olarak servis edilir.

Muz gibi, yeşile başlarlar ve sarıya doğru ilerlerler ve ardından olgunlaştıkça koyu kahverengi-siyah olurlar. Ne kadar koyu olurlarsa o kadar tatlı olurlar. Plantainler olgunlaşmanın herhangi bir aşamasında yenebilir, ancak onları soymak için bir bıçağa ihtiyacınız olacak.

Yeşil ve sarı plantainler genellikle dilimlenir ve kızartılır, Latin Amerika ve Karayip mutfaklarında popüler bir yemektir Kızartmadan önce çok ince dilimlenirse daha çok cips gibi yenebilir.

İspanyolca konuşulan ülkelerde yeşil olduğunda ve kızartıldığında tostones ve olgunlaştığında maduros olarak adlandırılabilirler.

ÖZET

Muz ve plantain arasındaki en büyük fark, lezzet profili, boyutu ve kabuk kalınlığıdır. Muz Kuzey Amerika mutfağında popülerken, plantainler Karayipler, Latin Amerika ve Afrika’daki ülkelerde daha yaygındı.

Hangisi daha sağlıklı?

Ne muz ne de muz, her ikisi de besin açısından zengin gıdalar olduğu için besin açısından diğerinden üstün değildir.

Ancak pişirme yöntemleri bu meyvelerin besin içeriğini etkileyebilir. Bunun meyvenin kendisiyle daha az ilgisi var ve ona eklediğiniz şeyle daha çok ilgisi var.

Kan şekeri yönetimi konusunda endişeleriniz varsa , kan şekerini artırabilecek karbonhidratlar içerdiğinden, her iki gıdanın da bölümlerini izlemek isteyeceksiniz.

Yine de, hem muzların hem de muzların lif içeren bütün gıdalar olduğunu unutmayın. Bu, özellikle lif içermeyen daha rafine, işlenmiş gıdalarla karşılaştırıldığında, bazı insanlarda kan şekeri artışlarını azaltmaya yardımcı olabilir .

ÖZET

Hem muzlar hem de plantainler çok sağlıklı meyvelerdir, ancak pişirme yöntemi her iki meyvenin de sağlığınız üzerindeki etkisinde rol oynayabilir.

Alt çizgi

İki meyvenin görsel benzerlikleri nedeniyle muzları plantainlerle karıştırmak mümkün olsa da, tadına baktıktan sonra onları ayırt etmenin kolay olduğunu göreceksiniz.

Besin içerikleri ve potansiyel sağlık yararları, mutfaktaki uygulamalarından bazıları gibi benzerdir.

Plantainler nişastalıdır ve muzdan daha az şeker içerir. Muz, tatlılarda veya tek başına kolayca kullanılırken, tuzlu yemeklerde iyi çalışırlar.

Her iki meyve de besleyici, bütün gıdalardır ve sağlıklı bir diyetin parçası olarak dahil edilebilir