Meyveler

Limonun Besin Değeri ve Sağlığa Faydaları

Limonun Besin Değeri; Limonlar ( Citrus limon ) dünyanın en popüler narenciye meyveleri arasındadır.

Limon ağaçlarında yetişirler ve orijinal ağaç kavunu ve kirecin bir melezidirler.

Limonun tadını çıkarmanın birçok yolu vardır, ancak tadı çok ekşidir ve genellikle tek başına veya bütün bir meyve olarak yenmezler.

Bunun yerine, genellikle yemeklerle süslenirler ve meyve suları genellikle ekşi bir lezzet sağlamak için kullanılır. Limonatada önemli bir bileşendir.

Harika bir C vitamini ve lif kaynağı olan limon, birçok bitki bileşiği, mineral ve uçucu yağ içerir.

Bu sarı meyvelerin ayrıca birçok potansiyel sağlık faydası vardır. Limon yemek kalp hastalığı, kanser ve böbrek taşı riskinizi azaltabilir.

Bu makale size limonlar hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatmaktadır.

Limonun Besin Değeri

Limonlar çok az yağ ve protein içerir. Esas olarak karbonhidrat (%10) ve sudan (%88-89) oluşurlar.

Orta boy bir limon sadece yaklaşık 20 kalori sağlar.

1/2 su bardağı 00 gram) çiğ, soyulmuş limondaki besinler;

  • Kalori: 29
  • Su: %89
  • Protein: 1.1 gram
  • Karbonhidrat: 9.3 gram
  • Şeker: 2.5 gram
  • Lif: 2.8 gram
  • Yağ: 0.3 gram

Karbonhidratlar

Limon esas olarak glikoz, früktoz ve sakaroz içermektedir.

Lif

Limondaki ana lif pektindir.

Pektin gibi çözünür lifler, şeker ve nişastanın sindirimini yavaşlatarak kan şekeri düzeylerini düşürebilir.

Diyet lifleri , sağlıklı bir diyetin önemli bir parçasıdır ve sayısız sağlık yararı ile bağlantılıdır.

ÖZET

Limonlar, çoğunlukla çözünür lifler ve basit şekerler olan yaklaşık %10 karbonhidrat içerir. Ana lifleri, kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilecek pektindir.

Limonun Besin Değeri ve Sağlığa Faydaları
Limonun Besin Değeri ve Sağlığa Faydaları

Vitaminler ve mineraller

Limonlar çeşitli vitamin ve mineraller sağlar.

  • C vitamini. Temel bir vitamin ve antioksidan olan C vitamini , bağışıklık fonksiyonu ve cilt sağlığı için önemlidir.
  • Potasyum. Potasyum açısından zengin bir diyet kan basıncı seviyelerini düşürebilir ve kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri olabilir.
  • B6 vitamini. Bir grup ilgili vitamin olan B6, yiyeceğin enerjiye dönüştürülmesinde rol oynar.

ÖZET

Limonlar C vitamini açısından çok zengindir. Ayrıca iyi bir potasyum ve B6 vitamini kaynağıdırlar.

Limonun besin değeri

Limondaki diğer bitki bileşikleri

Bitki bileşikleri, bazıları güçlü sağlık yararları olan bitkilerde bulunan doğal biyoaktif maddelerdir.

Limon ve diğer narenciye meyvelerindeki bitki bileşikleri kanser, kardiyovasküler hastalık ve iltihaplanma üzerinde faydalı etkilere sahip olabilir.

Bunlar limondaki ana bitki bileşikleridir:

  • Sitrik asit. Limonlarda en bol bulunan organik asit olan sitrik asit, böbrek taşı oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir.
  • Hesperidin. Bu antioksidan kan damarlarınızı güçlendirebilir ve atardamarlarınızın içinde yağ birikintilerinin (plak) birikmesi olan aterosklerozu önleyebilir.
  • Diosmin. Dolaşım sistemini etkileyen bazı ilaçlarda kullanılan bir antioksidan olan diosmin, kas tonusunu iyileştirir ve kan damarlarınızdaki kronik iltihabı azaltır.
  • Eriositrin. Bu antioksidan limon kabuğu ve suyunda bulunur.
  • D-limonen. Esas olarak kabuğunda bulunan d-limonen, limon esansiyel yağlarının ve sorumlu limonların kendine özgü aromasının ana bileşenidir. Tek başına, mide ekşimesi ve mide reflüsünü rahatlatabilir.

Limondaki bitki bileşiklerinin çoğu limon suyunda yüksek miktarlarda bulunmaz, bu nedenle maksimum fayda için tüm meyveyi – kabuğu hariç – yemeniz önerilir.

ÖZET

Limonlar, çeşitli sağlık yararları sağlayan bitki bileşikleri içerir. Bu bileşikler sitrik asit, hesperidin, diosmin, eriositrin ve d-limonen içerir.

limon yetistiriciligi
Limonun besin değeri

Limonun besin değeri ve sağlığa faydaları

Limon da dahil olmak üzere turunçgiller, sayısız sağlık yararı ile ilişkilidir.

Vitaminleri ve lifleri ile güçlü bitki bileşikleri muhtemelen sorumludur.

Kalp sağlığı

Kalp krizi ve felç de dahil olmak üzere kalp hastalığı, dünyanın en yaygın ölüm nedenidir.

C vitamini yüksek meyvelerin alımı, kalp hastalığı riskinin azalmasıyla bağlantılıdır.

Kandaki düşük C vitamini seviyeleri, özellikle aşırı kilolu veya yüksek tansiyonu olanlar arasında artan inme riski ile ilişkilidir.

Narenciye meyvelerinden izole edilmiş liflerin alımının kan kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir ve limonlardaki uçucu yağlar LDL (kötü) kolesterol partiküllerini oksitlenmekten koruyabilir.

Sıçanlarda yapılan son araştırmalar, hesperidin ve diosmin bitki bileşiklerinin kalp hastalığı için bazı önemli risk faktörleri üzerinde faydalı etkileri olabileceğini gösteriyor.

Böbrek taşlarının önlenmesi

Limondaki sitrik asit böbrek taşı riskinizi azaltabilir.

Bazı çalışmalar limon suyu ve limonatanın böbrek taşlarını önlemede etkili olabileceğini göstermiştir, ancak diğer çalışmalar hiçbir etki bulamadı.

Anemi önleme

Anemi genellikle demir eksikliğinden kaynaklanır ve en çok menopoz öncesi kadınlarda görülür.

Limonlar az miktarda demir içerir, ancak diğer gıdalardan demirin emilimini artırabilen harika bir C vitamini ve sitrik asit kaynağıdır.

Limonlar, besinlerdeki demirin emilimini artırabildiğinden, kansızlığın önlenmesine yardımcı olabilir.

limon p 2231
Limonun besin değeri

Limon suyu

Birçok insan günde birkaç kez – sıcak veya soğuk – limonlu su içer.

Tarif genellikle bir bardak 40 ml) su içinde 1/2–1 limondan taze sıkılmış meyve suyudur.

Taze sıkılmış limonlu su içmenin bazı sağlık yararları olabilir.

Limon suyu , bağışıklık fonksiyonunu güçlendirebilen, çeşitli hastalıklara karşı koruyabilen ve demir emilimini artırabilen zengin bir C vitamini ve bitki bileşikleri kaynağıdır.

Limondaki sitrik asit, idrarı seyrelterek ve sitrat içeriğini artırarak böbrek taşı riskinizi azaltır.

Karışıma bir miktar posa girdiği göz önüne alındığında, posadaki pektinler tokluğu teşvik edebilir ve bağırsaklarınızdaki dost bakterileri besleyebilir, bu sayede sağlığı iyileştirir ve hastalık riskini azaltır.

Her şeyden önce, uçucu yağlardan elde edilen limon aroması stresi azaltabilir ve ruh halini iyileştirebilir.

Aşırı tüketildiğinde sağlıksız olan, sıklıkla eklenen şeker dışında, limonata benzer sağlık yararlarına sahip olmalıdır .

ÖZET

Limon suyu içmek stresi azaltabilir, bağışıklık fonksiyonunu iyileştirebilir, kansızlığı önlemeye yardımcı olabilir, böbrek taşı riskinizi azaltabilir ve çeşitli hastalıklara karşı koruma sağlayabilir.

Limonun Yan etkileri

Limonlar genellikle iyi tolere edilir, ancak turunçgiller az sayıda insanda alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Ayrıca dermatitli kişilerde temas alerjisine ve cilt tahrişine neden olabilirler.

Limonlar oldukça asidiktir, bu nedenle diş mineniz zarar görürse limonları sık sık yemek diş sağlığına zararlı olabilir.

ÖZET

Limonlar genellikle iyi tolere edilir ancak bazı insanlarda alerjiye veya cilt tahrişine neden olabilir. Büyük miktarları diş sağlığına zararlı olabilir.

Trendyol, Hepsiburada ve diğer pazaryerlerindeki mağazalarımızdan da alışveriş yapabilirsiniz.

trendyol logo69dbe8fc89fa4d5aa7a729de701665d3

Limon Kabuğunun 9 Faydası

Limon ( Citrus limon ) greyfurt, misket limonu ve portakalın yanı sıra yaygın bir narenciye meyvesidir 

İçi ve suyu sık kullanılırken, kabuğu çoğu zaman atılmaktadır.

Bununla birlikte, araştırmalar limon kabuğunun sayısız sağlık yararı sağlayabilecek biyoaktif bileşiklerle dolu olduğunu belirlemiştir.

İşte limon kabuğunun 9 potansiyel faydası ve kullanımı.

Limon Kabuğunun Faydaları
Limon Kabuğunun Faydaları

1. Yüksek besin değeri

Az miktarda yenilmesine rağmen limon kabukları çok besleyicidir. Bir çorba kaşığı (6 gram) limon kabuğu;

  • Kalori: 3
  • Karbonhidrat: 1 gram
  • Lif: 1 gram
  • Protein: 0 gram
  • Yağ: 0 gram
  • C Vitamini: Günlük Değerin (DV) %9’u

Limon kabuğu yüksek miktarda lif ve C vitamini içerir ve sadece 1 çorba kaşığı (6 gram) günlük ihtiyacın %9’unu sağlar.

Ek olarak, az miktarda kalsiyum, potasyum ve magnezyum içerir.

Limona karakteristik aromasını veren bir bileşik olan D-limonen de kabuğunda bulunur ve bu meyvenin sağlık yararlarının çoğundan sorumlu olabilir .

ÖZET

Limon kabuğunun kalorisi çok düşükken lif, C vitamini ve D-limonen açısından zengindir. Aynı zamanda birkaç mineral içerir.

2. Ağız sağlığını destekleyebilir

Diş boşlukları ve diş eti enfeksiyonu gibi bakterilerin neden olduğu yaygın ağız hastalıkları olan Streptococcus mutans bakterisidir.

Limon kabuğu, mikroorganizma büyümesini engelleyebilecek antibakteriyel maddeler içerir.

Bir çalışmada, araştırmacılar limon kabuğunda güçlü antibakteriyel özelliklere sahip olan ve yaygın ağız hastalığına neden olan bakterilerle etkili bir şekilde savaşan dört bileşik tanımladılar.

Dahası, bir laboratuvar çalışması, limon kabuğu özünün Streptococcus mutans aktivitesiyle savaştığını ve daha yüksek dozların daha etkili olduğunu buldu.

ÖZET

Limon kabuğu, ağız hastalıklarından sorumlu mikroorganizmaların büyümesini engelleyebilecek antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Limon Kabuğunun Faydaları
Limon Kabuğunun Faydaları

3. Limon Kabuğunun yüksek antioksidanlar içerdiğini biliyor muydunuz?

Antioksidanlar, vücudunuzdaki serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı önleyen bitki bileşikleridir.

Limon kabuğu, D-limonen ve C vitamini de dahil olmak üzere antioksidanlar açısından zengindir.

D-limonen gibi flavonoid antioksidanlar alımı, kalp hastalığı ve belirli koşullar bir düşük risk ile bağlantılıdır.

Bir laboratuvar çalışması, limon kabuğunun greyfurt veya mandalina kabuklarından daha güçlü antioksidan aktiviteye sahip olduğunu belirledi.

Hayvan çalışmaları ayrıca D-limonen’in oksidatif stresi azaltmaya yardımcı olan bir enzimin aktivitesini arttırdığını göstermektedir. Oksidatif stres, doku hasarı ve hızlandırılmış yaşlanma ile ilişkilidir.

Ek olarak, limon kabuğundaki C vitamini, güçlü bir antioksidan görevi görür ve aynı şekilde bağışıklık sağlığını destekler.

ÖZET

Limon kabuğu, bağışıklık sisteminizi koruyan ve hastalık riskinizi azaltan D-limonen ve C vitamini de dahil olmak üzere çeşitli antioksidanlar sunar.

4. Antimikrobiyal ve antifungal özelliklere sahip olabilir

Limon kabuğunun birkaç antimikrobiyal ve antifungal özelliği olabilir.

Özellikle, bir test tüpü çalışmasında, bu kabuk önemli ölçüde zarar verdi ve antibiyotiğe dirençli bakterilerin büyümesini azalttı.

Başka bir laboratuvar çalışması, limon kabuğu özünün cilt enfeksiyonlarına neden olan ilaca dirençli bir mantarla savaştığını gösterdi.

Bu umut verici bulgulara rağmen, insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.

ÖZET

Limon kabuğu, antibiyotiğe dirençli türlere karşı bile antimikrobiyal ve antifungal etkiler sunabilir. Ancak, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

limon kabugu 3
Limon Kabuğunun Faydaları

5. Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirebilir

Limon kabuğu özütü, flavonoid ve C vitamini içeriği nedeniyle bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir.

Verdi bir 15 günlük bir çalışmada balık suyu alınmış, limon kabuğu bağışıklık tepkilerini geliştirilmiş olduğunu göstermiştir.

Dahası, 82 çalışmanın gözden geçirilmesi, günde 1-2 gram C vitamininin soğuk algınlığının şiddetini ve süresini yetişkinlerde %8 ve çocuklarda %14 azalttığını buldu.

C vitamini ayrıca zararlı bileşikleri emen bir hücre türü olan fagositlerde birikir.

ÖZET

Limon kabuğu, sağlığınızı korumak için vücudunuzun bağışıklık sistemini uyarabilen flavonoidler ve C vitamini içerir.

6. Kalp sağlığını geliştirebilir

Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve obezite, Amerika Birleşik Devletleri’nde önde gelen ölüm nedeni olan kalp hastalığı için risk faktörleridir.

Araştırmalar, flavonoidler, C vitamini ve limon kabuğundaki ana lif olan pektin gibi bileşiklerin riskinizi azaltabileceğini gösteriyor .

344.488 kişide yapılan 14 çalışmanın gözden geçirilmesi, günde ortalama 10 mg flavonoid artışının kalp hastalığı riskini %5 azalttığını buldu.

Ek olarak, obezitesi olan farelerde yapılan bir çalışmada, D-limonen kan şekeri, trigliserit ve LDL (kötü) kolesterol seviyelerini düşürürken, HDL (iyi) kolesterolü artırdı.

Aşırı kilolu 60 çocukta 4 haftalık bir çalışma, limon tozu (kabuğu içeren) ile takviyenin kan basıncında ve LDL (kötü) kolesterolde azalmaya yol açtığını kaydetti.

Limon kabuğundaki pektin , karaciğeriniz tarafından üretilen ve kolesterole bağlanan safra asitlerinin atılımını artırarak kolesterol seviyelerini de düşürebilir.

ÖZET

Limon kabuğundaki flavonoidler, C vitamini ve pektin, kan kolesterol seviyelerini ve kalp hastalığı için diğer risk faktörlerini düşürerek kalp sağlığını iyileştirebilir.

7. Antikanser özelliklere sahip olabilir

Limon kabuğunun birkaç kanserle mücadele özelliği olabilir .

Örneğin, flavonoid alımı, çeşitli kanser türlerinin riskinin azalmasıyla ilişkilidir ve C vitamini, mutasyona uğramış kanser hücrelerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olan beyaz kan hücrelerinin büyümesini destekleyebilir.

D-limonen ayrıca özellikle mide kanserine karşı antikanser özelliklere sahip olabilir.

Bir test tüpü çalışması, bu bileşiğin mide kanseri hücrelerini öldürmeye yardımcı olduğunu buldu. Benzer şekilde, sıçanlarda yapılan 52 haftalık bir çalışma, farklı D-limonen konsantrasyonlarının mutasyona uğramış hücrelerin ölüm oranını artırarak mide kanserini inhibe ettiğini kaydetti.

Yine de limon kabuğu, kanser tedavisi veya tedavisi olarak görülmemelidir . İnsan araştırmasına ihtiyaç var.

ÖZET

Limon kabuğundaki bazı bileşikler antikanser potansiyeline sahip olabilir. Bununla birlikte, bu bulguları doğrulamak için insan çalışmaları gereklidir.

8. Safra taşlarını tedavi edebilir

Bazı çalışmalar, D-limonen’in safra kesenizde gelişebilecek sert birikintiler olan safra taşlarının tedavisine yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Safra taşı olan 200 kişide yapılan bir çalışmada, D-limonen çözücü enjekte edilenlerin %48’inde safra taşının tamamen kaybolduğu görülmüştür, bu da bu tedavinin cerrahiye etkili bir alternatif olabileceğini düşündürmektedir.

Aynı şekilde, takip araştırması gereklidir.

ÖZET

Daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmasına rağmen, limon kabuğundaki D-limonen safra taşlarını çözebilir.

9. Diğer kullanımlar

Limon kabuğu aynı şekilde kozmetik veya ev eşyası olarak birçok uygulamaya sahiptir. En popüler kullanımlarından bazıları şunlardır:

  • Çok amaçlı temizleyici. Kapaklı bir kavanozu limon kabukları ve beyaz sirke ile doldurun ve birkaç hafta bekletin. Kabukları çıkarın ve kalan çözeltiyi eşit miktarda suyla karıştırın.
  • Buzdolabı ve çöp tenekesi koku giderici. Kokuları emmek için buzdolabınızın içine veya çöp kutunuzun altına birkaç limon kabuğu koyun.
  • Paslanmaz çelik temizleyici. Temizlemek istediğiniz öğeye biraz tuz serpin ve limon kabuklarını kullanarak lekeleri ovalayın. Daha sonra durulamayı unutmayın.
  • Su ısıtıcısı temizleyicisi. Su ısıtıcınızı su ve limon kabuğu ile doldurun ve mineral birikintilerini gidermek için kaynatın. Durulamadan önce suyu bir saat bekletin.
  • Vücut temizliği. Şeker, zeytinyağı ve ince kıyılmış limon kabuğunu karıştırın, ardından ıslak cilde masaj yapın. İşiniz bittiğinde iyice duruladığınızdan emin olun.
  • Yüz maskesi. Peeling ve cilt temizleme maskesi için pirinç unu, limon kabuğu tozu ve soğuk sütü karıştırın.

ÖZET

Limon kabuğu, ev temizleyicisi veya güzellik ürünü olarak çeşitli uygulamalara sahiptir.