Şili Biberin kısa bir tarihi, Şili Biber neden bu kadar acı?

Şili Biber neden bu kadar acı?

Bu yazımızda Acı Biberin tarihçesi ve çeşitleri hakkında konuşacağız. Şili Biber, Orta Amerika’ya, özellikle Meksika’ya özgüdür ve tropikal Asya ve Orta Amerika mutfaklarında özel bir öneme sahiptir. Peru ve Meksika’nın tarih öncesi kalıntılarında biber meyvesinin izleri bulundu ve bu bitkiler Orta ve Güney Amerika’daki çeşitli uygarlıklarda yaygın olarak yetiştirildi. İlk karabiberler 1493’te İspanya’ya taşındı ve oradan hızla Avrupa’ya ve dünyanın geri kalanına yayıldı.

Biber ve çeşitlerinin tarihçesi

Acı biber, MÖ 7500’den beri insan beslenmesinin bir parçası olmuştur ve acı biber yetiştiriciliğinin kökleri Orta Doğu Meksika’da yaklaşık 6.000 yıl öncesine kadar takip edildiğinden, Amerika’da yetiştirilen en eski mahsullerden biridir. Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinde tozlaşan ilk mahsullerden biriydiler.

Kristof Kolomb, 1492’de Karayipler’e yaptığı ilk yolculuğunda acı biberle karşılaşan ilk Avrupalılardan biriydi ve görünüşte olmasa da karabiberle olan benzerliğinden dolayı “kırmızı biber” olarak adlandırıldı.

Acı biber Avrupa’ya gelir gelmez İspanyol ve Portekiz manastırlarının bahçelerinde yetişirdi. Acı biberin mutfaktaki potansiyelini ilk deneyen ve baharatlarının o zamanlar çok pahalı olan ve bazı ülkelerde yasal ihale olarak kullanılan karabiber tohumlarının yerini aldığını keşfeden rahipler oldu.

Acı biber neden bu kadar acı?

Biberin içinde beyaz ette kapsaisin adı verilen kimyasal bileşikler , kokusuz ve tatsız maddeler gizlidir. Acı biber yediğinizde, kimyasal, ağızda ve boğazda ısı kaynaklı ağrıya tepki veren reseptörlere bağlanır. Beyin bu mesajı alır ve artan kan dolaşımına (artan metabolizma), soğumaya ve herhangi bir uyarana (burun akıntısı ve gözyaşı) normal tepkilere yol açan sıcak maddeyi uzaklaştırmak için çalışmaya başlar.  Bu ağrı aynı zamanda vücudun doğal ağrı kesicisi olan ve yemekten mutlu duygular yaratan endorfin salınımına da yol açar.

Şili Biber neden bu kadar acı?
Şili Biber neden bu kadar acı?

Farklı biber türleri

kuşbakışı biber

Bu tür acı biberin kökeni Afrika’dır, özellikle Etiyopya’da yabani bitki olarak popülerdir. Bird’s Eye acı biber, dünya çapında bir baharat olarak popülerdir. Özellikle Hindistan ve Asya’da genellikle salataları pişirmek veya tatlandırmak için kullanılır.

Piri Piri Biber

Swahili’deki (Afrika’da etnik) “Piri” adı “biber” anlamına gelir. Bu tür acı biber muhtemelen Mozambik’ten Portekiz’e geldi. İspanya ve Portekiz’de hala Piri acı biber olarak anılır. Bu biber çeşidi çeşitli baharatlarda, soslarda ve turşularda kullanılır.

Bhut Jolokia Şili

Bhut Jolokia chili, Assam’ın kuzeydoğu Hint bölgesinden kaynaklanmaktadır. Bu tür acı biber, 2007’den 2011’e kadar Guinness Rekorlar Kitabında dünyanın en acı biberi olarak kaydedildi. Aslında bu kırmızı biberin keskinliği bazı insanlar için tehlikeli olabilir. Daha önce, bazı deneyimsiz kişilerin onu yedikten sonra ağrı ve halüsinasyonlar yaşaması oldu.

Kırmızı biber

Paprika, büyük, konik, acı bir biberdir. Bu tür kırmızı biber nispeten büyük ve çok uzundur ve 20 cm’ye kadar büyür. Paprika, Amerika Birleşik Devletleri’nden, özellikle de yüzyıllardır yetiştirildiği Meksika’dan geliyor. Paprika ticareti İber Yarımadası’ndan Afrika ve Asya’ya yayıldı ve sonunda Osmanlı işgali altındaki Balkanlar üzerinden Orta Avrupa’ya ulaştı.

Paprika, dünya çapında birçok yemekte bir bileşen olarak kullanılır. Bu bitki esas olarak baharat, güveç ve çorba olarak ve sosislerin hazırlanmasında kullanılır.

Şili Biber neden bu kadar acı?
Şili Biber neden bu kadar acı?

2019’da en çok acı biber üreten 5 ülke

  1. Çin 18.978.027 ton
  2. Meksika 3.238.245 ton
  3. Türkiye 2.625.669 ton
  4. Endonezya 2.588.633 ton
  5. İspanya 1.402.380 ton

100 gr acı biberin besin değerleri

  • Kalori 101
  • Toplam yağ 59.5 gram
  • Kolesterol 16 mg
  • Sodyum 385 mg
  • Karbonhidratlar 7.75 gr
  • lif 2,4 gr
  • Şekerler 224 gr
  • Protein 5.3 gr

acı biberin sağlığa faydaları

Acı biber veya baharatlı yiyecekler yemek, kalbinizi sağlıklı tutar ve kanın pıhtılaşmasını önler. Kırmızı acı biber, kötü kolesterolünüz olan ve kalp sorunlarına neden olduğu bilinen iltihapla savaşan düşük yoğunluklu lipoproteinin (LDL) zararlı etkilerini azaltabilir.

Obezite, kalp hastalığı ve diyabet gibi birçok kronik hastalık riskini artıran ciddi bir sağlık durumudur. Araştırmalar, kapsaisinin iştahı azaltarak ve yağ yakımını artırarak kilo kaybına neden olabileceğini gösteriyor . Aslında, 10 gram kırmızı biber, erkeklerde ve kadınlarda yağ yakımını önemli ölçüde artırabilir.

Kuru Biber

Biberleri kurutmanın amacı daha uzun süre dayanmalarını sağlamaktır. Kuru Biber ayrıca çeşitli kanser türleri, romatizma, eklem sertliği, bronşit ve soğuk algınlığı gibi birçok hastalık için önleyici ve tedavi edici özelliklere sahiptir.

Trendyol, Hepsiburada ve diğer pazaryerlerindeki mağazalarımızdan da alışveriş yapabilirsiniz.

trendyol logo69dbe8fc89fa4d5aa7a729de701665d3