Tavuk Bulyon Nedir?; Bu Sevimli Küçük Küplerle Tanışma Zamanı

İster amatör bir şef olun, ister bir mutfak uzmanı olun, tavuk bulyon mutfağınızda bulundurmak için kullanışlı bir malzeme olabilir.

Çorbalara ve yahnilere lezzet katmanın yanı sıra, azaldığında et suları ve stoklar için basit bir ikame olarak kullanılabilir.

Bununla birlikte, çoğu bu kiler zımbasına aşina olsa da, birçoğu nasıl yapıldığından ve sağlıklı olup olmadığından emin değil.

Bu makale, ne olduğu, nasıl kullanılacağı ve sağlığınızı nasıl etkileyebileceği dahil olmak üzere tavuk bulyonunun temellerini kapsar.

tavuk bulyon nedir

Tavuk bulyon, suyu alınmış tavuk suyu, suyu alınmış sebzeler, yağ ve tuzdan yapılan bir malzemedir .

Ayrıca zerdeçal, maydanoz ve kişniş gibi çeşitli baharatları da içerir .

Bazı durumlarda, belirli yemeklerin lezzetini arttırmak için kullanılan bir bileşen olan monosodyum glutamat (MSG) da içerebilir.

Tavuk bulyon en yaygın olarak kuru küp şeklinde bulunsa da, macun, toz veya sıvı olarak da mevcuttur.

Köfte, köri, güveç ve makarna yemeklerini tatlandırmak için kullanılabilen bir et suyu oluşturmak için çorbalara ve soslara karıştırılabilir veya sıvılarla karıştırılabilir.

ÖZET

Tavuk bulyon suyu kurutulmuş tavuk suyundan yapılır. Tavuk suyu, sebzeler, yağ, tuz ve baharatlardan ve bazen de MSG’den yapılır. Çeşitli şekillerde gelir ve çeşitli yemekleri tatlandırmak için kullanılabilir.

Tavuk bulyon beslenme profili

Tavuk bulyonu kalorisi düşük ama sodyumu yüksektir .

Aynı zamanda bakır ve selenyum da dahil olmak üzere az miktarda başka mikro besin maddeleri sağlar .

Su ile hazırlanmış bir su bardağı 41 mL) tavuk bulyonu :

  • Kalori : 10
  • Protein: 1 gram
  • Yağ : 0,5 gram
  • Karbonhidrat : 1 gram
  • Sodyum : Günlük Değerin (DV) %42’si
  • Bakır : DV’nin %3’ü
  • Selenyum : DV’nin %2’si
  • Riboflavin : DV’nin %1’i
  • Magnezyum : DV’nin %1’i
  • Kalsiyum : DV’nin %1’i

Besin değerinin, kullanılan markaya ve tam olarak kullanılan bileşenlere bağlı olarak değişebileceğini unutmayın.

Ek olarak, birkaç düşük sodyumlu ve sodyumsuz versiyon da dahil olmak üzere birçok çeşit mevcuttur.

ÖZET

Çoğu tavuk bulyon çeşidi, kalori ve diğer mikro besinler açısından düşüktür, ancak sodyum bakımından yüksektir. Ancak düşük sodyumlu ve sodyumsuz çeşitleri mevcuttur.

Bulyon vs et suyu vs et suyu

Bulyon, et suyu ve stok terimleri sıklıkla birbirinin yerine kullanılsa da, birkaç önemli fark onları birbirinden ayırır.

Stok, tipik olarak , zengin ve lezzetli bir sıvı üreterek, hayvanların kemiklerini ve etlerini uzun bir süre kaynatarak yapılır .

Stok genellikle daha kalın ve daha yoğun bir tada sahip olduğundan, çorba veya köfte gibi tariflerde özellikle iyi çalışır.

Öte yandan et suyu, et veya pişmiş sebzelerden yapılır. Stoktan çok daha hafiftir ve tavuk, sığır eti veya balık kullanılarak yapılabilir.

Stoktan daha ince ve daha az konsantredir, bu nedenle krema bazlı soslar, soslar ve güveçler gibi diğer güçlü tatları içeren yemekler için daha iyi bir seçenek olabilir.

Bu arada bulyon, yemeklerin lezzetini arttırmak için ideal olan suyu alınmış bir stoktur.

Bouillon daha konsantredir ve yerden tasarruf etmek için harikadır ve buzdolabında birkaç ay dayanabilir. Tersine, et suyu ve et suyu açıldıktan sonra 3-4 gün içinde kullanılmalıdır.

ÖZET

Et suyu et veya pişmiş sebzelerden yapılırken, et suyu kemik ve etten yapılır. Bouillon suyu alınmış stoktur ve daha konsantredir. Yemeklerinizi tatlandırmanıza yardımcı olabilir.

tavuk bulyon yerine ne konur

Elinizde tavuk bulyon yoksa onun yerine başka malzemeler de kullanabilirsiniz.

Tavuk suyu ve et suyu özellikle iyi çalışır ve tarifinizdeki diğer sıvılarla kolayca değiştirilebilir.

Örneğin, bir tarif için 1 küp tavuk bulyon ve 1 bardak 37 mL) su gerekiyorsa, bunun yerine 1 bardak 37 mL) tavuk suyu veya et suyu kullanabilirsiniz.

Kuru beyaz şarap , bazı yemeklerde tavuk bulyonunun yerini alabilecek başka bir yaygın ikame maddesidir.

Bir küp tavuk bulyonu yaklaşık 1/2 fincan 19 mL) kuru beyaz şarapla değiştirin. Tarifinizdeki diğer sıvıların miktarını da aynı oranda azalttığınızdan emin olun.

Alternatif olarak, tavuk bulyonunu çoğu tariften çıkarabilirsiniz. Bu, ürününüzün lezzetini değiştirecek olsa da, adaçayı, kekik, karabiber ve biberiye gibi ekstra baharatlar ve baharatlar ekleyerek telafi edebilirsiniz .

ÖZET

Tavuk suyu, tavuk suyu ve kuru beyaz şarap, birçok tarifte tavuk bulyonunun yerine kullanılabilir. Ayrıca tavuk bulyonunu çıkarıp ekstra baharat ve çeşniler kullanarak yemeklerin lezzetini artırabilirsiniz.

Tavuk bulyonla pişirmenin faydaları

Tavuk bulyon, elinizin altında tutmak için kullanışlı ve çok yönlü bir malzeme olabilir.

Aslında çorbalar, yahniler, makarnalar ve güveçler gibi çeşitli yemeklere lezzet katmaya yardımcı olabilir.

Ayrıca, oldukça konsantredir ve normal stoktan daha az depolama alanı gerektirir, bu da onu daha küçük mutfakları olanlar için iyi bir seçenek haline getirir.

Ayrıca, her ikisi de açıldıktan sonra sadece birkaç gün dayanan normal tavuk suyu veya et suyundan daha uzun bir raf ömrüne sahiptir.

ÖZET

Tavuk bulyon kullanışlı, çok yönlü ve yemeklere lezzet katmak için harikadır. Ayrıca daha az depolama alanı gerektirir ve açıldıktan sonra tavuk suyu veya et suyundan daha uzun süre dayanabilir.

Tavuk bulyon kullanmanın olası dezavantajları

Tavuk bulyonu tipik olarak sodyumda çok yüksektir, bazı türler önerilen günlük değerin (DV) %42’sini tek 1 fincan 37 mL) porsiyonda paketler .

Yüksek miktarda sodyum tüketmek, özellikle tuzun etkilerine karşı daha duyarlı olanlarda su tutma ve kan basıncı seviyelerini artırabilir .

Bazı araştırmalara göre, aşırı sodyum tüketimi, daha yüksek mide kanseri geliştirme riski ile bağlantılı olabilir  

Bu nedenle, tuz alımınızı sınırlandırıyorsanız , tavuk bulyonunun düşük sodyumlu veya sodyumsuz versiyonunu tercih etmek en iyisidir.

Ayrıca, tavuk bulyonu besin içermez ve bakır ve selenyum dahil olmak üzere sadece az miktarda vitamin ve mineral sağlar.

Ek olarak, bazı çeşitler , birçok gıdanın lezzetini arttırmak için kullanılan yaygın bir katkı maddesi olan MSG içerebilir .

Bazı insanlar, uzun vadeli sağlık etkileriyle ilgili endişeleri nedeniyle MSG’den kaçınır. Bununla birlikte, bu iddialar kanıtlarla desteklenmemektedir ve Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), MSG’nin tüketim için güvenli olduğunu düşünmektedir .

Bazı insanlar MSG’nin etkilerine karşı hassasiyet bildirir ve MSG’yi çok miktarda tükettikten sonra halsizlik, baş dönmesi, baş ağrısı, kızarma ve nefes almada zorluk gibi semptomlar yaşayabilir .

Bununla birlikte, FDA’ya göre, ajans, gıdalardaki normal miktarlarda MSG’nin bu tür semptomlara neden olabileceğini doğrulayamadı .

ÖZET

Tavuk bulyonu sodyumda yüksektir ancak diğer besinlerden yoksundur. Bazı çeşitler, birçok insanın kaçınmayı tercih ettiği bir katkı maddesi olan MSG içerebilir. Bununla birlikte, FDA, MSG’yi güvenli olarak tanır.

Alt çizgi

Tavuk bulyon, birçok yemeğin lezzetini artırabilen çok yönlü bir malzemedir.

Tavuk eti ve kemiklerinin uzun süre kaynatılmasıyla üretilen suyu alınmış tavuk suyundan yapılır.

Ancak tavuk bulyon çok kullanışlı ve kullanımı kolay olsa da bazı türleri yüksek sodyum içermektedir. Ayrıca bazı çeşitler, birçok kişinin kaçınmayı tercih ettiği MSG içerebilir.

Neyse ki tavuk bulyon kullanmamayı tercih ederseniz, favori tariflerinizde et suyu, et suyu veya kuru beyaz şarap gibi birçok alternatifi kullanabilirsiniz