Portakal Yetiştirme ve Tarihçesi

Portakal Yetiştirme Hakkında

Portakal , küçük ağaçlar veya çalı çeşitli türlerin herhangi bir cins Citrus ailesinin Rutaceae kösele ve yağlı kabukları ve yenilebilir, sulu iç eti ve bunların neredeyse yuvarlak meyve,. Bir dizi portakal türü ve çeşidi ekonomik olarak önemlidir, yani tatlı veya yaygın portakal olarak da adlandırılan Çin portakalı ( Citrus × sinensis ); bazı çeşitleri mandalina olarak adlandırılan mandalina ( C. reticulata ) ; ve daha az yaygın olarak yetiştirilen ekşi veya Seville portakalı ( C. × aurantium   Tatlı portakalın yaygın çeşitleri şunları içerir:Yafa, İsrail’den, çekirdeksiz göbek ve Maltalı, veya kan portakalı.

Portakal Yetiştirme ve Tarihçesi
Portakal Yetiştirme ve Tarihçesi

Portakal Yetiştirme

Tatlı portakal ağacı genellikle 6 metre 0 fit) yüksekliğe ulaşır. Geniş, parlak, yaprak dökmeyen, yapraklar orta büyüklükte ve ovaldir; yaprak sapları (yaprak sapları) dar kanatlara sahiptir. Beyaz beş yapraklı çiçekleri çok hoş kokuludur. Meyve, hesperidium olarak bilinen modifiye edilmiş bir meyvedir ve eti, karpel adı verilen bölümlere ayrılmıştır. Tatlı-turuncu meyvenin olağan şekli yuvarlak ve etinin rengi turuncudur, ancak varyasyonlar vardır. Örneğin mandalina belirgin şekilde yassıdır ve kan portakalı kırmızı hamura sahiptir. Tatlı portakalın özü hoş bir şekilde asitli ve tatlıdır; kösele kabuğu nispeten pürüzsüzdür; ve yağ bezleri dışbükeydir. Portakallar tam olgunlaştığında toplanır, çünkü bazı yaprak döken meyvelerin aksine, toplandıktan sonra olgunlaşmazlar veya kaliteleri artmaz. Ağaçlar, 50 ila 80 yıl veya daha fazla yıl boyunca bol miktarda meyve verir ve yaşları asırlarca sayılması gereken bazı yaşlı portakal ağaçları hala ürün verir.

Portakallar, kışın ara sıra hafif donlarla ağaçların biraz soğuduğu yerlerde en iyi şekilde gelişir. Ağaçlar bu mevsimde yarı uykudadır ve donma olayının hemen altındaki sıcaklıklar , ağaçlar yıllık büyümelerini tamamlamadan erken don meydana gelmedikçe ağaçlara veya meyvelere zarar vermez . En soğuk ekim alanlarında, meyve bahçeleri ile ısıtılabilir. leke kapları veya dumansız doğal gaz brülörleri.

Ağaçlar , aşırı kumlu topraklardan oldukça ağır killi balçıklara kadar çok çeşitli toprak koşullarını tolere eder ; özellikle ara toprak türlerinde iyi yetişirler. Portakal bahçeleri genellikle drenajın iyi olduğu nispeten derin topraklara ekilir. Portakal ağaçları genellikle seçilen ağaçların tohumlarından yetiştirilen stoklara tomurcuklanır. Tohumlar, bir çıta evinde iyi hazırlanmış toprağa ekilir; orada yaklaşık 12 aylık bir büyümeden sonra fideler bir fidanlığa götürülür. Fidanlıkta yaklaşık 12-16 ay sonra, ağaçlar genellikle tomurcuklanacak kadar büyüktür . Tomurcuklanan tepeler bir ila iki yaşında olduğunda, ağaçlar meyve bahçesine dikilecek kadar büyüktür .

Kültür gibi ara ürünler bir fasulye , domates ya da kavun olgunlaşmamış portakal ağaçları arasında bazı yerlerde yaygındır. Örtü bitkilerinin büyümesi , toprağa dahil edilecek organik madde üretimi için mevsimsel yağışlardan yararlanır. Portakal yetiştirilen birçok bölgede yağışların sulama ile desteklenmesi gerekir; bu genellikle Teksas, Kaliforniya , İsrail, İspanya , Fas ve Güney Afrika’nın bazı bölgelerindeki uygulamadır .

portakalin faydalari 1
Portakal Yetiştirme ve Tarihçesi

Tarihi ve Kullanımı

Portakalların Asya’nın tropikal bölgelerine, özellikle Malay Takımadalarına özgü olduğuna inanılır ; diğer narenciye türleri ile birlikte çok eski çağlardan beri yetiştirilmektedirler . Portakal kültürü muhtemelen doğal habitatından Hindistan’a ve Afrika’nın doğu kıyılarına ve oradan da doğu Akdeniz bölgesine yayılmıştır . Roma fetihleri, Arap ticaret yollarının gelişmesi ve İslam’ın yayılması bu dağılmaya önemli ölçüde katkıda bulundu. Zamanla Christopher Columbus kalkmıştı, portakal ağaçları içinde yaygındı Kanarya Adaları . Bugün portakallar subtropikal ve tropikal Amerika’da , kuzey ve doğu Akdeniz ülkelerinde, Avustralya’da ve Güney Afrika’da yetiştirilmektedir .

thumb2 oranges citrus fruits background with oranges oranges texture orange background
Portakal Yetiştirme ve Tarihçesi

1920’den önce, portakal esas olarak bir tatlı olarak kabul edildi. meyve . yayılmasıportakal suyu içmek, taze meyve yemenin aksine, kişi başına portakal tüketimini önemli ölçüde artırdı . Ayrıca narenciye meyvelerinin besin değerlerinin giderek daha fazla takdir edilmesi de önemliydi; portakallar C vitamini açısından zengindir ve ayrıca bir miktar A vitamini sağlar . Amerika Birleşik Devletleri’nde portakaldan yapılan en önemli ürün dondurulmuş konsantre meyve suyudur. Uçucu yağlar, pektin , şekerlenmiş kabuk ve portakal marmelatı önemli yan ürünler arasındadır. Ekşi veya Sevilla’da özellikle marmelat yapmak için portakal yetiştirilir. Stok besleme, işlemden kalan atık malzemeden yapılır.

Trendyol, Hepsiburada ve diğer pazaryerlerindeki mağazalarımızdan da alışveriş yapabilirsiniz.

trendyol logo69dbe8fc89fa4d5aa7a729de701665d3