Sağlıklı eski elma çeşitleri – Alerjisi olanlar için

Elmalar sadece lezzetli değil, aynı zamanda sağlıklıdır. Çok fazla vitamin, mineral ve lif içerirler ve neredeyse hiç yağ içermezler. Elmalar yüzde 85 sudan oluştuğu için kalorileri de düşüktür. Ancak: Almanya’da yaklaşık dört milyon insanın klasik meyveye alerjisi var.

Elma Çeşitleri
Elma Çeşitleri

Birçok süpermarket elması alerjiye neden olur

Elma alerjisi olan birçok kişinin bilmediği şey: Alerji genellikle çeşide bağlıdır. Jonagold, Golden Delicious, Gala ve Granny Smith gibi süpermarket klasiklerinin alerjisi olan kişilerde rahatsız edici kaşıntıya neden olma olasılığı daha yüksektir. Boskoop, Gravensteiner ve Finkenwerder Herbstprinz gibi çeşitler ise genellikle alerjik reaksiyon olmadan tüketilebilir. Yeni bir Hollanda çeşidi olan Santana’nın da iyi tolere edildiği düşünülmektedir.

BUND Lemgo: Alerji hastaları eski elma çeşitlerini iyi tolere eder

Hangi çeşitlerin alerjisi olan kişilerle uyumlu olduğunu bulmak için elma konusunda hevesli olan BUND Lemgo üyeleri bir girişim başlattı. Alerji hastalarına, hangi elma çeşitlerini sorunsuz yiyebilecekleri konusunda geri bildirim göndermeleri için çağrıda bulundular. Bu anketin sonucu: Özellikle yaşlı elma çeşitleri iyi tolere edilen olarak sınıflandırılmaktadır. Bu çeşitlerde polifenollerde yüksektir.

Elmalardaki polifenol tüm farkı yaratır

Polifenolün elmadaki alerjen maddeleri zararsız hale getirdiğine inanılmaktadır. Polifenoller, ikincil bitki maddelerine ait aromatik bileşiklerdir. Elmanın aromatik olmasına ama daha az tatlı olmasına neden olurlar. Yüksek polifenol içeriğine sahip elmalar her zaman mükemmel bir şekle sahip değildir ve eti kesildiğinde daha hızlı renk değiştirir, kahverengiye dönüşme olasılığı daha yüksektir. Süpermarketteki elmalarda bu tür kusurlar istenmeyen bir durumdur ve birçok yeni yetiştirilmiş çeşit, öncekilerden daha az polifenol içerir.

Kırmızı elmalar muhtemelen yeşil elmalardan daha iyi tolere edilir

Elmadaki ana alerjene “Mal d1” denir. Bir elma ne kadar uzun süre saklanırsa, alerjen içeriği o kadar yüksek olur. Alerji hastaları bu nedenle mümkün olduğunca taze elma yemelidir. Ek olarak, kırmızı elmalar yeşil olanlardan daha iyi tolere ediliyor gibi görünüyor. Alerjiniz olduğunu biliyorsanız, önce yavaş yavaş ve küçük parçalar halinde yolunuzu hissetmelisiniz.

Aşağıdakiler tüm elmalar için geçerlidir: Çekirdekli meyvelerdeki önemli vitaminler doğrudan kabuğun altında bulunur. Bu nedenle, meyvenin kabuksuz olarak tadını çıkarmak en iyisidir. Yemek pişirmek, alerjiye neden olan protein yapı taşlarını yok eder veya onları zararsız hale getirir. Bu nedenle, örneğin elma püresi, alerjisi olan çoğu kişi tarafından iyi tolere edilir.

Trendyol, Hepsiburada ve diğer pazaryerlerindeki mağazalarımızdan da alışveriş yapabilirsiniz.

trendyol logo69dbe8fc89fa4d5aa7a729de701665d3

E-Elma Mağaza