Beslenme,  Beslenme Uzmanı

Sağlıklı Gıdalar

Sağlıklı Gıdalar
Sağlıklı Gıdalar

Yıllar geçtikçe, karbonhidratlar kötü bir üne kavuştu. Uzmanlar genellikle karbonhidratları kilo alımı, tip 2 diyabet ve çeşitli diğer sağlık durumları ile ilişkilendirdi.

Evet, şeker ve rafine tahıllar açısından zengin işlenmiş gıdaların tipik olarak önemli vitamin ve minerallerden yoksun olduğu doğrudur. Bununla birlikte, besin açısından yoğun, lif açısından zengin birçok gıda aslında sizin için çok daha sağlıklı olduğu bir gerçektir.

Düşük karbonhidratlı diyetler bazı insanlar için faydalı olsa da, yüksek karbonhidratlı gıdalardan tamamen kaçınmamıza da gerek yok.

İşte inanılmaz derecede değerli, 12 sağlıklı karbonhidratlar;

1. Kinoa

1. Kinoa
1. Kinoa

Kinoa, sağlık bilincine sahip tüketiciler arasında inanılmaz derecede popüler hale gelen besleyici bir tohumdur.

Tahıl gibi hazırlanan ve yenen kinoa, yalancı tahıl olarak sınıflandırılır.

Pişmiş kinoa %70 karbonhidrat içerir ve bu da onu yüksek sağlıklı karbonhidratlı bir gıda yapar. Bununla birlikte, aynı zamanda iyi bir protein ve lif kaynağıdır.

Kinoa birçok mineral ve bitki bileşiği açısından zengindir ve gelişmiş kan şekeri yönetimi ve kalp sağlığı dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları ile bağlantılıdır.

Ek olarak, herhangi bir gluten içermez, bu da onu glütensiz diyet yapanlar için buğdaya popüler bir alternatif haline getirir.

Kinoa ayrıca lif ve protein açısından nispeten yüksek olduğu için çok doyurucudur. Bu nedenle, sağlıklı kilo yönetimi ve bağırsak sağlığının geliştirilmesine yardımcı olabilir.

ÖZET

Kinoa oldukça besleyicidir ve kan şekeri yönetiminin iyileştirilmesine ve kalp sağlığının desteklenmesine yardımcı olabilir. Kinoa ayrıca protein ve lif açısından da yüksektir, bu nedenle bu besinlerin her ikisi de daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olabileceğinden kilo vermek için faydalı olabilir.

2. Yulaf

2. Yulaf
2. Yulaf

Yulaf inanılmaz derecede sağlıklı bir tam tahıldır ve birçok vitamin, mineral ve antioksidan için harika bir kaynaktır.

Çiğ yulaf %70 sağlıklı karbonhidrat içerir. 1 fincan (81 gram) porsiyon, 8 gram lif dahil olmak üzere 54 gram karbonhidrat içerir. Yulaf beta glukan adı verilen lifler açısından zengin besinlerdir.  

Yulaf aynı zamanda nispeten iyi bir protein kaynağıdır ve çoğu tahıldan daha fazla protein içerir.

Araştırmalar, yulaf yemenin kolesterol seviyenizi düşürerek kalp hastalığı riskinizi azaltabileceğini gösteriyor.

Yulaf yemek, özellikle tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini de düşürebiliyor.

Ayrıca, yulaf çok doyurucudur, bu da sağlıklı kilo yönetimini desteklemeye yardımcı olabilir.

ÖZET

Yulaf, lif ve protein dahil olmak üzere birçok faydalı besin içerir. Araştırmalar ayrıca yulaf yemenin kan şekerini ve kolesterol seviyelerini düşürdüğünü göstermiştir.

3. Karabuğday

3. Karabuğday
3. Karabuğday

Kinoa gibi karabuğday da yalancı tahıl olarak kabul edilir. Adına rağmen karabuğday, buğday türü değildir ve glüten içermez.

Çiğ karabuğday 75 gram sağlıklı karbonhidrat içerirken, pişmiş karabuğday 100 gramlık porsiyon başına yaklaşık 19.9 gram karbonhidrat içerir.

Karabuğday hem protein hem de lif açısından çok besleyicidir. Ayrıca diğer birçok tahıldan daha fazla mineral ve antioksidan içerir.

Ek olarak, insanlarda ve hayvanlarda yapılan çalışmalar, kalp sağlığı ve kan şekeri regülasyonu için özellikle faydalı olabileceğini düşündürmektedir.

ÖZET

Karabuğday oldukça besleyicidir ve birçok tahıldan daha fazla antioksidan ve mineral içerir. Karabuğday, buğday türü değildir ve glüten içermez. Onu yemek, kalp sağlığınıza ve kan şekeri düzenlemenize fayda sağlayabilir.

4. Muz

4. Muz
4. Muz

Muz, insanların birçok farklı tarifte kullanmayı sevdiği popüler bir meyvedir.

Bir büyük muz, nişasta veya şeker formunda yaklaşık 31 gram sağlıklı karbonhidrat içerir.

Muz ayrıca potasyum, B6 ve C vitaminleri bakımından da zengindir ve birkaç faydalı bitki bileşiği içerir.

Yüksek potasyum içeriği sayesinde muz, kan basıncını düşürmeye ve kalp sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Olgunlaşmamış yeşil muzlar da nişasta daha yüksektir. Bu, muzlar olgunlaştıkça doğal şekerlere dönüşür ve bu süreçte sararırlar. Böylece, muzlarınızı daha az olgun olduklarında yerseniz, daha fazla nişasta ve daha az şeker alma eğiliminde olursunuz.

Olgunlaşmamış ve daha az olgunlaşmış muzlar, sindirim sağlığını destekleyen ve bağırsaklarınızdaki faydalı bakteriler için yakıt sağlayan yeterli miktarda nişasta ve pektin içerirler.

ÖZET

Muzlarda, kan basıncını düzenlemede önemli bir rol oynayan bir mineral olan potasyum yüksektir. Daha az olgunlaşmış muzlar, sindirim sağlığını iyileştirebilen dirençli nişasta ve pektin içerir.

5. Tatlı Patates

5. Tatlı Patates
5. Tatlı Patates

Tatlı patatesler lezzetli, besleyici bir yumru veya kök sebzedir.

Yarım fincan kabukları üzerinde, püre haline getirilmiş, pişirilmiş tatlı patates, nişasta, şeker ve lif zengini yaklaşık 20,7 gram sağlıklı karbonhidrat içerir.

Tatlı patatesler ayrıca bir A vitamini, C vitamini ve potasyum kaynağıdır

Dahası, sizi kronik hastalıklara karşı korumak için hücrelerinizdeki zararlı serbest radikalleri nötralize etmeye yardımcı olan bileşikler içerirler.

ÖZET

Tatlı patatesler, diğer birçok vitamin, mineral ve antioksidanla birlikte mükemmel bir A vitamini kaynağıdır.

6. Pancar

6. Pancar
6. Pancar

Pancar, mor bir kök sebzedir.

Genel olarak karbonhidrat bakımından yüksek sayılmasalar da, nişastalı olmayan bir sebze için çok fazla şeker içerirler. Çiğ ve pişmiş pancar, esas olarak şeker ve lif olmak üzere 100 gramda yaklaşık 10 gram sağlıklı karbonhidrat içerir.

Ayrıca güçlü antioksidanlar ve bitki bileşikleri ile birlikte vitamin ve minerallerle doludurlar.

Pancar, vücudunuzda nitrik okside dönüştürülen inorganik nitratlarda da yüksektir. Nitrik oksit kan basıncını düşürür ve çeşitli hastalıkların riskini azaltabilir.

Pancar suyunda da nitratlar çok yüksektir ve sporcular bazen fiziksel performanslarını artırmak için pancar suyu kullanırlar.

Bunun nedeni, nitrik oksitin kan damarlarınızı gevşeterek, egzersiz sırasında oksijenin daha verimli bir şekilde akmasına izin vermesidir.

ÖZET

Pancar vitaminler, mineraller ve bitki bileşikleri ile yüklüdür. Ayrıca kalp sağlığını iyileştirebilen ve fiziksel performansı artırabilen yüksek miktarda inorganik nitrat içerirler.

7. Portakal

7. Portakal
7. Portakal

Portakal popüler bir narenciye türüdür.

Esas olarak sudan oluşurlar ve 100 gramlık porsiyon başına yaklaşık 15.5 gram sağlıklı karbonhidrat içerirler. Portakallar da, iyi bir lif kaynağıdır.

Portakallar özellikle C vitamini, potasyum ve bazı B vitaminleri açısından zengindir. Ek olarak, sitrik asitin yanı sıra çeşitli güçlü bitki bileşikleri ve antioksidanlar içerirler.

Portakal yemek kalp sağlığını iyileştirebilir ve böbrek taşlarını önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca, yediğiniz diğer gıdalardan demir emilimini artırabilirler ve bu da demir eksikliği anemisine karşı korunmaya yardımcı olabilir.

ÖZET

Portakallar iyi bir lif kaynağıdır. Ayrıca yüksek miktarda C vitamini ve diğer sağlıklı bitki bileşiklerini içerirler. Portakal yemek, kalp sağlığına fayda sağlayabilir ve anemiyi önlemeye yardımcı olmak için demir emilimini artırabilir.

8. Yaban Mersini

8. Yaban Mersini
8. Yaban Mersini

Yaban mersini, zengin antioksidan içeriği nedeniyle sıklıkla bir süper gıda olarak pazarlanmaktadır.

Çoğunlukla sudan ve 100 gramda yaklaşık 14.5 gram sağlıklı karbonhidrattan oluşurlar.

Yaban mersini ayrıca yüksek miktarda C vitamini, K vitamini ve manganez dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral içerir.

Araştırmalar, yaban mersininin vücudunuzu zararlı serbest radikallere karşı korumaya yardımcı olabilecek iyi bir antioksidan bileşik kaynağı olduğunu göstermiştir. Araştırmalar, yaban mersini yemenin yaşlı yetişkinlerde hafızayı iyileştirebileceğini gösteriyor.

ÖZET

Yaban mersini çok sağlıklıdır. Birçok vitamin, mineral ve antioksidan içerirler ve oksidatif hasara karşı korunmaya yardımcı olabilirler.

9. Greyfurt

9. Greyfurt
9. Greyfurt

Greyfurt, tatlı, ekşi ve acı bir tada sahip bir narenciye meyvesidir.

Yaklaşık %8 sağlıklı karbonhidrat içerir ve çeşitli vitaminler, mineraller ve antioksidanlar bakımından zengindir.

Bazı insan ve hayvan çalışmalarına göre, greyfurt kalp sağlığını iyileştirebilir ve kan şekeri yönetimini iyileştirebilir.

Ayrıca, diğer araştırmalar greyfurtta bulunan bazı bileşiklerin böbrek taşlarını önlemeye, kolesterol seviyelerini düşürmeye ve hatta kanser hücrelerinin büyümesini ve yayılmasını potansiyel olarak yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Ancak bilim insanlarının greyfurtun insanlar üzerindeki etkileri konusunda daha fazla çalışma yapması gerekiyor.

ÖZET

Greyfurt birçok faydalı vitamin, mineral ve antioksidan içerir. Çok sayıda sağlık yararı sağlayabilir.

10. Elmalar

10. Elmalar
10. Elmalar

Elmalar, tatlı, ekşi aroması ve gevrek dokusuyla bilinirler.

Pek çok renk, boyut ve aromada bulunurlar ve bunların tümü genellikle 100 gramda yaklaşık 14-16 gram sağlıklı karbonhidrat içerirler.

Elmalar ayrıca birçok vitamin ve mineral içerir, ancak genellikle yalnızca küçük miktarlarda bulunur.

Bununla birlikte, elma iyi bir C vitamini, antioksidan ve lif kaynağıdır.

Elmalar ayrıca iyileştirilmiş kan şekeri yönetimi ve kalp sağlığı da dahil olmak üzere çeşitli sağlık yararları sunabilirler.

Erken araştırmalar, diyetinize elma eklemenin, belirli kanser türlerinin riskinin azalmasıyla bile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Ancak, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

ÖZET

Elmalar yeterli miktarda C vitamini, antioksidanlar ve bitki bileşikleri içerir. Elma yemek, kan şekeri yönetimini iyileştirebilir, ayrıca kalp hastalığı riskini ve hatta potansiyel olarak belirli kanser türlerini azaltabilir.

11. Barbunya Fasulyesi

11. Barbunya Fasulyesi
11. Barbunya Fasulyesi

Barbunya, baklagil ailesinin bir üyesi ve fasulyenin bir çeşididir.

Pişmiş barbunya, nişasta ve lif formunda 100 gram başına yaklaşık 21.5 gram sağlıklı karbonhidrat içerir. Bu baklagil aynı zamanda protein bakımından da zengindir.

Barbunya fasulyesi birçok vitamin, mineral ve bitki bileşiğinin iyi bir kaynağıdır. Ayrıca antosiyaninler ve izoflavonlar dahil olmak üzere antioksidan bileşikler açısından da zengindirler.

Sağlığa sayısız faydaları arasında gelişmiş kan şekeri regülasyonu ve azaltılmış kolon kanseri riski yer alır.

Ancak çiğ veya yanlış pişirilmiş barbunyalar zehirli olduğundan önce onları pişirdiğinizden emin olun.

ÖZET

Barbunya fasulyesi birçok vitamin, mineral ve antioksidan içerir. Pişmiş barbunya fasulyesi de iyi bir protein kaynağıdır ve çeşitli sağlık yararları ile ilişkilendirilmiştir.

12. Nohut

12. Nohut
12. Nohut

Garbanzo fasulyesi olarak da bilinen nohut, baklagil ailesinin bir parçasıdır.

Pişmiş nohut, 100 gramlık porsiyon başına 27.4 gram sağlıklı karbonhidrat ve yaklaşık 8 gram lif içerir. Aynı zamanda iyi bir bitki bazlı protein kaynağıdır.

Nohut, demir, fosfor ve B vitaminleri de dahil olmak üzere birçok vitamin ve mineral içerir.

ÖZET

Nohut, bitki bazlı mükemmel bir protein kaynağıdır ve birçok vitamin ve mineral içerir. Nohut yemek, kalp ve sindirim sağlığı için faydaların yanı sıra potansiyel kanser önleme ile bağlantılıdır.

Son Söz

Tüm karbonhidratların sağlıksız olduğu bir efsanedir. Aslında, en sağlıklı yiyeceklerin çoğunda karbonhidrat yüksektir.

Bununla birlikte, düşük karbonhidrat diyeti yapıyorsanız büyük miktarlarda karbonhidrat yememelisiniz. Ayrıca beyaz ekmek ve makarna gibi rafine karbonhidratlar yüksek miktarlarda alındığında sağlıksız olabilirler.

Bununla birlikte, sağlıklı, tam gıda diyetinin bir parçası olarak bu besleyici, lezzetli karbonhidratların tadını çıkarabilirsiniz .

Sağlıklı Gıdalar – #mamabankturkiye

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir